El Festival Francesc Viñas torna a Moià amb un programa de concerts variat i suggerent

Aquest dissabte es donarà el tret de sortida a la trenta-cinquena edició d'un certamen totalment consolidat dins del panorama musical de la Catalunya Central

06 de juliol del 2018
Actualitzat a la 13:32h
Daniel Ligorio serà un dels convidats del 35è Festival  de Música Francesc Viñas de Moià
Daniel Ligorio serà un dels convidats del 35è Festival de Música Francesc Viñas de Moià | abelpau.com
Un any més, i amb l'arribada del bon temps, Moià es convertirà en la seu predilecta dels amants de la música clàssica, de cambra i operística, amb la posada en marxa de la trenta-cinquena edició del Festival Internacional de Música Francesc Viñas, que s'inaugurarà aquest dissabte, 7 de juliol, i s'allargarà fins el 18 d'agost. Durant aquestes sis setmanes la capital moianesa acollirà un total de deu concerts variats i suggerents en els dos equipaments culturals per excel·lència del municipi: l'Auditori Sant Josep i l'Espai Les Faixes.

Aquesta edició del festival serà la setena que organitzen les Joventuts Musicals de Moià. Igual que totes les que la precedeixen, la 35a incursió del certamen pretén recordar la figura de Francesc Viñas, un dels fills més il·lustres de la vila moianesa i un gran tenor reconegut internacionalment per les seves inestimables versions wagnerianes.

La gala d'inauguració del festival tindrà lloc aquest dissabte, 7 de juliol a l'Auditori Sant Josep. Començarà a les nou del vespre i anirà a càrrec del martorellenc Daniel Ligorio, un dels pianistes amb més projecció de l'estat Espanyol que ja ha trepitjat Moià en més d'una ocasió. Considerat per la crítica i el públic com un dels joves pianistes de més projecció del panorama nacional, Ligorio ha ofert recitals i actuacions amb orquestra a les sales i els festivals més prestigiosos del país. Els seus premis com a pianista i membre de diferents grups de cambra li han obert les portes a importants gires concertístiques tant a Europa com a Amèrica.

En el concert de dissabte interpretarà les obres Estampes, de Claude Debussy; la West Side Story Suite, de Leonard Bernstein, i Quadres d'una exposició, de Modest Mússorgski. El preu del recital serà de 15 euros i de 10 pels socis de les Joventuts Musicals de Moià (JMM). Les entrades es podran comprar el mateix dia de l'espectacle, una estona abans que comenci.

Més Ligorio, músiques d'arreu, òpera i un concert infantil, propostes per al juliol

Les propostes del mes de juliol seguiran el dimecres dia 11 amb un altre concert de Daniel Ligorio. Aquest cop, però, acompanyat dels músics José Maria Rubio (guitarra i oboè); Daniel Cubero Monclús (violí); Ferran Albrich (violoncel); Josep Sancho (clarinet), i Xavier Ricarte (piano). Tots ells interpretaran, a les nou del vespre a l'Auditori de Sant Josep, peces de Brahams, Granados, Vivaldi i Piazzolla. Les entrades pel concert tindran un cost de 15 euros (10 pels socis de les JMM) i es podran comprar el mateix dia del recital.

Ethno Catalonia serà el nom de l'espectacle que tindrà lloc el divendres dia 13, a les nou del vespre, a l'espai Les Faixes. Es tracta d'un concert en el qual hi prendran part una cinquantena de músics provinents de Catalunya, Austràlia, Dinamarca, Estònia, Flandes, Alemanya, Noruega, Suècia, Bòsnia-Hercegovina, Croàcia, Anglaterra, Finlàndia, França, Índia i Portugal, que interpretaran cançons populars d'arreu del món. Tots ells són participants del programa Ethno, fundat l'any 1990  amb l'objectiu de preservar i potenciar el patrimoni de la cultura global. Present en 15 països (aquest any s'hi ha unit Catalunya) Ethno uneix joves artistes a través de campus musicals i tallers, escoles, conservatoris i grups d'arreu del món  per tal de promoure la pau, la tolerància i la comprensió.
 

Membres del programa Ethno també seran presents en la 35a edició del festival moianès Foto: Joventuts Musicals de Catalunya



El dissabte 14, a les dotze del migdia, l'Auditori Sant Josep acollirà un concert de piano en el qual hi prendran part deu alumnes destacats de Daniel Ligorio. L'entrada al recital serà gratuïta. La feina feta pels alumnes del campus musical de les JMM també s'exposarà en el marc d'un concert que tindrà lloc el diumenge 15, a les dotze del migdia, a l'Auditori Sant Josep.

Finalment, la proposta que tancarà l'agenda de juliol serà l'òpera La Serva Padrona, a càrrec de Teatre de les Comèdies, una companyia reusenca que va néixer amb la voluntat de presentar òperes cèlebres de petit format adaptades al català, a fi que tot el públic pugui seguir el desenvolupament de l'acció al mateix temps que gaudeix de la música. La companyia oferirà una adaptació de la cèlebre òpera de Pergolesi, La Serva Padrona, que explica la història de Serpina, criada del benestant Uberto, que un dia, cansada de servir, decideix seduir el seu patró per tal d'esdevenir la seva muller i convertir-se, així, en mestressa. Davant la indiferència d'Uberto, Serpina decideix que el posarà gelós amb un fals pretendent. L'òpera, que s'interpretarà a Les Faixes a les nou del vespre, té un preu de 15 euros i de 10 pels socis de la FMM.

Propostes familiars i un concert de l'AIMS a l'agost

L'agost s'iniciarà amb el concert familiar Tututs! a càrrec de la Cobla Bisbal Jove i l'actor David Planas. Sota la direcció de Xavier Molina, el xou -que tindrà lloc el dia 5 a les dotze del migdia a Les Faixes- donarà a conèixer, als més petits de casa, els instruments d'una cobla a través d'un repertori mogut i entretingut que farà ballar de valent tots els assistents. Les entrades per Tututs! tenen un preu de 5 euros.

La programació infantil clourà el diumenge 12 d'agost a les sis de la tarda amb l'espectacle musical de titelles El Circ Cobrellit. Tindrà lloc a Les Faixes i anirà a càrrec de la companyia sitgetana La Tija. Les entrades tenen un preu de 5 euros.

El divendres 17 pujarà a l'escenari de l'Auditori Sant Joan la guanyadora del Concurs de Cant Francesc Viñas de l'any passat, un reconeixement atorgat per l'Ajuntament de Moià que va caure en mans de Serena Saénz (Barcelona, 1994). La jove soprano va debutar al Gran Teatre del Liceu amb només 13 anys, interpretant el paper d'Aninka en l'òpera infantil Brundibár de Hans Krása. Recentment ha acabat el Grau Superior de Música al Conservatori del Liceu. En el concert a Moià, que començarà a les nou del vespre, l'acompanyarà la pianista Anna Creixells.

El darrer espectacle programat anirà a càrrec d'una altra convidada de luxe: l'orquestra de l'AIMS de Solsona que, sota la direcció de Sergey Ostrovsky, donarà vida a peces de compositors que han marcat la història de la música clàssica. Ho farà el el dissabte 18 d'agost, a les nou del vespre, a Les Faixes.
 

L'orquestra de l'AIMS a l'església de l'Escola Pia de Moià, l'any passat. Foto: CIC Moià

Arxivat a