Cooperativisme al Bages i el Moianès

La Fàbrika, espai creatiu, de trobada i cooperatiu

Es tracta d'un projecte que combina la formació en costura per a adults i infants amb la creació de producte propi, com faldilles, bosses, o fins i tot arranjament

, Sallent | 10/07/2018 a les 15:34h
Especial: Cooperatives del Bages i el Moianès
Arxivat a: Economia i Empresa, Ateneu Cooperatiu de la Catalunya Central, empresa, cooperativisme
Moment de creació a la Fàbrika
Moment de creació a la Fàbrika | Sara Blázquez
Mai es van plantejar cap altra opció que no fos organitzar-se en forma de cooperativa, "ho teníem molt clar des del principi, i sort en vam tenir de l'acompanyament de l'Ateneu Cooperatiu. Quan t'hi poses, a més, veus que n'hi ha moltes de cooperatives, potser projectes que ni t'havies imaginat que ho fossin". És el que pensen Montse Martínez, Sara Cànovas, Mercè Bacardit i Anna Giner, les quatre sòcies de La Fàbrika, espai creatiu, un projecte que combina la formació en costura per a adults i infants amb la creació de producte propi, com faldilles, bosses, o fins i tot arranjaments, "no hi havia cap lloc a Sallent on s'oferís el mateix", diu Cànovas. L'espai es va inaugurar el setembre del 2017. 

La gent que passa per La Fàbrika és ben diversa. Des de gent gran, gent jove amb ganes d'aprendre, infants, "sobretot és públic femení, malgrat que poc a poc també hi ha homes que es van animant", diuen. 

La Fàbrika és també un espai de trobada i obert al poble. Treballen en xarxa amb altres cooperatives i entitats i fins i tot participen del programa Acompanya'm de l'Ajuntament, a través del qual un grup de dones hi van a cosir un dia a la setmana, "n'aprenem totes de totes, som dones de cultures molt diferents", diu Cànovas. Ella és, a més, l'encarregada dels tallers amb els infants, mentre que Montse Martínez "és la que té més experiència en el món de la costura, ens forma a les altres i és una de les grans creadores". Giner hi és als matins i, juntament amb Bacardit, combinen la feina a l'espai creatiu amb altres feines. Tot i així, la presa de decisions és una responsabilitat de totes. 
 

Tres de les quatre sòcies de la Fàbrika. Foto: Sara Blázquez


Cap de les quatre sòcies tenia experiència en el món cooperatiu, però ara estan convençudes dels avantatges que els ofereix aquesta fórmula d'organització del treball, "ens aporta molta flexibilitat d'horaris, quan no obre una, obre l'altra, fem el que ens agrada i tenim bon rotllo". Asseguren que gràcies a l'Ateneu Cooperatiu han resolt els dubtes que els han anat apareixent i que fins i tot "ens ha conegut molta gent i ens han arribat moltes propostes a través de l'Ateneu". 

A La Fàbrika es treballa amb una valors molt clars. Cada producte és diferent i únic, es reutilitzen molts materials, com texans, botons, samarretes, teles, "la gent que ve a cosir es reutilitza les seves pròpies coses", diuen. L'espai creatiu combina la botiga amb el taller a l'entrada del local. Treballen integrades a Sallent i enxarxades amb la resta d'entitats del poble. Tan és així, que no és estrany veure com el taller es trasllada al carrer, a la plaça Sant Antoni Maria Claret, on estan ubicades. 

FES EL TEU COMENTARI

D'aquesta manera, verifiquem que el teu comentari
no l'envia un robot publicitari.
Rajadell viurà la Mostra de Productes de la Terra aquest cap de setmana
Rajadell viurà la Mostra de Productes de la Terra aquest cap de setmana | Estefania Escolà
01/01/1970
Del divendres 21 al diumenge 23 de setembre
01/01/1970
Relació de serveis funeraris al Bages per al dia 23
VÍDEO Repassa les principals propostes de la Fira Mediterrània
VÍDEO Repassa les principals propostes de la Fira Mediterrània | FMediterrània
El Quinto Carajillo
El Quinto Carajillo | Promocional
01/01/1970
A la sala petita del Kursaal, el dijous 27 de setembre