Novetats i clàssics vertebraran una Festa Major de Manresa amb moltes coses a celebrar

Tindrà lloc del 18 al 27 d'agost i entre altres coses estrenarà la jornada lúdica "Enfila't a l'Agulla" i commemorarà el 30è aniversari del Correaigua

La Festa Major de Manresa incorporarà novetats sense perdre de vista els orígens
La Festa Major de Manresa incorporarà novetats sense perdre de vista els orígens | AjM
Redacció/Aina Font Torra
25 de juliol del 2018
Actualitzat el 26 de juliol a la 13:38h
Del 18 al 27 d'agost tornarà, als carrers de la capital del Bages, la Festa Major, la gran celebració manresana que tenyirà de color racons i places de la ciutat per convertir-la en un gran envelat. Enguany, a més, l'efemèride adoptarà un caire especial, perquè durant els gairebé deu dies de gresca s'aniran succeint diversos aniversaris d'entitats i iniciatives de quilòmetre zero.

Serà el cas, per exemple, del cinquantenari de la proclamació de la primera pubilla a la ciutat; del 25è aniversari de la creació de la Colla Castellera Tirallongues; del 30è Correaigua; de la 15a Moscada Infantil, i, també, dels deu anys de la Trobada de Bateries i de les Visites a la Manresa Desconeguda. Totes aquestes celebracions consoliden un model on la tradició conjumina amb les novetats que s'incorporen en cada edició per elaborar una festa variada, diversa i adreçada a tot tipus de públics.

La presentació del programa d'actes d'aquesta Festa Major va tenir lloc dimarts a la terrassa de l'Ajuntament de Manresa. Hi van assistir la regidora de Projecció de Ciutat i Festes, Neus Comellas; el president de l'Associació Manresa de Festa, Joan Orriols, i alguns representants dels patrocinadors i entitats que hi han col·laborat.

En la seva intervenció, Comellas va assegurar que la Festa Major d'enguany "serà molt més lluïda per la celebració d'aniversaris importants dels actes més consolidats" i que, a través dels ponts generacionals de la capitalitat cultural, "hem buscat que tothom pugui gaudir de la festa". La regidora també va assenyalar que, com a novetat, els principals carrers i places on hi hagi activitat festiva s'il·luminaran i s'engalanaran amb banderoles, serrells i garlandes de llum amb l'objectiu "d'obtenir un caràcter més festiu i de recuperar el cor de la ciutat, on els més grans podran recordar els temps passats de les típiques festes de revetlla i els més joves les podran descobrir".

Per la seva part, Joan Orriols va exposar que en tots els actes programats "es mantindrà l'ADN propi d'aquests dies de festa" on el més important, va assegurar, "és sortir el carrer, gaudir de l'ambient i trobar-se amb un munt de sorpreses".

Tant Comellas com Orriols van aprofitar els seus parlaments per agraïr el suport organitzatiu per part d'entitats, col·lectius i persones a títol individual de la ciutat: "és gràcies a les seves idees innovadores i a la seva voluntat engrescadora que la Festa Major es pot celebrar any rere any", van coincidir.
 
Tres novetats potents

De les novetats d'aquesta Festa Major cal destacar l'actuació gratuïta del grup Els Catarres, que tindrà lloc el dissabte 25 d'agost a les onze de la nit a la plaça Sant Domènec. El concert anirà seguit de l'espectacle de La Glamour Band, un directe de música disco dels anys 70, 80 i 90 que farà les delícies dels més nostàlgics.
 

