Castellers

Els Tirallongues celebren 25 anys amb exposicions i actes durant la Festa Major

S'ha programat dues exposicions a l'auditori de la Plana de l'Om i una exhibició de la tríada de torres humanes, a banda de la tradicional diada castellera de diumenge

per Redacció , 21 d'agost de 2018 a les 13:34 |
Imatge d'arxiu d'un 5 de 7 descarregat pels Tirallongues a Manlleu | Tirallongues
Aquesta informació es va publicar originalment el 21 d'agost de 2018 i, per tant, la informació que hi apareix fa referència a la data especificada.
La Colla Castellera Tirallongues de Manresa va fer la seva primera sortida a plaça el 21 de febrer de 1993, el dia de la Llum. Enguany l'entitat celebra el 25è aniversari, un quart de segle ple d'emocions, d'infinitat d'experiències personals viscudes i, sobretot, de castells, molts castells. Durant aquests 25 anys molta gent ha passat per la colla, molta gent té o ha tingut una camisa Tirallonga que, en definitiva, forma part del patrimoni d e l'entitat.

Amb motiu d'aquesta efemèride, es portaran a terme diversos actes i activitats en el marc de la Festa Major i de la capitalitat cultural.


Exposicions a l'auditori de la Plana de l'Om

Per mostrar una part del que ha passat durant aquests 25 anys, per una banda la colla castellera ha organitzat una exposició amb imatges, vídeos i objectes representatius que s'han adquirit al llarg d'aquests anys d'història.


D'altra banda, també es farà una mostra sobre la Tríada de Torres Humanes, amb la finalitat de promocionar i difondre les diferents maneres de fer torres humanes que podem trobar als Països Catalans: els castells, els falcons i les muixerangues. D'aquesta manera, els assistents podran conèixer la seva història, les figures i construccions, les músiques que les acompanyen i quina és la seva situació a l'actualitat.

La inauguració de les dues exposicions serà el dissabte 25 d'agost a 2/4 de 12 del migdia, i comptarà amb la presència de la regidora de Cultura de l'Ajuntament de Manresa, Anna Crespo. Les mostres es podran veure de forma conjunta a la Sala d'Exposicions de l'Auditori de la Plana de l'Om durant el dissabte 25, diumenge 26 i dilluns 27 d'agost; de les 11 del matí a les 2 del migdia, i de les 6 de la tarda a les 9 del vespre.

L'endemà diumenge, a les 12 del migdia, es farà la diada castellera a la Plana de l'Om a càrrec dels Castellers de Terrassa, els Bordegassos de Vilanova i la Colla Castellera Tirallongues de Manresa.

Actuacions en directe

Com és tradicional, aquest dissabte es farà la  tradicional cercavila pels principals carrers i places de Manresa. Abans, però, a 2/4 de 6 de la tarda a la Plaça Major, hi haurà la Tronada Manresana, on la Colla Castellera Tirallongues també participarà, enguany amb els Falcons de Barcelona i la Muixeranga de Torrent, La Torrentina.

A la Plaça Europa, després dels balls populars que es fan a 2/4 de 7 de la tarda, es realitzarà una exhibició de les tres formes de torres humanes; els castells, els falcons i les muixerangues. Serà una mostra que aportarà al públic assistent encara més informació d'aquestes tres maneres de fer torres humanes als Països Catalans; una bona mostra de la cultura popular i tradicional catalana

 

Participació