S'estrena a l'antiga Cambra de Comerç el mural dedicat a pintores oblidades

L'obra s'ha realitzat dins del projecte "Treball als barris", que proporciona formació en l'àmbit de l'art i la creativitat a persones en situació d'atur

Presentació de la nova façana de l'antic edifici de la Cambra
Presentació de la nova façana de l'antic edifici de la Cambra | AjM
Redacció
18 de juliol del 2018
Actualitzat a la 13:17h
Els dotze alumnes del programa "Treball als barris" han realitzat un tastet de pintura, que ha durat 36 hores, durant el qual s'han iniciat en el món de la pintura mural. Així, amb l'ajuda del monitor i artista Txema Rico, han realitzat el mural "Galeria d'art de pintores oblidades (un homenatge a les dones pintores)" a l'edifici de l'antiga Cambra de Comerç, a la plaça del Pedregar, al bell mig del Centre Històric.

Aprofitant que alguns dels accessos i finestres de l'edifici estan tapiats, s'hi han reproduït 9 autoretrats de 9 dones pintores, des del segle XVI i fins als nostres dies, amb la intenció que el mural representi la paret d'un museu d'art. D'altra banda, també s'hi exposa en forma de llegenda el nom de cadascuna d'elles, així com la seva data de naixement i de defunció.

Es tracta d'artistes d'èpoques i estils pictòrics ben diferents, com ara les conegudes Frida Khalo i Tamara de Lempicka, i les no tan reconegudes Maia Mallo i Sofonisba Anguissola. Per aquest motiu, la idea del mural d'enguany és donar visibilitat a la dona dins del món de l'art i, que alhora, esdevingui un homenatge a aquestes pintores.

A l'acte de presentació d'aquest matí ha assistit la regidora de la Dona i Igualtat, Ocupació i Emprenedoria de l'Ajuntament de Manresa, Cristina Cruz Mas; l'artista i monitor del projecte Txema Rico; les tècniques del projecte "Treball als barris", Cristina Amat Rodríguez, Lourdes Estany Pajares; Concepció Beltran Bernadich; una de les monitores, Sara Campabadal i Donadeu; i uns dels alumnes participants en aquest projecte, Akram Yechou. 

Cristina Cruz ha explicat que la dotzena edició del projecte "Treball als Barris" ha dut a terme, com a novetat, una formació prelaboral de 180 hores de durada que es va iniciar el mes de març i ha finalitzat aquest mes de juny. Aquesta formació ha inclòs mòduls de català, TIC, habilitats socials, neteja i pintura amb l'objectiu de capacitar els alumnes, que després han estat contractats com a peons per l'Ajuntament de Manresa en plans d'ocupació. En aquest marc és on s'ha realitzat la pintura mural.

La regidora d'Ocupació i Emprenedoria ha valorat de forma molt positiva i des de diferents vessants aquesta experiència per als persones participants "contribuint a la capacitació laboral de les persones, treballant competències i millorant l'autoestima a través de la creativitat i l'art" aconseguim un altre objectiu del projecte que és l'embelliment d'espais i edificis del Centre Històric i, en el marc de la Capitalitat Cultural de Manresa, a posar en valor el treball artístic de dones pintores oblidades. Cristina Cruz ha afegit que el projecte està finançat pel SOC i que compta amb la col·laboració del Comissionat del Centre Històric.

Txema Rico: "Ha estat un treball apassionant i molt bonic"

L'artista Txema Rico ha qualificat el treball realitzat per aquestes persones "d'apassionat i molt bonic" i ha lloat "la il·lusió i les ganes que hi han posat. Ha estat un experiència positiva i maca que els ha ajudat a fer una descoberta artística gratificant que significarà una llavor de cara al futur de cadascuna de les persones participants".

Els alumnes del programa, la majoria de més 45 anys, han estat Akram Yechou, Akram El Masoudi, Ahmed El Harrati, Hassan El Khalfi, Driss Dahraoui, Mustapha El Fal, Bachir El Khsasy, Elizaveta ildeeva, Malika El Ahmadi, Halima Azaouyat, Safia Attaibi i Mohamed Tayebi. Es tracta de 12 dels 16 plans d'ocupació del programa. Els altres 4 alumnes participen en diferents treballs de millora al Nucli Antic. 

El projecte "Treball als Barris", conegut a Manresa com a Dinamo, té la finalitat d'augmentar les oportunitats laborals i l'experiència professional de les persones residents al Centre Històric de la ciutat que es troben en situació de recerca de feina. Un altre dels propòsits és dinamitzar aquesta zona per tal que esdevingui més atractiva per l'activitat econòmica.