Manresa gaudirà de més llum durant la Festa Major per potenciar «la sensació de seguretat»

La proposta de la CUP presentada al ple va comptar amb els vots favorables de tots els grups municipals tot i l'esmena d'edició de l'equip de govern que demana detallar que "ja fa temps que hi estem treballant"

La CUP va presentar una moció al ple municipal per intensificar la il·luminació dels carrers de la ciutat durant la Festa Major
La CUP va presentar una moció al ple municipal per intensificar la il·luminació dels carrers de la ciutat durant la Festa Major | AFT
20 de juliol del 2018
Actualitzat a les 14:16h
Una de les quatre mocions que la CUP va presentar en el marc del ple municipal celebrat aquest dijous, 19 de juliol, va ser la de demanar que, durant la Festa Major de Manresa, s'il·luminessin adequadament els carrers de la ciutat "per tal d'eliminar qualsevol sensació d'inseguretat que provingui d'aquesta manca de llum". Així ho va exposar Gemma Tomàs, la regidora cupaire, que va intervenir en el ple després del parlament de Clàudia Palà, membre del Punt de Gestió d'Agressions (PGA) de la Festa Major Alternativa, que va manifestar que segons dades de l'any 2017, del total de les agressions sexuals comptabilitzades ("no totes es denuncien", va remarcar), un 27% van tenir lloc en espais públics.

"És responsabilitat de l'administració pública garantir que les condicions de l'espai públic siguin les òptimes per tal que aquestes agressions no succeeixin", va exposar Palà, tot valent-se del cas de La Manada per reivindicar que "millorant la il·luminació dels carrers durant la Festa Major, dificultarem que les violacions es duguin a terme".

Gemma Tomàs, en el seu torn de paraula, va titllar la proposició presentada pel seu partit com "una moció totalment de mínims" que no només "previndrà la violència masclista sinó que també potenciarà el sentiment de seguretat". Tomàs, que va recordar l'ampli abast de competències en matèria d'urbanisme que té l'ens municipal, va demanar que es faci un estudi sobre quins són els carrers que més inseguretat creen a la ciutadania, per il·luminar-los adequadament. Entre aquests espais la CUP va posar especial èmfasi en els accessos del costat del pont de Sant Francesc; en la zona d'obres de la Via Sant Ignasi, i en els aparcaments i accessos del Parc de l'Agulla. La moció, a més, també demanava distribuir els lavabos polyclean "amb accessos a zones ben il·luminades".

Un protocol "a punt d'aprovar-se" i una esmena d'edició per part de l'equip de govern

La regidora de Projecció de Ciutat i Festes, Neus Comellas, va manifestar la ferma voluntat del consistori de treballar en el compliment de la moció cupaire. Tot i així va recordar que "en l'edició anterior de la Festa Major ja vam intensificar la il·luminació en diversos punts del Centre Històric". En aquest sentit, enguany es col·locaran set projectors de vapor de sodi d'alta pressió a la Baixada dels Drets; al carrer del Bisbe; al d'en carrer Botí; al de la Canal; al Puigmercadal; al de Sant Pere, i a la plaça de Sant Ignasi Malalt. Es tracta d'unes instal·lacions sense cap cost addicional "perquè es fan mitjançant la concessió de manteniment de l'enllumenat públic", va puntualitzar Comellas.

Pel que fa als tres espais demandats per la CUP, Comellas va admetre que tot i tenir una il·luminació correcta, des del consistori s'ampliarà l'enllumenat del pàrquing del costat del pont de Sant Francesc i de la Via Sant Ignasi durant la Festa Major i, "en la mesura que puguem", també s'extrail·luminaran els accessos al Parc de l'Agulla, "tot i que no ho podem assegurar".

Referent a l'estudi de quins són els carrers que poden presentar una sensació d'inseguretat més alta per la poca llum proposat per la CUP, des de l'equip de govern es va exposar que "hi estem totalment d'acord" i és per això que fa mesos "estem treballant per a l'aprovació d'un protocol per l'abordatge de les violències masclistes en espais d'oci nocturn i festes populars". En aquest estudi, va exposar Comellas, "hi hem revisat exhaustivament tots aquells punts de la ciutat que encara generen una especial por o incomoditat". A més, la regidora va recordar que des de Serveis Territorials "s'està realitzant un pla de millora de la il·luminació, la mobilitat i els accessos de la ciutat".

Per tots aquests motius, CDC i ERC van demanar d'afegir una esmena d'edició en la moció de la CUP per deixar clar que ja s'està treballant per augmentar la il·luminació en els carrers de la ciutat durant la festivitat manresana.

La proposició dels cupaires amb l'esmena de l'equip de govern va rebre l'aprovació unànime per part de tots els grups municipals.