Castellterçol recorda Maria Aurèlia Capmany i Montserrat Abelló en el seu centenari

L'acte, que se celebrarà el proper 1 d'agost, posa de relleu el protagonisme de la dona en la construcció de la cultura

Redacció
30 de juliol del 2018
Actualitzat a les 10:11h
Coincidint amb l'aniversari de la mort d'Enric Prat de la Riba, l'Agència Catalana del Patrimoni Cultural i l'Ajuntament de Castellterçol organitzaran, com cada 1 d'agost, un acte commemoratiu, dedicat enguany a Maria Aurèlia Capmany i Farnés i Montserrat Abelló i Soler, de les quals la Generalitat de Catalunya commemora aquest any el centenari del seu naixement. Hi assistiran la directora general de Patrimoni Cultural, Elsa Ibar; el director de l'Agència Catalana del Patrimoni Cultural, Josep Manuel Rueda; el director dels serveis territorials del Departament de Cultura a la Catalunya Central, Lluís Cerarols, i I‘alcalde de Castellterçol, Isaac Burgos.
 
L'acte se celebrarà a partir de les 19.30 hores a la casa natal de qui va ser impulsor i primer president de la Mancomunitat de Catalunya, Enric Prat de la Riba, i consistirà en una conferència a càrrec de M. Àngels Cabré, directora de l'Observatori Cultural de Gènere. La xerrada, sota el títol "Maria Aurèlia Capmany i Montserrat Abelló: la cultura catalana en femení", aprofundirà en la divulgació de la vida i obra de la polifacètica escriptora Maria Aurèlia Capmany (1918-1991) i de la poeta Montserrat Abelló (1918-2014). A més de revisar les seves trajectòries vitals i literàries, la conferència ens ajudarà a entendre quina ha estat l'aportació de les dones a l'ecosistema literari i, per extensió, cultural del país.
 
L'acte finalitzarà amb un concert gratuït a la plaça Prat de la Riba, a càrrec del grup Les Kol·lontai que començarà a les 21 hores. Aquest quartet, format per Montse Castellà, Meritxell Gené, Sílvia Comes i Ivette Nadal posa música a poemes de Maria Mercè Marçal, Montserrat Abelló, Montserrat Roig, Sílvia Bel o Marina Garcés, entre d'altres en un espectacle que posa les dones al centre de tot i que reivindica el feminisme com a llavor de llibertat i d'igualtat.
 
La voluntat de les institucions organitzadores és la de dotar l'acte de commemoració de la mort d'Enric Prat de la Riba d'una visió àmplia relacionada amb la història del país. D'aquesta manera, s'ha donat una dimensió més oberta, que permet debatre i reflexionar sobre fets, persones i aspectes destacats de la història del país.