Clàudia Cabero, Electrogralla, Heura Gaya i Menut, finalistes dels Sons de la Mediterrània

El guanyador obtindrà la gravació d'un disc i actuacions als principals escenaris de música d'arrel

Clàudia Cabero amb Guillem Aguilar i Sandra Monfort
Clàudia Cabero amb Guillem Aguilar i Sandra Monfort | Fira Mediterrània
Redacció
17 de juliol del 2018
Actualitzat a les 20:26h
Clàudia Cabero, Electrogralla, Heura Gaya i Menut són les propostes finalistes del Concurs Sons de la 21a Fira Mediterrània. Actuaran en directe el dijous 4 d'octubre. El guanyador, que es donarà a conèixer en el transcurs de la mateixa Fira, obtindrà la gravació d'un disc en un estudi professional, una campanya de publicitat a la revista Enderrock i el web Sons de la Mediterrània i la contractació a destacats festivals i cicles al llarg de l'any 2019: Tradicionàrius, Fira Mediterrània, Circuit Folc, Música a la Vila del Vendrell, PortalBlau de l'Escala, FIMPT de Vilanova i la Geltrú i Projecte Ethno Catalonia de Joventuts Musicals de Catalunya.

A més, gràcies a una nova col·laboració del Concurs amb la plataforma Verkami, el públic podrà emetre els seus vots per a la categoria de votació popular. En aquest cas el premi consistirà en un descompte del 100% als serveis de Verkami, assessorament personalitzat i comunicació dedicada a la campanya del grup.

El Concurs Sons de la Mediterrània, convocat per la Fira Mediterrània de Manresa, el Centre Artesà Tradicionàrius, el Grup Enderrock i el Departament de Cultura de la Generalitat de Catalunya, s'adreça a grups o solistes emergents que presentin propostes de folk i música d'arrel de la Mediterrània. Les quatre propostes finalistes, de format reduït i plantejaments innovadors, actuaran a la 21a Fira Mediterrània de Manresa, el proper dijous 4 d'octubre a la Taverna de la Fira, on es decidirà el guanyador.

Els quatre finalistes

El projecte de la barcelonina Clàudia Cabero neix el 2016 amb un repertori eclèctic que va des d'estàndards de jazz al fado, amb versions més o menys lliures i cançons pròpies. En l'actualurar actua amb Guillem Aguilar, al baix i les cordes; i Sandra Monfort, a la guitarra.

Per la seva part el músic sallentí Roger Andorrà parteix d'una sola gralla connectada a uns pedals electrònics per presentar un projecte que porta l'herència de la gralla vuitcentista cap a noves tendències i horitzons sonors. Així, gèneres com el ball pla, el pasdoble, el toc de castells i altres tonades de l'imaginari tradicional català passen pel filtre de la gralla preparada i en surten transformats en un espai sonor inèdit.

La cantant i grallera de les Garrigues, Heura Gaya presenta al concurs un nou projecte intimista on la veu, la cançó i la melodia són les protagonistes i s'embolcallen amb sons de corda mediterrània i alguna percussió catalana. Combina la composició pròpia amb les versions i els arranjaments de cançons tradicionals.

El darrer dels finalistes és Menut. Entre la cançó d'autor, el folk i l'electrònica, les cançons de Menut parteixen de músiques d'arrel que tenen en comú un instrument petit i emblemàtic, el guitarró, al qual s'hi afegeixen guitarres acústiques i elèctriques i programacions. Els seus versos, sempre crítics i festius, volen actualitzar el missatge dels primers cantadors de jota i la cançó protesta del segle XX.