Les dues proposicions de la CUP que no han prosperat

La primera proposava millorar la difusió i augmentar el número de beques pel campus de vòlei i la segona demanava accions concretes per garantir l'accés universal i gratuït a la sanitat

Imatge del ple municipal de Manresa d'aquest dijous 19 de juliol
Imatge del ple municipal de Manresa d'aquest dijous 19 de juliol | AFT
20 de juliol del 2018
Actualitzat a les 17:42h
Dues d'aprovades i dues de derogades. Així és com van acabar les quatre mocions que la CUP va presentar al ple municipal de Manresa d'aquest dijous, 19 de juliol. Les dues amb votacions favorables, tal com ja ha explicat NacióManresa, van ser la de prioritzar l'eliminació de pintades feixistes dels carrers de la ciutat i la d'augmentar la il·luminació en els carrers i places durant la Festa Major.

L'altre parell, desestimades en ambdós casos per 16 vots en contra; 4 a favor i 4 abstencions, demanaven, per una banda, millorar la promoció i l'accés al campus de vòlei platja en el marc de la Setmana Jove, i per l'altra, dur a terme accions concretes per garantir l'accés universal i gratuït a la sanitat.

Pel que fa a la proposició referent al campus de vòlei platja, el grup municipal demanava, a l'Ajuntament, que es comprometés a informar "de forma més activa" de l'existència d'aquesta activitat de lleure; que millorés "la infraestructura assumint una tercera pista al Parc de la Seu i contractant més personal", i que oferís beques "per a aquelles famílies que no puguin assumir el cost del campus".

Al·ludida per la moció, la regidora de Cultura i Joventut, Anna Crespo, va exposar que "de les 24 places que vam oferir per participar en aquest campus, només se n'han ocupat 16". Això, segons la regidora, no és perquè no s'hagi publicitat bé l'activitat, ja que "ens vam encarregar d'enviar un tríptic informatiu a 10.500 joves d'entre 14 i 15 anys un mes abans que comencés".

Pel que fa a la petició de beques, Crespo va assegurar que "tota persona que ens ho ha demanat ha estat becada", tot afegint que "el procés d'inscripció ha de ser per a tothom igual" i "no pot ser que la gent decideixi que s'hi vol inscriure un cop ja ha començat el campus". "Entenc que el campus pot créixer i que el monitoratge també. Però hem de mantenir la manera de fer-ho", va concloure.

La moció va rebre els vots favorables de la CUP i Democràcia Municipal (DM); les abstencions del PSC, i els vots contraris de CDC, ERC i C's.

Tirar pel dret per si el PSOE torna a incomplir

La darrera proposició dels cupaires demanava garantir l'accés universal a Althaia Xarxa Assistencial Universitària de Manresa "a totes les persones que tenen el nostre centre sanitari com a centre de referència, per molt que aquestes, per les seves condicions socioeconòmiques, en quedin excloses amb l'aplicació del Real Decreto-ley 16/2012".

En aquest sentit, i amb paraules de Jordi Masdeu, "evitarem que s'apliqui la voluntat de l'Estat espanyol (mitjançant el Tribunal Constitucional) de suspendre la llei catalana d'accés universal a la sanitat". Si això passa, "prop de  180.000 catalans i catalanes quedaran excloses del sistema sanitari públic", lamentava el cupaire.

Creient fermament que les institucions catalanes "han de desobeir l'Estat" i, amb ell,  "aquest drecret-llei que modifica un element central del sistema públic de salut", el grup municipal va demanar a l'Ajuntament  que els costos econòmics derivats de l'aplicació de la moció fossin repartits a parts iguals entre serveis socials i la Fundació Althaia.

Com a resposta a la proposició, C's, amb Andrés Rojo al capdavant, van manifestar que "hi votarem en contra" perquè "nosaltres no estem per desobeir la suspensió dictada per cap tribunal" i "perquè la competència en sanitat depèn de la Generalitat i no ha de ser ni Althaia ni l'Ajuntament qui s'hagin de fer càrrec de les despeses que se'n deriven".

Per la seva banda, el socialista Felip González va avançar que el seu grup s'abstindria de la votació: "des del govern de l'Estat ja hi ha un compromís més que ferm de derogar  la llei del 2012, que és la que incompleix la llei catalana segons el TC". Segons González "no caldrà desobeir res perquè aquest tema quedarà resolt de seguida". Una afirmació que Masdeu ha posat en dubte: "no ens refiem en absolut de les promeses del PSOE. No és la primera vegada que diuen coses que després no fan".

Finalment la moció va tombar-se amb 16 vots en contra (ERC, CDC i C's); 4 a favor (CUP i DM), i quatre abstencions (PSC).