La mateixa jutgessa que empaita edils per l'1-O, sobreseu el cas dels arxius de l'exalcalde socialista de Castellnou

La magistrada, que manté acusacions de desobediència greu contra Jordi Pesarrodona i Eloi Hernàndez, tots dos d'ERC, considera que "no ha quedat provat que Francesc Martínez s'endugués documents de l'Ajuntament"

Arxius apilats a la planta baixa de l'Ajuntament, a punt de ser carregats pel llavors alcalde
Arxius apilats a la planta baixa de l'Ajuntament, a punt de ser carregats pel llavors alcalde | Cedida
Redacció
18 de juliol del 2018
Actualitzat el 19 de juliol a la 13:39h
La jutgessa del jutjat d'instrucció número 2 de Manresa ha decidit el sobreseïment provisional de la causa contra l'exalcalde de Castellnou de Bages, Francesc Martínez (PSC) ja que considera que "no hi ha prou elements" que provin que va endur-se arxius amb documents de l'Ajuntament, segons informa Regió7. Aquesta ordre es pot recórrer.

La jutgessa ha pres aquesta decisió després d'escoltar les declaracions de l'acusat, de testimonis i de l'actual alcalde del municipi, Domènec Òrrit (ERC), que va presentar la denúncia quan era regidor a l'oposició.

La magistrada és la mateixa que ha obert investigacions contra l'alcalde de Fonollosa, Eloi Hernàndez, de Callús, Joan Badia, i el regidor de Sant Joan de Vilatorrada, Jordi Pesarrodona, tots tres d'ERC, per les seves actuacions durant les càrregues policials de l'1-O en aquestes tres poblacions. A Hernàndez i Pessarrodona encara els manté la causa per desobediència greu, i a aquest últim el va arribar a investigar per un delicte d'odi.

Tal i com va explicar en primícia NacióManresa, els fets van passar a finals de març quan Francesc Martínez, molt pressionat per la falta de confiança dels regidors del seu grup, va decidir dimitir, i d'amagat, fora de les hores lectives, va emportar-se de l'Ajuntament més de cent caixes arxivadores plenes de documents. Paral·lelament, un pèrit informàtic del Consell Comarcal va emetre un informe on valorava que algú havia intentat esborrar arxius dels ordinadors de l'Ajuntament.

Davant d'aquests fets, Domènec Òrrit, llavors encara regidor per ERC a l'oposició de Castellnou, va presentar una denúncia davant dels Mossos d'Esquadra que, després de prendre declaració a diversos testimonis, va remetre l'expedient als jutjats sota l'acusació cap a Martínez d'un presumpte delicte d'infidelitat en la custòdia de documents públics.

La jutgessa, però, considera que no està "degudament justificada la perpetració del delicte que se li imputa" ja que "que cap persona de l'Ajuntament va veure o pot aportar algun indici que pugui inferir que l'investigat s'emportés documents originals del consistori, realitzés còpia dels originals, o esborrés el sistema informàtic intencionadament".

L'actual alcalde de Castellnou, Domènec Òrrit, no ha rebut encara aquesta ordre de sobresseïment provisional de la jutgessa, i quan la rebi decidirà si hi presenta recurs.