Les pintades feixistes seran les primeres que s'eliminaran dels carrers de Manresa

Es va aprovar en ple municipal, en una moció presentada per la CUP i recolzada pels CDR de la ciutat

Membres dels CDR de Manresa ensenyant imatges amb pintades feixistes en algunes parets de la ciutat
Membres dels CDR de Manresa ensenyant imatges amb pintades feixistes en algunes parets de la ciutat | AFT
20 de juliol del 2018
Actualitzat a les 11:51h
La CUP va presentar una moció, en el ple municipal celebrat aquest dijous, 19 de juliol, en la qual demanava que es prioritzés la neteja de les pintades de caire feixista, espanyolista, racista i sexista dels carrers de Manresa. El text, concretament, demanava que l'Ajuntament -"a través dels serveis de neteja de la via pública"- intentés eliminar-les "el més ràpidament possible" i en fes un inventari "per avaluar a mitjà termini si [aquest tipus de pintades] van en augment o es redueixen".

Aquesta moció també va comptar amb el parlament de Maribel Vila que, representant els Comitès en Defensa de la República (CDR) de la ciutat, va exclamar que "és ofensiu que hi hagi pintades a la ciutat que posin independentistes terroristes", perquè "jo sóc independentista però en cap cas terrorista". Vila, que va comptar amb el suport d'altres membres del CDR presents al públic ensenyant fotos de diverses pintades a la ciutat, va matisar que "jo pago els meus impostos i no vull sentir-me ofesa": "aquests tipus de gargots no deixen de ser una incitació a l'odi" que l'únic que fan és "acabar normalitzant un discurs que mica en mica va calant", va cloure.

El cupaire Jordi Garcés, que va subscriure totes i cadascuna de les paraules de la del CDR, va alertar del perillós "augment de l'extrema dreta" a la ciutat i al país, i va manifestar que "de cap manera es pot normalitzar el seu discurs al carrer".

Pel que fa a la resta de grups municipals, tots van estar d'acord que aquests tipus de pintades havien de desaparèixer de l'espai públic. El regidor no adscrit Miquel Davins (d'Unió) va esmenar la moció al·legant que el text s'havia de fer extensiu a totes les pintades de la ciutat. Per la seva banda, Ton Sierra, de Democràcia Municipal (DM), va assenyalar el total acord amb l'escrit presentat per la CUP ("antifeixisme i civisme són dos conceptes indestriables", va declarar) però va demanar que en la moció s'incorporés, també, "la prioritat de netejar els edificis pertanyents al patrimoni protegit i catalogat de la ciutat".

El PSC proposa un pacte ciutadà "en contra de (totes) les pintades"

Felip González, en nom del PSC, va reflexionar sobre fins a quin punt eren més importants les pintades o el contingut d'aquestes. La seva intervenció va tenir lloc després que la d'Andrés Rojo, de Ciutadans, que tot i manifestar que les pintades en qüestió havien de "desaparèixer urgentment" de les parets de Manresa, va recalcar que "aquesta moció no hauria d'existir" perquè "està prohibit realitzar qualsevol tipus de grafit" a l'espai públic; "només d'aquesta manera aconseguirem que els ciutadans convisquin més tranquil·lament", va concloure, tot afegint que des del seu grup municipal s'abstindrien en la votació final.

González, amb un caràcter mediador, va proposar, al consistori, d'impulsar un pacte ciutadà "en contra de qualsevol pintada": "veurem qui hi és i qui no hi és", va dir, tot remarcant el suport del grup municipal a l'esmena de DM de prioritzar, també, el patrimoni protegit.

"És sorprenent que qui ha presentat la moció sigui el partit que més pinta les parets"

Joan Calmet, en representació de l'equip de govern, no va poder (ni voler) dissimular la seva "perplexitat" davant el grup que havia presentat la moció: "els de la CUP ens demanen que netegem les parets que ells també pinten", va verbalitzar, tot assenyalant que després de fer un inventari de totes les pintades que hi ha a la ciutat "les independentistes superen, amb escreix, les feixistes". En aquest sentit Calmet va acusar els de l'esquerra independentista de "situar el debat entre pintades bones i pintades dolentes", mentre que "nosaltres volem posar l'accent a tenir una ciutat neta i cívica". Unes afirmacions que van ser contestades pel regidor Garcés, que va puntualitzar que "una pintada que diu No al Mercadona o Independència i socialisme no és un atac als drets humans ni incita a l'odi".

Finalment, i lamentant que "la partida pressupostària de neteja de parets és de 43.000 euros", el regidor d'Habitatge i Barris i Turisme va manifestar que aprovarien la moció si s'hi incloïa la proposició de DM; una esmena que va acabar incorporant-s'hi (amb abstenció de CUP i C's) i que va suposar que la moció s'aprovés amb 22 vots a favor i dues abstencions (de C's).