Afectacions al trànsit a la carretera de Vic per obres durant set setmanes

Els treballs ocuparan els dos sentits de circulació en sentit sortida, per la qual hi haurà un sol carril per cada sentit en aquest tram

Les actuacions han començat aquest dimarts
Les actuacions han començat aquest dimarts | AjM
Redacció
03 de juliol del 2018
Actualitzat a les 17:35h
L'empresa municipal Aigües de Manresa està portant a terme les obres de renovació de la xarxa arterial d'aigua potable a la zona de la carretera de Vic i entorns. Un cop culminats els treballs al carrer Sant Cristòfol, que han tingut lloc les darreres setmanes, a partir d'avui els treballs se centren a la carretera de Vic, en el tram comprès entre els números 124 i 150.

Les obres formen part del Pla de Renovació de la Xarxa Arterial que l'empresa porta a terme anualment. Si bé s'havien previst inicialment d'executar l'any 2017, la coincidència amb les obres de urbanització de la Plaça Bonavista, va fer que es posposés en el calendari fins aquest 2018. La durada prevista és de set setmanes.

La actuació suposa una inversió de 118.000 € per la renovació d'un total de 533 metres de dues conduccions paral·leles de diàmetre 150 i 200 mm. En la major part del traçat, la instal·lació és doble, raó per la qual l'espai requerit per l'obra és més gran de l'habitual i el ritme d'execució més lent.

Aquestes obres, conjuntament amb les executades amb ocasió de la urbanització de la Plaça Bonavista, suposen una millora important per la fiabilitat del nus arterial de la xarxa d'abastament d'aigua potable d'aquesta part de la ciutat.

A causa de les obres, s'ocuparan els dos carrils de circulació en sentit sortida ciutat en el tram entre carrer Jacint Verdaguer i Sant Cristòfol,  i per aquest motiu els altres dos carrils, habitualment en sentit centre, s'habilitaran un en cada sentit.

D'altra banda, es tallarà al trànsit de vehicles l'accés del carrer Gaudí a la carretera de Vic, de manera que el tram de carrer Gaudí entre la plaça M. Matilde Almendros i carretera de Vic es regularà en "cul de sac".

Aquest matí s'ha explicat l'actuació a la premsa, amb la presència del regidor de Qualitat Urbana, Mobilitat i Serveis, Jordi Serracanta, i el director tècnic d'Aigües de Manresa, Fredi Puig.

Jordi Serracanta ha remarcat que les afectacions que generarà aquesta obra seran "importants, en una artèria principal de la ciutat. Ocupem dos carrils de circulació per tant només tindrem un carril per cada sentit. L'afectació serà semblant a la d'algunes fases en les obres de la Bonavista, i per aquest motiu volem explicar-ho, demanem paciència i que sempre que sigui possible es busquin itineraris alternatius".

Serracanta ha recordat que la voluntat de l'Ajuntament és causar les mínimes molèsties possibles a la ciutadania, i per això "es programen les obres en període estival, quan baixa la densitat circulatòria". També ha remarcat que les obres "són del tot necessàries, la ciutat les necessita, no podem escollir i per tant, com que no les podem evitar, la prioritat és fer-les en l'època en què passen menys vehicles".

El regidor de Mobilitat ha destacat que la ciutadania "va seguir majoritàriament els consells d'evitar el pas per la Bonavista quan estava en obres, cosa que hem d'agrair molt", i ara "volem tornar a donar un missatge similar: és evident que afectem, i demanem evitar aquesta zona si és possible".  També ha afirmat que "estem transformant i millorant la ciutat. Això genera molèsties, però va en benefici de tots".

Serracanta ha recordat que les darreres setmanes hi ha hagut afectacions a la mobilitat al carrer Sant Cristòfol, en el marc d'aquesta mateixa obra, i l'inici de la fase actual coincideix amb el tall de circulació a la via de Sant Ignasi. Per tot plegat, "tindrem un estiu complicat des del punt de vista de la mobilitat. En  som conscients, ho farem de la millor manera possible i ho seguirem, ajustant també la regulació semafòrica per minimitzar les afectacions, en la mesura del possible".

Al seu torn, Fredi Puig, director tècnic d'Aigües de Manresa, ha explicat que aquesta obra complementa la que es va dur a terme a la plaça Bonavista, que és "un nus on passen les canonades principals que vénen de les estacions de potabilització, i des d'on es distribueixen cap als diversos barris de la ciutat". Segons ell, darrerament s'està duent a terme una renovació de "les artèries de la xarxa que es van instal·lar entre els anys 60 i 70 i que avui convé anar renovant. Aquestes conduccions ja van donar els primers símptomes d'envelliment fa entre 2 o 3 anys, quan vam tenir ruptures que van afectar el veïnat. Per tant, les teníem al punt de mira".

Puig ha recordat que les obres no es van fer el 2017 per les obres a la Bonavista, però que són necessàries per motius de seguretat de tot el nus de canonades. "Ens hem adaptat a fer-les quan hi ha menys trànsit, a l'estiu, però cal que afectem el trànsit i la vorera, perquè de fet són dues conduccions i altres serveis que passen per aquesta zona. Això fa que desplacem el pas de vianants per dins la calçada i restringim la circulació en dos carrils". Sobre la coincidència amb altres obres que generen afectacions, ha afirmat que "esperar més vol dir córrer el risc que hi hagi incidències importants en les línies, i treballar amb sobrevinguts sempre és pitjor que fer-ho amb previsió. Esperem que tot vagi segons la planificació prevista, i a final d'agost estarà enllestit".