Exclusió social

La PAHC denuncia un increment de persones sense sostre a Manresa i reclama solucions «urgents»

La Plataforma celebra que la SAREB hagi començat a moure fitxa per evitar el desallotjament dels tres blocs que tenen ocupats a la ciutat

per Mar Martí , Manresa, 10 de juliol de 2018 a les 12:57 |
Roda de premsa de la PAHC Bages a la plaça de l'Ajuntament de Manresa | Mar Martí
Aquesta informació es va publicar originalment el 10 de juliol de 2018 i, per tant, la informació que hi apareix fa referència a la data especificada.
La Plataforma d'Afectats per la Hipoteca i el Capitalisme (PAHC) del Bages ha denunciat aquest dimarts en una roda de premsa que cada cop hi ha més casos a Manresa de persones que no tenen un sostre estable on dormir. "A les assembles de la PAHC ens arriba des de gent que dorm en un cotxe fins a pisos de menys de 50 metres quadrats on hi conviuen vuit persones", ha lamentat Arnau Carné, membre de la PAHC. En concret, la Plataforma ha posat sobre la taula el cas concret de cinc persones a les quals l'Ajuntament de Manresa "no dona solució ni a curt ni a mig termini".

En aquest sentit, Carné ha lamentat que a la capital del Bages "hi ha moltes pancartes de 'Volem Acollir' però ens trobem amb un racisme institucional que no fa res". La PAHC té en aquests moments set blocs ocupats a Manresa, la xifra més alta de l'Estat, i està en plena campanya per evitar el desallotjament de tres d'ells, que deixarien un centenar de persones sense casa. De fet, Carné ha avançat que la SAREB davant de les mobilitzacions ha començat a plantejar "possibles sortides".


La PAHC Bages ha denunciat aquest dimarts el cas de cinc persones que viuen a Manresa i que "no estan reconeguts per l'administració com a ciutadans de ple dret". Entre els casos fets públics hi ha el de la Sarija, que va fugir de Huelva on treballava recollint maduixes i "no té ingressos ni permís de residència, i viu en un pis que no pot utilitzar durant el dia i d'on la faran fora en breu". També s'ha denunciat el cas del Benasser, amb permís de residència en vigor i padró a Manresa des del mes de febrer, que "no disposa d'ingressos ni d'accés a un habitatge digne i que viu provisionalment a unes de les oficines del bloc 7 –un dels ocupats per la PAHC-". També s'ha explicat el cas de la Kautar, una noia amb una filla de dos anys que viu "a un pis de menys de 50 metres quadrats" amb sis persones més.

Aquests són alguns dels casos que la PAHC denuncia que darrerament s'estan incrementant a la capital del Bages i davant dels quals l'Ajuntament "no fa res". Arnau Carné, integrant de la PAHC Bages, ha lamentat que el consistori "no dona cap solució, ni d'alberg provisional, ni de fonda ni tampoc d'habitatge". Per això, la Plataforma reivindica "solucions urgents" per totes aquestes persones que no tenen un sostre estable a la ciutat. Carné critica que en molts dels casos el consistori no hi dona resposta perquè es tracta de gent que no pot accedir a l'empadronament i, per tant, "no tenen recollits els seus drets". 


La PAHC ha recordat que des de la Plataforma tenen set blocs ocupats per donar sortida a alguns casos, però creuen que "ha de ser l'administració qui ha de donar resposta" a aquesta problemàtica. En relació als tres blocs dels set ocupats sobre els quals pesa una ordre de desallotjament, Carné ha dit que davant de les mobilitzacions dutes a terme per la PAHC, la SAREB "s'ha mostrat preocupada" i "s'està començant a plantejar possibles sortides".

 

Participació