Els Catarres protagonitzaran el gran concert gratuït de Festa Major Foto: Marta Mas



També serà una novetat d'enguany la jornada lúdica Enfila't a l'Agulla, que es durà a terme el diumenge 26 d'agost al Parc de l'Agulla. Dividida en una sessió matinal (d'onze del matí a dues del migdia) i amb una de tarda (de sis de la tarda a nou del vespre), la proposta acollirà un munt d'activitats adreçades a tots el públics entre les quals en destaquen un raid familiar amb bàsquet, futbol, pista americana, tir amb arc, rocòdrom i tirolina; la col·locació d'inflables; sessions de ioga per a infants mitjançant una narració de contes; la instal·lació d'una ludoteca de 120 metres quadrats; una sessió especial de Dj's, i la possibilitat de fer el triple de la teva vida amb els jugadors del Baxi Manresa.

A les nou del vespre, un cop s'acabi la jornada, tindrà lloc, a la mateixa ubicació, el Piromusical del Cor de Catalunya, el tradicional castell de focs. Després de l'espectacle visual la rauxa seguirà amb la celebració d'una edició especial dels 10 anys de la Trobada de Bateries, que inclourà un concert amb convidats de luxe com els Gossos, Gerard Quintana (Sopa de Cabra), Pemi Fortuny (Lax'n'Busto), Xavi de la Iglesia (Blaumut), Arnau Tordera (Obeses) i Zàping.

La darrera novetat d'envergadura tindrà lloc el dijous 30 d'agost. A les 7 de la tarda, el Teatre Conservatori acollirà l'estrena del cicle de trobades La Cultura des d'una altra Mirada, amb la participació de Natxo Tarrés i Quim Masferrer, que parlaran sobre el concepte de la festa com una celebració col·lectiva i una herència transformadora que arrela i uneix a un lloc i a un territori. El cicle La Cultura des d'una altra Mirada seguirà durant els mesos següents aprofundint en conceptes com la salut (20 de setembre), l'esport (11 d'octubre), la solidaritat (29 de novembre) i la universitat (13 de desembre).
 

Quim Masferrer participarà en el nou cicle 'La Cultura des d'una altra Mirada' Foto: TV3


Solidaritat

Enguany els actes solidaris els protagonitzaran, per una banda, les 3 hores de resistència en BTT organitzades per l'entitat Esport Ciclista Manresà en benefici de la Fundació Althaia; i, per l'altra, les Bateries Solidàries, de la mà del col·lectiu Bateries de la Comarca del Bages.

L'activitat de BTT tindrà lloc el dissabte 25 d'agost a les cinc de la tarda i es durà a terme a l'Estadi Municipal del Congost. L'activitat Bateries Solidàries (emmarcada en la celebració del 10è aniversari de la Trobada de Bateries) es durà a terme els dies 18, 20, 21, 22, 23, 24, i 25 d'agost a les set de la tarda al Passeig Pere III.

Un tobogan aquàtic a Crist Rei

Els infants i les famílies són un dels col·lectius que gaudeixen més de la Festa Major, per això s'han organitzat unes activitats innovadores i divertides que podran fruir en comú petits i grans.

El dijous 23 d'agost a les set de la tarda l'animació musical de Pop per Xics omplirà la plaça de Crist Rei amb música pop moderna i transformada. L'endemà (divendres 24), de dos quarts de cinc de la tarda a dos quarts de vuit del vespre, podran lliscar i remullar-se en el tobogan gegant aquàtic que se situarà entre la prolongació del carrer Guimerà i la plaça de Crist Rei.

Els clàssics

No cal oblidar els actes festius més tradicionals i a la vegada més concorreguts com el Correaigua, que dona el tret de sortida a la Festa Major i que tindrà lloc el dissabte 18 d'agost; la Moscada Infantil; el Pregó Institucional, a càrrec de David Victori Blaya, director de cinema; la Tronada Manresana; el seguici de Festa Major, i, finalment, el dilluns de Festa Major, amb el Correfoc i el ball posterior amb Tapeo Sound Sistem a la Plaça Major.

