El monestir de l'Estany, protagonista del 58è número de la revista moianesa Modilianum

per Redacció, L'Estany | 5 de juliol de 2018 a les 10:26 |
El monestir de Santa Maria de l'Estany protagonitza la nova entrega de la revista Modilianum | Viquipèdia
Aquesta informació es va publicar originalment el 5 de juliol de 2018 i, per tant, la informació que hi apareix fa referència a la data especificada.
Aquest diumenge, 8 de juliol, la sala polivalent de la Casa de Cultura de l'Estany acollirà l'acte de presentació del cinquanta-vuitè número de la revista d'estudis del Moianès, Modilianum, que en aquesta ocasió està dedicat, íntegrament, a la història del monestir de Santa Maria de l'Estany, un dels monuments romànics de més importància de la comarca que disposa d'un dels claustres més admirats de Catalunya.
 

L'acte de presentació d'aquesta nova entrega començarà a les dotze del migdia i comptarà amb la presència del  president de l'Associació Cultural Modilianum, Jaume Clarà; del coordinador del número monogràfic en qüestió, Josep Galobart; de l'arquitecta i autora d'un dels articles del fascicle, Mireia Barnadas; de Guillem Mercadal, en representació del bisbat de Vic, i de Salvador Tresserra, alcalde de l'Estany.

Per la seva importància històrica, la revista Modilianum ha preparat un número extraordinari que aplega cinc articles d'àmbits i temes diferents relacionats amb el monestir de Santa Maria de l'Estany. El primer, de Francesc de Rocafiguera i Garcia, tracta de Les pabordies de Santa Maria de l'Estany i el proveïment de la canònica durant els anys 1151-1229. El segon, de Daniel Vilarrúbias, tracta sobre dues peces d'argenteria del monestir i porta per títol Un joc de bordons (1580-1582) i la creu processional (1584-1585), obres de l'argenter Antoni Balles, per a la canònica de l'Estany. El tercer, de Josep Galobart i Soler, se centra en una restauració de l'any 1608 de la imatge de la Mare de Déu de l'Estany, posada a la presidència del retaule major per l'escultor Jaume Rubió.

 
Els dos darrers articles, escrits per Jaume Clarà i Mireia Barnadas parlen, respectivament, de la redescoberta del monestir de l'Estany durant el segle XIX i dels treballs de restauració arquitectònics que, durant més d'un segle, va viure l'edificació en qüestió.

Aquest número monogràfic de Modilianum ha estat possible gràcies a la col·laboració de l'Ajuntament de l'Estany i el bisbat de Vic, i del suport de l'Institut Ramon Muntaner i l'Ajuntament de Moià.      
 
Una revista fundada l'any 1960 i rescatada el 1989
 
L'Associació Cultural Modilianum es va crear l'any 1989 per a reprendre l'edició de la revista Modilianum, que havia estat fundada l'any 1960 per l'escolapi Llogari Picanyol com a portanveu de l'Oficina Turística Municipal Moyanesa i del Patronato de Estudios Moyaneses. Coincidint amb els actes que van celebrar-se al poble amb motiu del 150è aniversari de la Crema de Moià durant la Primera Guerra Carlina, apareix el primer número d'aquesta segona època de la revista.
 
Dirigida per l'historiador i bibliotecari Jaume Clarà, l'Associació Cultural Modilianum va néixer amb la voluntat de fomentar i difondre el coneixement sobre el conjunt de la comarca del Moianès i sobre cadascun dels pobles que en formen part, amb especial incidència en els àmbits de la història i de les ciències socials.
 
Les seves línies d'actuació se centren en la publicació de la revista Modilianum, d'aparició semestral; en l'edició dels Quaderns de divulgació, així com en l'organització de jornades d'estudi, conferències, exposicions, visites guiades i qualsevol altra activitat que condueixi a l'assoliment dels seus objectius.

 

Participació