Una metgessa resident d'Althaia, participa en un estudi sobre urgències que ha estat premiat

El mètode desenvolupat permet identificar en el procés de triatge aquells pacients amb un risc major d'ingrés, per donar-los una atenció diferencial

Redacció
05 de juliol del 2018
Actualitzat a les 12:34h
Una metgessa resident de l'ICS Catalunya Central, que està fent la seva formació a Althaia, forma part dels autors d'un estudi sobre la predicció que es pot fer amb el triatge als hospitals per avaluar el risc d'ingrés de cada pacient i donar-li una atenció diferencial i adequada a la seva situació. El treball ha estat triat entre els deu millors en el Congrés de la Sociedad Española de Medicina de Urgencias y Emergencias (SEMES) que s'ha fet a Toledo.

L'estudi s'ha basat en gairebé 54.000 casos que havien arribat als serveis d'urgències hospitalaris durant l'any 2015 i que van ser classificats com a nivells IV i V de prioritat (casos menys greus que, sovint, no requereixen ingrés hospitalari i que representen un 65 % dels casos totals atesos a urgències).

De tots els casos analitzats, només un 6,4% van haver de ser finalment ingressats. Es van estudiar diferents variables d'aquests casos (edat, sexe, franja horària, mitjà d'arribada a l'hospital, si procedien d'alguna consulta prèvia...) per construir un model que pot ajudar a predir la necessitat d'ingrés dels pacients d'aquests nivells de prioritat que arribin a urgències, per tal de poder-los donar un atenció diferencial.

El perfil més habitual de pacient que va a urgències amb un nivell baix de complexitat és una persona d'entre 15-50 anys amb un bon estat general de salut, que no ha anat prèviament al seu professional de medicina de família i que, en molts casos, podria haver estat atès a l'atenció primària.