Josep Sàez: «Quan vaig veure l'ambient del pavelló vaig pensar que era impossible perdre»

El president del Bàsquet Manresa marca la permanència a l'ACB com un "objectiu de mínims" tot i que es treballa amb la idea de "crear un equip competitiu que guanyi partits"

El president del Bàsquet Manresa, Josep Sàez
El president del Bàsquet Manresa, Josep Sàez | Xavier Sucarrats
05 de juliol del 2018
Actualitzat el 06 de juliol a la 13:36h
El Bages tornarà a viure bàsquet ACB després que el passat 12 de juny el Bàsquet Manresa derrotés el Melilla al cinquè i definitiu partit i recuperés el seu lloc a l'elit. Des de llavors, un xic més de tres setmanes, han passat moltes coses. Tantes que la fita queda lluny en el temps. Per parlar de la darrera temporada i del futur més proper hem parlat amb Josep Sàez, el president de l'entitat.

- Fa només tres setmanes que es va aconseguir l'ascens però sembla que hagi passat una eternitat. Nou patrocinador. Nou entrenador. Imaginava Josep Sàez uns dies tan intensos?

- No tant. Amb el patrocinador hi estàvem treballant i sabíem que si pujàvem a l'ACB el tindríem. Estava estructurat i treballat. El què no ho estava és que canviaríem d'entrenador. Ha anat així i per sort hem trobat el Joan Peñarroya. És el millor entrenador que podíem tenir. 

- Amb la perspectiva que donen els dies, com recordava aquell vespre de juny en què l'equip tornava a l'ACB?

- Vaig passar tot un dia de nervis. Però certament, quan vaig veure el pavelló tan ple, amb tanta gent, em vaig relaxar una mica i vaig que pensar que era impossible que no sortís bé. Haguéssim decebut a molta gent. Va ser una dia de molta tensió perquè ens jugàvem la feina de tota una temporada. Ens ho jugàvem tot en quaranta minuts.

- Ara, com a president és impossible un millor debut. 

- Estic molt content del què he aconseguit. Però sempre dic que ho he fet amb tota la gent que m'acompanya. Hem complert els objectius que teníem durant l'any. No només els esportius. Socialment, hem tornat la il·lusió del bàsquet a Manresa. Institucionalment, l'ajuntament ens donarà suport de cara a la temporada següent. 

- L'ascens va ser el punt àlgid de la temporada. Quins van ser els més complicats?

- El Manresa ha sigut un gran equip. Però no estàvem jugant bé i veiem que les coses no estaven en una dinàmica positiva per afrontar el play-off. El quart partit a La Corunya va ser a vida o mort. Al final ens en vam sortir 

- És indispensable per a l'entitat ser a l'ACB?

- Pensem que sí. A principi de temporada no era una condició sine qua non. Volíem aconseguir formar un equip, jugar bé, atreure gent... Però no era un objectiu que s'havia d'aconseguir al cent per cent. La temporada va avançar. Vas coneixent més la situació, mires l'entorn, mires cap a l'ACB i penses que hi pot haver reducció d'equips. Per tant, va arribar un moment que vam dir "ha de ser aquest any". 

- Portem setmanes parlant d'ACB però manca una assemblea aquest juliol que ho ha de ratificar. No hi haurà cap problema?

- No. Si n'hi hagués algun ja ho sabríem.

- Com ha afectat econòmicament aquest any a la LEB?

- La LEB per si mateixa és deficitària. Es generen molt pocs ingressos i la part de despesa si vols tenir un equip per pujar és alta. Els desplaçaments són els mateixos. Nosaltres hem mantingut l'estructura del club perquè l'objectiu és pujar. Operativament genera dèficit. Nosaltres ens hem recolzat en una part del cànon que vam cobrar quan vam baixar. Hem seguit l'any sense tensions pressupostàries i seguint amb el nostre pla de reducció de deute. 

- Heu cobrat la totalitat del cànon que us pertocava?

- N'hem cobrat una part. Una altra servirà per pagar el cànon d'entrada i quedarà pendent una darrera part. 

- A la darrera junta d'accionistes presentàveu un deute de 3,4 milions d'euros. Com preveieu que sigui el proper tancament?

- No tinc els números al davant però s'haurà reduït en la part que teníem prevista del deute estructurat. Hem corregut amb tots els endarreriments amb Hisenda. Crec que reduirem uns 300 o 400 mil euros.

- L'ACB significa un augment d'ingressos: televisió, patrocinadors, possiblement més abonats. Es continuarà destinant el 60% a la plantilla professional o es farà un esforç extra?

- Amb el pressupost dedicat a plantilla farem un equip que tingui mínimes garanties per competir a ACB. És el nostre objectiu.

- Us va sorprendre la marxa del Diego Ocampo?

- Sí, va ser una sorpresa. No ens ho esperàvem

- Veu reaccionar molt ràpid. Trobar el Joan Peñarroya disponible va ser qüestió de ser al lloc adequat al moment adequat?

- Tot va venir rodat perquè el Joan tenia altres possibilitats. Si la marxa del Diego s'hagués produït quinze dies després no haguéssim pogut fitxar el Joan. I això ens hauria generat un altre problema. Quan vam saber que marxava l'entrenador ens vam moure i de seguida vam parlar amb el Joan.

- De moment, el mercat està molt parat i el BAXI Manresa no n'és una excepció. Com avança la configuració de la plantilla?

- Això és una responsabilitat del Román Montañez. Junt amb l'entrenador han de dissenyar la plantilla un cop tinguin clar com volen jugar. Serà un procés llarg. No només pel BAXI Manresa sinó per tota l'ACB. Però intentarem fitxar els millors jugadors possibles.

- Possiblement, part de la plantilla que ha aconseguit l'ascens no tingui cabuda en el projecte 2018/19. Dins el club hi ha ja la idea de quins jugadors no continuaran i aquests ho saben?

- Tot just hem començat a treballar en això i no hi ha cap decisió presa. Dependrà molt de la configuració de la plantilla.

- Jugar aquest any a la LEB i guanyar partits ha ajudat a la recuperació social de l'entitat?

- Claríssimament. La recuperació social del club i la ciutat hagués estat molt difícil aconseguir-la a l'ACB. S'estaven perdent massa partits. Aquest any la gent ha gaudit d'un bon bàsquet perquè aquesta LEB ha tingut molt nivell. Només cal veure els tres equips que ens han tocat al play-off (Corunya, Palència i Melilla). El fet que hi hagi més accés a l'ACB ha fet que els equips es reforcessin. 

- Heu engegat la campanya d'abonaments de cara la propera temporada. Com van els primers dies?

- Bé, les dades que tenim són bones. Sóc optimista però ens cal que vagin millor. Animo a la gent que s'apuntin al projecte. S'ho passaran bé i gaudiran d'un bon bàsquet.

- Per acabar, objectiu permanència?

- És l'objectiu de mínims. Durant la temporada, depenent de com vagi, ja ens posarem màxims. Volem crear un equip competitiu que guanyi partits. 
Arxivat a