L'Ajuntament de Navarcles i La Caixa refermen el seu compromís en pro de l'envelliment actiu

Els dos ens han signat un acord per tal de reforçar i actualitzar la programació que ofereixen conjuntament a la gent gran del municipi

Redacció
18 de juliol del 2018
Actualitzat a la 13:18h
L'alcalde de Navarcles, Llorenç Ferrer; la presidenta de l'Associació de Gent Gran de Navarcles, Francisca del Sar, i el sots-director general de la Fundació Bancària "la Caixa", Marc Simón, han renovat, aquesta setmana, el seu compromís per promoure l'envelliment actiu al municipi. Ho han fet amb la signatura del conveni per desenvolupar el programa de Gent Gran a l'Associació Casal de Gent Gran Joan Maragall, un acord que en la darrera edició va permetre acollir una desena d'activitats i tallers en els quals hi van participar més de quatre-centes persones. 
 
El programa de Gent Gran és el més emblemàtic de l'Obra Social "la Caixa" i els seus orígens es remunten a l'any 1915. Des de fa un segle, els projectes posats en marxa pel programa s'han anat adaptant a les realitats per donar resposta, juntament amb agents com, en aquest cas, l'Ajuntament de Navarcles, a les noves necessitats socials d'aquest col·lectiu.
 
L'objectiu del programa en qüestió és fomentar la participació activa de les persones grans i fer-les presents en la societat a través de tallers de promoció de la salut i el benestar; de projectes de participació social i voluntariat, i de projectes de formació en tecnologies de la informació i la comunicació.
 
Set tallers de promoció de la salut i el benestar
 
Despertar amb un somriure
 
Aquest taller vol contribuir al benestar i a la salut intentant donar resposta a les preocupacions que sorgeixen sovint entre la gent gran pel fet de no dormir bé, amb la voluntat d'informar per tenir més coneixements sobre el son i les seves alteracions, i oferir estratègies que ajudin a aconseguir un descans nocturn reparador.
 
Activa't
 
L'objectiu d'aquesta proposta és donar a conèixer com funciona el nostre cos -en particular, el cervell- i quins són els efectes de l'envelliment, i posar a l'abast de la gent gran eines per detectar la diferència entre envelliment natural i malaltia, per tal d'ajudar a entendre la importància d'una vida activa amb vista a gaudir d'un benestar més gran en aquesta etapa de la vida.
 
Menys dolor, més vida
 
Taller per promoure el benestar i la millora de la qualitat de vida de persones grans afectades pel dolor, i de persones grans no afectades pel dolor però que volen tenir eines per prevenir-lo. Pretén ajudar a combatre creences com ara que el dolor és un mal de l'edat, i contribuir així a millorar la salut física i emocional de la gent gran.
 
Entrena
 
És un taller preventiu per aconseguir un envelliment saludable que ajudarà la gent gran a conservar l'autonomia, a cuidar-se i a recuperar l'activitat física.
 
Exercit@ la teva ment
 
Es tracta d'una plataforma virtual pensada perquè la gent gran exerciti les seves capacitats cognitives d'una manera senzilla i entretinguda, com a clau d'un envelliment satisfactori i saludable. A través d'un web especialitzat, les persones grans poden seguir un itinerari personalitzat de més de 1.200 exercicis que treballen les principals àrees cognitives del cervell, com el llenguatge, la memòria, les funcions executives, l'atenció i la concentració, i el processament visual i auditiu.
 
Alimenta el teu benestar
 
Aquest taller ofereix pautes i hàbits per tenir una alimentació saludable i equilibrada que ajudi a millorar la salut
 
En forma!
 
Es tracta d'un dels programes més nous: és un taller d'exercici físic, orientat a millorar la condició física de la gent gran. S'hi treballen el manteniment i l'increment de la força i la potència muscular, l'equilibri i la coordinació per conservar una bona forma física.
 
