Productes de proximitat

Avança a bon ritme el projecte per crear un supermercat cooperatiu al Bages

Els productors agroecològics del territori s'organitzen a l'entorn de la jornada organitzada per l'Ateneu Cooperatiu de la Catalunya Central

per Redacció , 26 de juliol de 2018 a les 13:47 |
Jornada sobre agroecologia, dimarts passat | Dies d'Agost
Aquesta informació es va publicar originalment el 26 de juliol de 2018 i, per tant, la informació que hi apareix fa referència a la data especificada.
Aquest dimarts, emmarcada en la 2a Festa del Tomàquet del Bages, l'Ateneu Cooperatiu de la Catalunya Central va organitzar a Manresa una jornada de reflexió sobre la producció i el consum agroecològic. La convocatòria va ser tot un èxit, amb més de 40 persones assistents, entre productors, consumidors i ens locals.

La jornada va començar amb una xerrada a càrrec de Gemma Flores-Pons, sòcia de treball de la cooperativa L'Aresta i membre de l'Ateneu Coop Camp, que va presentar l'estudi «El canvi d'escala: un revulsiu per a la sostenibilitat del cooperativisme agroecològic?». Gemma Flores-Pons va plantejar diferents reptes per a les petites produccions agroecològiques i els grups de consum que van servir per alimentar el debat posterior. Entre altres, es van plantejar aquests temes:


- El tamany de les explotacions i de les cooperatives o agrupacions de consumidors
- Les hores de dedicació en les produccions que no es reflecteixen en el preu dels productes

- El concepte del mercat en els preus dels productes agroecològics respecte dels convencionals
- Les dificultats en la distribució
- Les hores de dedicació en els grups de consum quan canvia la situació de vida de les persones
- El volum de compra dels grups de consum poc satisfactori per a la majoria de productors
- La distribució conjunta entre productors
- L'organització conjunta entre grups de consum propers

Un cop acabada la presentació de l'estudi els assistents es van dividir en dos grups. Per una banda es van trobar les persones interessades en l'elaboració del projecte per constituir un supermercat cooperatiu a Manresa, un grup actiu de 16 persones, quen van posar-se cara, compartir interessos i començar a definir metodologia de treball i acordar calendari de feina a partir del mes de setembre. Qui vulgui més informació sobre el projecte la pot demanar enviant un mail a supercoop@frescoop.coop. El grup va ser dinamitzat per mengemBages.

Per altra banda es van reunir productors agroecològics de la Catalunya Central, 14 en total, per tal de compartir necessitats, debatre dificultats i entomar reptes de futur. El grup, on també hi va participar ens locals, va ser dinamitzat per la Càtedra d'Agroecologia de la UVIC-UCC i L'Arada SCCL. El grup va mostrar molt interès en mantenir espais de trobada per reflexionar en temes d'interès col·lectiu i trobar solucions conjuntes als reptes comuns.

 

Participació