Moià fa compatibles les excavacions a la cova de les Teixoneres amb les visites al jaciment

Els treballs d'aquest estiu deixen al descobert una quinzena de puntes de llança i restes d'un ur salvatge

Detall de les restes de l'ur salvatge trobades a la cova de les Teixoneres de Moià
Detall de les restes de l'ur salvatge trobades a la cova de les Teixoneres de Moià | Jordi Pujolar
Redacció
14 d'agost del 2018
Actualitzat a les 5:58h
La troballa de la dent d'un nen neardental de fa més de 50.000 anys a la cova de les Teixoneres de Moià, l'any 2016, ha convertit l'emplaçament en un espai d'especial interès per als arqueòlegs. Tant és així que en aquests anys la recerca ha anat avançant fins arribar al nivell del camí que recorre el conjunt de les Coves del Troll. Arribats a aquest punt, i per fer compatibles les excavacions amb les visites al jaciment, l'Ajuntament ha instal·lat una passera i una coberta que permet mantenir l'espai obert al públic mentre continuen els treballs. Aquestes obres han provocat que enguany la campanya d'excavacions hagi estat més curta del que és habitual, però tot i així han pogut sortit a la llum una quinzena de puntes de llança i les restes d'un ur salvatge que triplicaria les mides dels actuals toros.

Les expectatives per als pròxims anys d'excavacions són ara molt altes, ja que més enllà de fer compatible treballs i visites, els arqueòlegs poden arribar a nivells de restes molt més antics dels que s'havien trobat fins ara i s'espera que aviat es puguin documentar restes de més de 100.000 anys d'antiguitat.

"Hem buscat un sistema que sense tallar el camí ens permeti continuar excavant i les perspectives son boníssimes", explica el director de l'excavació, Jordi Rosell. Fins ara la descoberta més important e va fer el 2016 i van ser les restes de la dentadura d'un nen neardental de fa més de 50.000 anys, l'anomenat 'nen de Moià'.

Els arqueòlegs continuen esperançats en trobar més restes d'aquest infant, però mentre això no passa continua la "reconstrucció històrica" del neardental a la Catalunya Central. En la campanya d'excavacions d'aquest estiu, que ha estat extremadament curta, s'han localitzat una quinzena de puntes mosterianes "que indica una activitat de cacera mont interessant".

A més, durant la neteja dels nivells inferiors de la cova s'han trobat restes de fauna. En aquest sentit, la mostra més "espectacular" és un calcani –l'os del taló– d'un ur salvatge, unbòvid desaparegut avantpassat de l'actual toro, però d'unes dimensions que duplicarien o triplicarien l'animal actual.
Arxivat a