Tres propostes de desenvolupament personal
 
Viure com jo vull
 
El taller contribueix a deixar d'entendre aquesta etapa com un període de pèrdues i passar a centrar-se en les oportunitats que ofereix. En les sessions d'aquest taller es treballen temàtiques com les motivacions, el control de la pròpia vida, la planificació del temps, la presa de decisions, el pensament positiu, les relacions i la concessió de permís a un mateix.
 
Viure en positiu
 
L'objectiu és intentar promocionar els valors de la dignitat i autonomia per afrontar l'etapa d'envelliment, contribuint al creixement i el desenvolupament personal. A les sessions del taller es treballen temàtiques com la resiliència i la capacitat d'adaptació; fortaleses psicològiques com la saviesa, la curiositat, el coratge, la perseverança i el sentit de l'humor; prevenció i gestió de conflictes; o sentir-se bé en soledat.
 
Viure és descobrir-me
 
En aquesta activitat es pretenen identificar i promoure recursos personals que ajudin les persones a explorar els seus propis límits, créixer i desenvolupar-se personalment. Així, al llarg de l'itinerari s'ofereixen oportunitats per reflexionar i identificar les possibilitats que proporciona la vida quotidiana per desenvolupar una vida plena, parant una especial atenció a reptes associats als límits auto imposats, els canvis socials que configuren noves situacions i els nous entorns de relació.
 
Cinc cursos per familiaritzar-se amb les TIC
 
Inicia't a la informàtica
 
En aquest taller s'ensenyaran les funcions més bàsiques de l'ordinador i el ratolí, coneixeran i practicaran amb el programa de tractament de textos i s'iniciaran en el món d'Internet i el correu electrònic.

Crea i dissenya un document de text
 
L'objectiu del taller és ensenyar a crear i editar un document digital amb la finalitat de realitzar un projecte grupal. Buscaran informació per Internet sobre el projecte i aprendran a descarregar imatges i a incorporar-les. A banda, esbrinaran com enviar correus electrònics amb arxius, entre altres coses.

Retoc fotogràfic i presentacions digitals
 
En aquest espai, aprendran a retocar imatges amb Photoshop. Coneixeran com es crea i s'edita una presentació digital (PowerPoint) on s'incorporaran les imatges prèviament retocades amb la finalitat de realitzar un projecte grupal.

Connecta't a la Xarxa
 
Coneixeran i practicaran amb les plataformes socials més rellevants i aprendran a tenir un ús responsable de les mateixes. Podran contactar amb coneguts, compartir experiències, opinions i difondre o obtenir notícies d'última hora. Aquest taller ajuda a comprendre perquè serveixen les Xarxes Socials i, en conseqüència, decidir com les poden aplicar a la seva vida quotidiana per ampliar i millorar les seves possibilitats de comunicació amb l'entorn més proper.

Incorpora Internet en el teu dia a dia

Ampliaran en el seu coneixement en la recerca d'informació a Internet, coneixeran diferents plataformes per a visualitzar i compartir vídeos o fotografies, aprendran a realitzar diversos tràmits en línia amb seguretat i s'iniciaran en l'ús de les aplicacions dels dispositius mòbils personals, tablets o smartphones.
 
Un programa afermat a Navarcles
 
La gent gran sempre ha estat un col·lectiu d'atenció preferent per a l'Obra Social "la Caixa". L'atenció especial a les persones grans va arrencar amb un primer Homenatge a la Vellesa l'any 1915 a Sant Sadurní d'Anoia, i des de llavors l'entitat bancària ha intentat millorar la qualitat de vida d'aquest col·lectiu ciutadà tot promovent programes d'envelliment actiu i saludable amb especial atenció a les persones més vulnerables.
 
Des de l'any 2004, l'Ajuntament de Navarcles i l'Obra Social "la Caixa" treballen conjuntament per actualitzar el programa d'atenció a través d'un conveni de col·laboració que beneficia els usuaris de l'Associació de Gent Gran de Navarcles.