També tornen altres activitats que ja s'han convertit en un referent com el Festival de Blues al Sielu; les Visites a la Manresa Desconeguda (amb tres propostes); els Food Trucks a la Muralla i als jardins del Casino, i la ruta de tapes pel Barri Antic amb el Tap'Antic.
Igualment, es dona continuïtat a una oferta de concerts a diferents espais de la ciutat com la Plaça Europa, la Plana de l'Om, la Plaça Major, la Plaça del Carme i als diferents trams del Passeig Pere III.

A més a més, els Tirallongues celebren els seus 25 anys amb la inauguració de les exposicions Tirallongues 25 anys i Tríada de Torres Humanes, el dissabte 25 d'agost a dos quarts de dotze del migdia a l'Espai Plana de l'Om.
 

Els actes clàssics, com el Correaigua, seguiran tenint una importància rellevant Foto: Pere Fontanals


Protegir els aparadors

L'Ajuntament de Manresa facilitarà cartró, per protegir els aparadors, a tots els comerciants que ho desitgin. Els podran recollir els dies 17, 23 i 24 d'agost, de deu del matí a una del migdia a la Plaça Major número 3.

Tarima per persones amb mobilitat reduïda

Enguany es tornarà a instal·lar un entarimat a la Plaça Major reservat a persones amb mobilitat reduïda que vulguin assistir i visualitzar de forma més còmoda la Mostra del Correfoc (el dissabte 25 d'agost) i la Ballada de la imatgeria de Manresa (el diumenge 26 d'agost). Només hi ha deu places disponibles. Per aquest motiu cal reservar-les a partir del dia 1 d'agost a l'Oficina d'Atenció al Ciutadà de Manresa trucant al 010.

Sensibilització i tolerància zero contra les agressions sexistes

Amb el lema Manresa lliure d'agressions sexistes. No és No! es dóna continuïtat el treball conjunt amb diferents regidories de l'Ajuntament per sensibilitzar i abordar aquest tema durant la Festa Major de Manresa 2018.

En aquest sentit, el consistori recorda que "és responsabilitat de tots i totes visibilitzar els comportaments sexistes i les agressions verbals o físiques per motiu de gènere, identitat o orientació sexual". També afegeix que "s'ha d'actuar contra les violències masclistes i implicar a la ciutadania per tal que no siguin còmplices d'aquest tipus de violències".

Cal recordar que en el Pla d'Igualtat de Gènere de l'Ajuntament de Manresa, aprovat a l'abril del 2017, especifica que s'ha de "dissenyar un protocol d'abordatge de les agressions, abusos sexuals i orientació sexual en espais d'oci i festes". És per això que, a banda de realitzar aquest protocol, en l'espai de prevenció, s'elaboraran campanyes contra aquesta tipologia d'agressions per a les festes de major rellevància a la ciutat de Manresa.

Els objectius de la campanya són sensibilitzar la població de la problemàtica de les agressions sexistes en els espais d'oci; prevenir els comportaments sexistes i les agressions sexuals; fomentar la coresponsabilitat en prevenir i aturar possibles agressions; visualitzar les agressions sexistes que es donen en espais d'oci nocturn; treballar per trencar l'imaginari del cos de la dona com a objecte sexual, i articular l'actuació davant de les situacions d'agressió sexista.

Per dur a terme aquests objectius s'editaran pancartes de sensibilització; es distribuiran cartells informatius i preventius de les agressions sexistes en les zones més conflictives; es farà una campanya de radiodifusió;  es portarà a terme una formació amb els Àngels de nit perquè puguin detectar comportaments sexistes i actuar per tal de prevenir-los, i també, des de les "Nits Q" de la Generalitat, es formarà el personal que treballa en els actes emmarcats en la Festa Major.

A banda, també es muntarà un Punt Lila els dies forts de Festa Major, de les dotze de la nit a les quatre de la matinada, amb dues persones especialitzades en gènere que s'ocuparan de donar informació, recursos i suport al tema de les agressions sexistes. En aquest sentit, s'encarregaran de repartir fulletons i material, i aplicaran el protocol d'emergències en cas d'agressió sexual.