Les Nits Musicals de Salelles programen un espectacle de km 0 inspirat en el Correfoc de Manresa

L'espectacle 'Foc en dansa' del Grup de Dansa Cor de Catalunya es podrà veure dissabte en el marc de les Nits Musicals de Salelles
L'espectacle 'Foc en dansa' del Grup de Dansa Cor de Catalunya es podrà veure dissabte en el marc de les Nits Musicals de Salelles | GD CC
04 de juliol del 2018
Actualitzat a la 13:30h
Aquest dissabte, 7 de juliol, tindrà lloc la sisena edició de les Nits Musicals de Salelles, un esdeveniment que pretén situar damunt del mapa cultural aquest indret bagenc amb sentiment de poble. Es tracta d'una jornada que dura una sola nit, amb un concert programat en cada ocasió, i que és possible gràcies a la implicació dels veïns i veïnes de la zona, que l'organitzen de manera altruista i sense afany de lucre.

Les Nits Musicals, però, van néixer molt abans. Concretament l'any 1992, coincidint amb la posada en marxa del Casal de Salelles. Van dur-se a terme, ininterrompudament, fins l'any 1996, moment en el qual la persona que s'encarregava de tirar-les endavant ho va deixar de fer. Disset anys després, els veïns del poble van decidir rescatar-les programant, el mes de juliol de 2013, un concert de piano a càrrec de la japonesa Yoko Suzuki. L'experiència va ser tan positiva que el 2014 van acordar que convertirien l'esdeveniment en una cita ineludible pels amants de la música en viu. Des d'aleshores han passat per l'Era del poble la formació del Quico, el Cèlio i el Mut de les Ferreries; el quartet de corda Belles Arts; el grup coral Kundala, i la formació de jazz Odd Trio.

Enguany la proposta que posaran damunt l'escenari serà l'espectacle Foc en dansa, ideat i interpretat pel Grup de Dansa Cor de Catalunya, la totalitat dels membres del qual són bagencs. La funció, que començarà a les deu del vespre i tindrà lloc a la mateixa Era del poble, va estrenar-se el mes de juny de l'any 2002 al teatre Conservatori de Manresa i va voltar, durant tres anys, per tot el territori. Després d'aquest període, la companyia va seguir creant altres produccions que també va presentar en diversos espais i teatres de Catalunya i de fora de l'estat.

Ara, tal com exposa la directora de l'esbart, Mònica Clarena, "hem decidit recuperar aquest espectacle perquè, per una banda, hi ha moltes noves incorporacions que no hi havien participat i tenien ganes de fer-lo i, per l'altra, perquè crear una producció des de zero suposa un esforç, a nivell directiu, molt important", sobretot si es té en compte la seva condició de formació amateur, que no viu econòmicament de la dansa.

Una picada d'ull al Correfoc de Manresa

L'espectacle Foc en dansa farà pujar, dalt de l'escenari, un total de vint-i-quatre ballarins i ballarines. Es tracta d'una producció concebuda "a partir de la fusió de la dansa amb una tradició popular catalana de carrer com és el Correfoc", exposen els de l'esbart, tot afegint que "el que intentem és acostar al públic el simbolisme dels personatges i ambientacions del Correfoc a través d'uns balls protagonitzats per les figures mitològiques que envolten la tradició".

En aquest sentit, i amb la voluntat expressa d'homenatjar el Correfoc de Manresa, els personatges i la música de Foc en dansa són representatives de la ciutat. L'espectador hi trobarà, doncs, la figura del Boc, de la Víbria i del Drac, així com també la de les feres i els dimonis. Pel que fa a la música, "vam buscar que fos, conceptualment, un leitmotiv durant tota l'obra", recalquen. Així, "quan la Víbria balla, ho fa seguint la melodia original del Ball de la Víbria de la Mostra del Correfoc manresà, i el mateix passa amb el ball del Drac i amb el dels dimonis", assenyalen, tot puntualitzant que al Boc "sí que li hem creat una melodia perquè no en té cap de pròpia en la tradició manresana". Tots els arranjaments musicals necessaris han anat a càrrec del músic Jordi Badia.

L'argument

L'espectacle, d'una hora aproximada de durada, comença amb la història d'amor d'una parella de promesos que festeja. Abans d'acomiadar-se, ell li regala un mocador i ella, gaudint-lo, s'afegeix a una festa que hi ha a la plaça del poble, que mostra la seva alegria de viure en pau i felicitat. Però el moment de joia dura poc, perquè de sobte, les forces del mal, amb el Boc al capdavant, apareixen amb la voluntat de crear el caos. Enmig d'un ambient d'hostilitat i de submissió del poble, l'ésser infernal tria la noia ¡ per endur-se-la a les tenebres.

El rapte esdevé el detonant dels esdeveniments posteriors. Uns esdeveniments que comencen amb l'arribada del noi, sol i desesperat per la desaparició de la seva promesa. L'angoixa i la lluita interna entre els valors de la pròpia vida i de l'amor que sent per la seva estimada es resolen amb la decisió d'anar-la a buscar i lluitar fins el final en un món completament desconegut ¡ esfereïdor, protagonitzat per criatures malignes que no li posaran fàcil la gesta.

La força de les tenebres i de les diablesses palesaran el seu poder de seducció mostrant la luxúria com a reina de l'imperi del mal. El protagonista de la història, que aconsegueix no sucumbir al parany, recupera, de sobte, el mocador de la seva futura muller i derrota, amb valentia, els deixebles infernals per enfrontar-se, finalment, al seu enemic més ferotge: el Boc.

La lluita aferrissada entre tots dos per la supervivència és una de les escenes més punyents de la producció. Només un en podrà sortir viu. És llavors quan el noi, convertit en Drac i traient forces de feblesa, acaba vencent el Mal. El retrobament amb la seva estimada, primer com a feres i després com a humans, dona pas a l'alegria de tot un poble que torna a ser com era abans.

Entrades i preus

Les entrades per a l'espectacle tenen un preu de 8 euros i es poden adquirir al mateix lloc de l'esdeveniment, una estona abans que comenci. També es poden comprar anticipadament als establiments Francesc Cerafí Perruquers, Crillosa Salelles, al Casal Cal Santmartí de Salelles, i a la Sala de Sant Salvador de Guardiola.