La segona Festa del Tomàquet se celebrarà entre el 19 i el 26 de juliol

L'esdeveniment té per objectiu donar a conèixer els productors de l'horta bagenca i les diverses varietats de tomàquet que conreen

Presentació de la Festa del Tomàquet
Presentació de la Festa del Tomàquet | AjM
Redacció
17 de juliol del 2018
Actualitzat a la 13:55h
Esquena verd del Bages, de Montserrat o rosa, quatre cantos o quatre morros, del Pare Benet, cor de bou o mamella de monja, pebroter, verd de marge, bombeta. Aquestes són algunes de les moltes varietats de tomàquets que es podran degustar, cuinar o comprar durant la Festa del Tomàquet del Bages que se celebrarà del 19 al 28 de juliol a Manresa i que tindrà la seva continuïtat durant el mes d'agost a moltes cartes de restaurants de la comarca.

La Festa s'iniciarà amb una xerrada del cuiner manresà Jordi Cruz, aquest dijous, dia 19 de juliol, i seguirà amb un gran nombre d'activitats relacionades amb el món del tomàquet: activitats gastronòmiques, jornades tècniques, visites a explotacions,... i clourà amb el Mercat de Tomàquet, que concentrarà diversos productors de tomàquets a l'entorn de la plaça Puigmercadal el divendres dia 27 de juliol a la tarda i dissabte 28 al matí. Durant el mes d'agost hi haurà activitats paral·leles, com el mes del tomàquet als restaurants o la Tumakada de l'Era.

La 2a edició de la Festa s'ha presentat aquest matí, a l'Espai "We love cooking" – Elde, situat al carrer del Bruc, pel regidor d'Entorn Natural, Pol Huguet; el regidor de Comerç i Mercats, Jaume Arnau; i responsables d'entitats de l'organització que han explicat totes les activitats programades: Xavier Olivé (revista Proper); Alba Rojas (MengemBages); Xènia Torras (Escola Agrària i l'Era); Laia Muns (parc de la Sèquia); Bernat Martí (Món Sant Benet) i Ignasi Sala (Bages Impuls). L'acte s'ha compeltat amb una petita mostra de tall i cuina de tres varietats de tomàquets a càrrec de Maria Àngels Pallàs.

Pol Huguet ha mostrat la satisfacció de tirar endavant la segona edició de la Festa del Tomàquet "que ajuda a promoure els productes de l'horta del Bages i, en aquest cas, d'un producte estrella com és el tomàquet i les seves diferents varietats". El regidor ha destacat el treball conjunt de les regidories d'Entorn Natural, Comerç i Mercats, Ocupació i Emprenedoria, i de les entitats impulsores per consolidar i fer créixer la festa, amb la voluntat de "posar en valor i contribuir a millorar l'ocupabilitat d'un sector molt potent de casa nostra i que té molt camp per córrer".

Jaume Arnau ha tingut paraules de felicitació per totes les persones implicades en la programació i ha volgut dedicar especialment aquesta iniciativa "als paradistes del Mercat de Puigmercadal, que l'any passat van viure amb molta il·lusió aquesta festa i han passat mesos molt complicats per les obres de millora d'aquesta instal·lació". També ha volgut recordar el paper impulsor l'any passat de l'entitat MengemBage per tirar endavant aquest projecte.

Els representants de l'organització han explicat els detalls i la seva contribució a la programació d'una festa que, segons Alba Rojas, "l'any passat va significar un bon tret de sortida, que valorem de forma molt positiva, i que esperem superar en aquesta edició, en la qual tanquem el cercle donant protagonisme a tothom: productors, l'horta, el regadiu, el mercat, els cuiners, els restaurants ...fins arribar al nostre paladar". Al seu torn, Ignasi Sala, ha subratllat que "el Bages és ric en productes de qualitat i, per tant, els hem de donar el valor que es mereixen".

Un projecte que suma molts sectors de la ciutat i la comarca

La festa es planteja com un projecte integral de diversos sectors de la ciutat, per la dinamització agrària, però també comercial, turística i de restauració. Està impulsada per l'Ajuntament de Manresa conjuntament amb MengemBages, Escola Agrària de Manresa, revista Proper, parc de la Sèquia, Fundació Catalunya La Pedrera, Bages Impuls, Mercat de Puigmercadal i Agrupació de Defensa Vegetal del Bages i el suport, entre d'altres del Consell Comarcal del Bages i de la Diputació de Barcelona.

Totes les activitats que s'hi duen a terme estan pensades per establir xarxes col·laboratives a llarg termini entre els diversos agents del territori que hi participen, i per dinamitzar econòmicament el conjunt del territori.

La Festa del Tomàquet va néixer l'any 2017 amb la voluntat de donar a conèixer els productors de l'horta bagenca i les diverses varietats de tomàquet que conreen. És una oportunitat perquè els ciutadans coneguin el producte de proximitat i puguin valorar els beneficis socials, econòmics i ambientals que comporta la seva compra. I és que la pagesia de Manresa i el Bages fa molts anys que estan treballant -i ho estan fent molt bé- per garantir la qualitat i la diversitat del tomàquet. Es pot dir que al Bages es troba tomàquet d'autor.
 

Programa de la Festa del Tomàquet