VÍDEOS i FOTOS Centenars de persones clamen en suport a Turull, Rull i Forn a Lledoners

Els exconsellers han arribat aquest dimecres, just l'endemà que el jutge Pablo Llarena hagi tancat el sumari de la causa

Manifestació davant de la presó de Lledoners per donar suport a Turull, Rull i Forn.
Manifestació davant de la presó de Lledoners per donar suport a Turull, Rull i Forn. | Pere Fontanals
Pere Fontanals / Aida Morales
11 de juliol del 2018
Actualitzat el 12 de juliol a la 13:45h
L'entorn de Lledoners torna a omplir-se en un clam de suport als presos polítics. Aquesta vegada, després de l'arribada dels exconsellers Joaquim Forn, Josep Rull i Jordi Turull, que aquest dimecres han ingressat a la presó de Sant Joan de Vilatorrada, on la setmana passada també van ser traslladats Oriol Junqueras, Raül Romeva, Jordi Sànchez i Jordi Cuixart.
 
En aquesta ocasió, però, la situació és diferent. L'ambient encalitjat contrasta amb l'intens sol de la setmana passada, i el lloc on s'organitzen els actes també canvia. En comptes de l'escenari a la part davantera del centre penitenciari, l'ANC, Òmnium i l'Associació pels Drets Civils i les Llibertats (ACDC) -on s'engloben els familiars de les víctimes- han optat per portar la concentració a la part del darrere de la presó. Unes 500 persones s'apleguen en un descampat ubicat en un punt elevat. Segons asseguren a NacióDigital veïns coneixedors de la zona, és el millor punt per fer arribar el missatge de suport als polítics catalans. 
 
"Si no bufa el vent de mestral és bon lloc per cridar cap a la presó", afirmen. El motiu del canvi de lloc, però, també se sustenta per la major seguretat i la invasió de les vies d'entrada al centre penitenciari, en cas que es produís una urgència. 
 

Manifestació davant de la presó de Lledoners per donar suport a Turull, Rull i Forn. Foto: Pere Fontanals

 

Concentració a Lledoners per donar suport a Rull, Turull i Forn. Foto: Pere Fontanals


Crits de solidaritat i en favor de la llibertat, entre estelades i el mateix groc intents que l'última vegada. "Us volem a casa", apunten les pancartes i la majoria de la gent aplegada a l'entorn de la presó. També des de l'interior de la presó s'han arribat a escoltar alguns crits i xiulets i, de forma clara, "ni un pas enrere".

La suspensió de càrrecs de Llarena, un "abús"

Durant la concentració, els polítics s'han envoltat de manifestants entre proclames i discursos, i la recent suspensió de càrrecs anunciada pel jutge del Tribunal Suprem, Pablo Llarena, ha estat a l'ordre del dia en molts d'ells. "La suspensió del Suprem, jo crec que és un abús; aquesta llei es va crear per suspendre gent que són terroristes, no pacifistes i demòcrates", ha etzibat l'expresident de la Generalitat Artur Mas. 

També ho ha considerat el vicepresident d'Òmnium Cultural, Marcel Mauri, que ha demanat al president espanyol, Pedro Sánchez, que "cessi la repressió" que ara es manifesta mitjançant la nova situació de suspensió de càrrecs: "Tot això, amb un govern espanyol que suposadament vol diàleg, però que empara per acció o omissió que hi hagi presos polítics i exiliats, mentre permet que els membres de la Manada puguin recuperar les seves feines". Segons ha assegurat, els empresonats i exiliats són "exemple de dignitat", una frase que també han utilitzat molts dels partits polítics que han participat en l'acte. Entre els polítics presents a l'acte hi havia Marta Pascal, Gerard Gonzàlez, Maria Sirvent, Titon Laila i Eduard Pujol, entre d'altres.

Tot això, ha prosseguit la presidenta de l'ANC, Elisenda Paluzié, sense haver comès cap delicte, més que permetre la votació de l'1 d'octubre: "Ells ens han permès exercir un dret fonamental, universal i col·lectiu pel qual tantes generacions de catalans han lluitat durant dècades". I ha advertit Llarena i el govern espanyol: "No només tindran derrotes judicials, sinó que també tindran una derrota política, ja que ens estan ajudant a construir internacionalment la causa de la independència de Catalunya de forma molt més sòlida". 

Elisenda Paluzie: ells van fer que l'1 d'octubre hof essim i votessim. ells no han comès cap delicte, ells ens han permès exercir un deret fonamental, unviersal ic olcctiu pel qual tantes genracions de catalans han lluitat durant dècades. ia ra hem e fer que el seu sacrifici no sigui en va. no només tindran derrotes judicials, sinó que també tindran al derrora política. a mb la vulneració flagrant de drets indivduals i col3ctius ens stan ajudant a contruir internaicnalment la causa d ela independiencia de catlaunya de forma molt més sòlida.

En nom de les famílies han parlat Laura Masvidal, Meritxell Lluís i Blanca Bragulart, que han denunciat que la presó és una "vergonya democràtica" i una "perversitat", i han recordat que "l'acostament no és cap gest polític" ni "cap privilegi". "Els volem a casa, no a prop de casa, i els volem totes i tots", han sentenciat. L'acte ha finalitzat amb castells, crits de "llibertat" i el cant dels Segadors.
Rebuda al migdia i concentració a la tarda

Un centenar de persones ja han rebut aquest dimecres al migdia Forn, Rull i Turull amb pancartes, xiulets i crits de "llibertat". Els concentrats, convocats pel CDR, han fet diverses proclames com "Som República", "1 d'octubre, ni oblit ni perdó", "ni un pas enrere" i "el nostre conseller és a la presó". Una desena d'agents dels ARRO han controlat que els manifestants no traspassessin les tanques de seguretat que hi havia col·locades al voltant de la presó durant l'arribada dels tres exconsellers. 
 

Concentració a Lledoners per donar suport a Rull, Turull i Forn. Foto: Pere Fontanals


El trasllat a Catalunya dels tres exconsellers es produeix just l'endemà que el jutge que instrueix la causa, Pablo Llarena, hagi tancat el sumari de la causa i ordenat la suspensió dels que encara són diputats.

Així, ja no queda cap líder independentista empresonat a centres penitenciaris de Madrid, ja que la setmana passada també van arribar a Catalunya Carme Forcadell i Dolors Bassa. L'expresidenta del Parlament i l'exconsellera van ingressar a Puig de les Basses, a Figueres. 

La presó de Lledoners és una de les més modernes de les que disposa el departament de Justícia. Va inaugurar-se ara fa 10 anys i actualment acull prop de 700 interns –el 73% de la seva capacitat–. Arribats a les instal·lacions, Rull, Forn i Turull passaran un reconeixement mèdic i ingressaran al mòdul 2, on hi ha també Junqueras, Romeva i els Jordis.

La presó bagenca està dividida en vuit mòduls penitenciaris i funciona a través d'un sistema pioner a tot Catalunya. En concret, la presó funciona amb un model de participació i convivència, en què els interns tenen un alt nivell de participació en la vida quotidiana a dins del centre. Els presos s'organitzen en comissions que s'escullen mitjançant una votació, i aquestes comissions poden fer propostes. Es tracta d'un sistema que està en marxa des de l'any 2012.

Per aquesta tarda hi ha convocada una concentració de suport a les set de la tarda als presos a les portes de Lledoners, igual com ja es va fer la setmana passada. La convocatòria l'ha fet Òmnium, l'ANC i l'Associació Catalana pels Drets Civils.