Arrenquen els treballs que portaran el Mercadona a la part alta de la Sagrada Família

L'actuació té una durada prevista de 10 mesos i inclou la urbanització d'un nou vial entre el carrer Sant Cristòfol i la carretera del Pont de Vilomara a l'alçada del carrer Sant Maurici

El primer tinent d'alcalde i regidor d'Urbanisme, Marc Aloy, explica les obres
El primer tinent d'alcalde i regidor d'Urbanisme, Marc Aloy, explica les obres | AjM
Redacció
07 d'agost del 2018
Actualitzat a les 12:43h
L'Ajuntament de Manresa ha anunciat aquest dimarts l'inici de la primera fase de les obres del Projecte d'urbanització del Pla Parcial Sagrada Família. Aquesta etapa inclourà la creació d'un nou vial que enllaçarà el carrer de Sant Cristòfol i la carretera Pont de Vilomara, a l'alçada del carrer de Sant Maurici, la urbanització d'un nou passatge que unirà els carrers de Gaudí i de Sant Cristòfol, així com la posada en marxa d'un Mercadona.

Els veïns, que van crear una plataforma per vetllar pels horts que hi ha a l'espai on s'actuarà, donen el seu vistiplau a la decisió del consistori de reubicar provisionalment les parcel·les afectades, a l'espera que s'executin la resta de fases per a les quals a hores d'ara no hi ha termini. Això sí, diu a l'ACN Laia Camprubí, representant de la plataforma, alerten que "vetllaran per una bona execució" i que seguiran batallant perquè, a la llarga, s'hi pugui impulsar un projecte d'horts socials.

El regidor d'Urbanisme i Llicències de l'Ajuntament de Manresa, Marc Aloy, ha presentat aquest dimarts l'inici dels treballs. Després de la polèmica sorgida per l'oposició del veïnal, que van entregar un miler de signatures al consistori oposant-se al Pla Parcial Sagrada Família, l'edil s'ha mostrat "comprensiu" amb el "neguit" i ha anunciat que la principal reivindicació dels veïns, la preservació dels horts existents, s'ha tingut en compte. Així, els que es veuen afectats per la intervenció que es farà en la primera fase dels treballs –la meitat de la dotzena existent- es reubicaran a terreny municipal.

Des de la plataforma veïnal, Laia Camprubí s'ha mostrat satisfeta amb la decisió i que se'ls hagi "escoltat". Tal com ha explicat Aloy, l’Ajuntament ha visitat el terreny afectat i ha buscat al màxim el consens amb els hortolans. No obstant això, ha afegit la veïna, "vetllaran per la correcta execució de les obres". A més ha recordat que queda per veure que passarà amb la segona i la tercera fase dels treballs -per la qual el mateix regidor ha especificat que no hi ha data prevista. I ha insistit que des del col·lectiu de veïns seguiran "batallant" perquè es pugui posar en marxa un projecte d'horts socials a l'espai en sinergia amb l'escola Ítaca, ubicada a les proximitats del mateix indret.

Un milió i deu mesos

Aquesta primera fase dels treballs costarà prop d'un milió d'euros. Els terrenys són municipals i de dos privats, un d'ells la cadena de supermercats Mercadona. L'Ajuntament posarà 300.000 i la resta anirà a càrrec de l'empresa que hi obrirà instal·lacions. A hores d'ara, ha avançat el regidor, no s'ha atorgat encara la llicència. La intenció és que les obres es puguin realitzar simultàniament. Això sí, ha insistit, no obrirà portes fins que les obres municipals estiguin enllestides.

Les obres finançades per l'Ajuntament duraran deu mesos. Inclou la urbanització d'un nou vial entre el carrer Sant Cristòfol i la Carretera Pont de Vilomara i que permetrà connectar aquests dos carrers a l'alçada del carrer Sant Maurici. Aquest tindrà una longitud de 180 metres i una calçada de 6 metres que permetrà tenir un carril de circulació i una franja d'aparcament.

Aquesta primera fase també inclou l'execució de la vorera de la banda nord del carrer, que serà de 5 metres d'amplada i pavimentada amb panot de nou pastilles.

En paral·lel s'urbanitzarà un nou passatge amb rampes –per salvar els desnivells- que unirà el carrer Gaudí amb el carrer Sant Cristòfol, creant un nou recorregut per a vianants.

Finalment el projecte també inclou el trasllat de la font feta amb peces de trencadís que hi ha al final del carrer Gaudí, just a l'inici de les noves rampes que es construiran.

Arrenquen els treballs

El regidor ha anunciat que durant aquest mes d'agost els treballs consistiran en la implantació d'obra, tancament, esbrossada i replanteig d'obra. També s'iniciaran alguns enderrocs de les edificacions afectades per l'obertura del nou vial. L'accés i sortida de maquinària es realitzarà pel carrer Sant Cristòfol, prohibint l'estacionament en aquest punt (a la cruïlla amb el futur carrer Sant Maurici). A banda d'això, els treballs no tindran afectacions al trànsit.

La resta de peticions

Entre les reivindicacions dels veïns també hi havia evitar l'edificació de tres blocs d'habitatges (un d'ells de set plantes) projectats a uns 12 metres de la façana amb finestrals que aporta llum natural a les aules de l'Escola Ítaca. En aquest sentit, ha explicat Aloy, la construcció no és prevista immediatament pel que s'haurà de veure en un futur com es resol.

Els veïns també insistien en l'adequació de l'espai per poder utilitzar l'entrada principal de l'escola Ítaca enlloc de la que s'està utilitzant des que es va posar en marxa, a través de la carretera Pont de Vilomara. El regidor ha reconegut que és "un compromís pendent" i que la voluntat de fer-ho possible hi és. Ha afegit que s'analitzarà la viabilitat un cop finalitzi la primera fase.

Un altre dels aspectes més reclamats pels veïns era la preservació del ramal de la Sèquia, un fet que Aloy ha recalcat que en cap cas estarà en perill i que s'ha fet un seguiment exhaustiu amb la Junta de la Sèquia per tal que durant les obres es continuï garantint el pas d'aigua tant pels horts de la banda nord del nou carrer (a tocar de les cases de la Sagrada Família) com d'una indústria del carrer Viladordis que encara s'abasta d'aigua de la Sèquia.

- Plànol de l'actuació