La premiada «El principi d'Arquímedes» de l'ACR de Fals farà parada a la Catalunya Nord

Els actors de l'ACR de Fals portaran 'El principi d'Arquímedes' a la Catalunya Nord
Els actors de l'ACR de Fals portaran 'El principi d'Arquímedes' a la Catalunya Nord | ACR Fals
Redacció
13 de juliol del 2018
Actualitzat a les 11:29h
L'Associació Cultural i Recreativa (ACR) de Fals representarà, al municipi francès de Prada de Conflent, l'obra El principi d'Arquímedes, escrita pel dramaturg osonenc Josep Maria Miró. Ho farà en el marc dels actes que la Universitat Catalana d'Estiu (UCE) ha organitzat en aquest poble de la Catalunya Nord del 16 al 23 d'agost i actuarà com a grup representant de la Federació Catalana de Teatre Amateur.

El principi d'Arquímedes, que ja porta un any de recorregut i acumula uns quants premis (com l'Arlequí de teatre amateur) convida l'espectador a reflexionar sobre la condició humana així com també sobre com és l'entorn social en el qual es mou. Podem estar segurs que el dependent que ens despatxa a la carnisseria no és un assassí o un violador?;  podem assegurar que la companya de feina que fa anys que treballa davant nostre no és una estafadora o que el monitor de l'esplai on van el nostres fills des de fa tres anys no és un psicòpata o un pederasta?

Aquesta mena de preguntes són les que provoca el text de Miró. Però l'autor, hàbil, incisiu i provocador fa eixamplar la mirada per formular altres qüestions: vivim obsedits per la seguretat? estem construint un món en què la desconfiança mina les nostres relacions més importants? estem substituint la tendresa i l'afecte per la por?

L'obra, que posa sobre l'escenari quatre personatges, succeeix, íntegrament, en els vestuaris d'una piscina. La directora del club de natació, l'Anna (Anna Terrades) rep queixes d'una mare, la Laura (Sandra Olmedo), perquè un dels monitors -en Jordi (Aleix Compte)- ha abraçat i fet un petó al seu fill. No l'ha renyat, ni pegat, ni assetjat, ni tampoc maltractat. Li ha fet un petó. Aquest gest innocent, però, encén una espurna que acaba amb una foguera d'acusacions per part d'altres pares; una flama que crearà un clima de dubtes i d'enfrontaments i en la qual hi haurà un personatge que hi tindrà molt a veure: l'Hèctor (Àngel Mompó).

Amb una escenografia senzilla i esquemàtica, els actors juguen amb quatre elements per situar l'espectador on cal sense distreure'l: una taquilla, dues parets de rajoletes, un parell de bancs i quatre «xurros» de piscina. En harmonia amb el text, que juga sàviament amb les el·lipsis i les repeticions i que va directe al gra, els quatre actors s'enfronten amb energia al conflicte que els planteja l'obra.

La representació de l'obra tindrà lloc el dissabte 18 d'agost, a les onze del vespre a l'Auditori de Prada de Conflent.