ERC Sallent acull la presentació de «Trenes Tallades, records d'una nena de Rússia»

Roses Rosés, amb Pilar Sala, durant l'acte d'ERC a Sallent
Roses Rosés, amb Pilar Sala, durant l'acte d'ERC a Sallent | ERC
Redacció
19 de juliol del 2018
Actualitzat a les 19:08h
El passat dimarts el local d'ERC de Sallent va acollir la presentació del llibre "Trenes Tallades, records d'una nena de Rússia". Pilar Sala, presidenta d'ERC Sallent, va presentar l'acte, i l'historiador Josep Carles Robert va fer una pinzellada de les relacions d'Estat entre el govern de la República Espanyola i el de la Unió Soviètica durant la Guerra Civil espanyola i, posteriorment, amb el règim franquista.

La protagonista del llibre, Roser Rosés, va narrar en primera persona les vivències que va tenir durant els nou anys d'exili forçat. L'any 1938 Barcelona era bombardejada per les tropes franquistes i els seus pares per protegir-la, la van enviar a la URSS quan només tenia 12 anys.

La vida de la protagonista ha estat marcada per les circumstàncies en els quals es va trobar: la separació dels pares, el trasllat a un país amb una llengua, costums i cultura molt diferents i, posteriorment, l'esclat de la Segona Guerra Mundial van fer molt més difícil la vida a la URSS, passant penúries, fred, gana, por i la incertesa del no saber res dels pares.

La tornada a casa tampoc va ser fàcil. Com en moltes famílies que van viure la repressió franquista, el silenci es va imposar, la por a que se sabés que havia estat exiliada a la URSS i les conseqüències que se'n podrien derivar, vn portar-la a no explicar res a ningú, ni a la pròpia família. No fa gaires anys que la protagonista ha començat a explicar la seva vida i amb aquest llibre es recupera un record de la memòria històrica que no s'ha d'oblidar. 

La Roser Rosés, amb 92 anys, va captivar al nombrós públic assistent, va transmetre l'energia que ha mostrat al llarg de la seva vida amb la superació de tots els entrebancs que ha patit. En especial va recordar l'èxode de milers d'infants com ella que van haver de marxar fugint de la Guerra Civil.