Mor als 93 anys Mossèn Gasol, peça clau en la divulgació històrica de la Seu i de Manresa

El funeral tindrà lloc aquest dimecres al migdia a la Seu i serà presidit pel bisbe de Vic, Romà Casanova

Josep Maria Gasol oficiant la missa commemorativa dels seus 70 anys com a religiós
Josep Maria Gasol oficiant la missa commemorativa dels seus 70 anys com a religiós | Mn. Joan Antoni Castillo
03 de juliol del 2018
Actualitzat a les 12:26h
El vespre d'aquest passat dilluns, 2 de juny, va morir, a l'edat de 93 anys, Josep Maria Gasol, un dels sacerdots més actius i il·lustrats de Manresa. Nascut a la capital del Bages el novembre de l'any 1924, Mossèn Gasol va cursar els estudis religiosos al seminari de Vic i va ser ordenat sacerdot l'any 1948, als 23 anys. Va començar la seva trajectòria eclesiàstica a Roda de Ter, on va ser-ne vicari fins l'any 1950, moment en el qual es va traslladar a Sant Vicenç de Castellet.

Poc després, va mudar-se a Roma per cursar els estudis de llicenciatura i doctorat en Arqueologia Cristiana, així com de diplomatura en Bibliotecomania i Arxivística. L'any 1953 va tornar a terres catalanes i va ser destinat a Manlleu per una durada prevista de tres mesos per exercir de capellà dels Germans de La Salle. Finalment, però, va quedar-se al municipi osonenc fins l'any 1956, fent de professor dels Germans de La Salla i ocupant el càrrec de consiliari d'Acció Catòlica. Llavors, va passar a treballar a la Universitat Laboral de Tarragona fins que l'any 1961 va ser nomenat canonge de la Seu de Manresa, ciutat a la qual va destinar nombroses estudis històrics i artístics.

Un cop assentat a la capital del Bages -d'on ja no se'n va moure més- va ostentar diversos càrrecs d'importància municipal com el de director de l'Arxiu Històric de la ciutat; el de cronista oficial; el de Canonge Arxiver de la Seu; el de Director Efectiu del Museu Comarcal de Manresa; el de president de la secció d’arqueologia del Centre Excursionista del Bages, i  el de fundador i president del Centre d’Estudis del Bages. A banda, també va ser professor en diversos centres educatius de la ciutat, com l’Escola de Magisteri.

Al llarg de la seva trajectòria va publicar prop de cent quaranta obres, setanta de les quals en solitari i la resta, com a co-autor. En destaquen, per exemple, Manresa, panorama d'una ciutat; La Seu de Manresa. Monografia històrica i guia descriptiva; La Seu de Manresa. Art, història i devoció; La història de Manresa explicada als infants, o Tradició vinícola del Bages.

La seva important tasca de divulgació històrica i religiosa el va fer mereixedor d'importants distincions honorífiques com la Medalla d'Or de la ciutat de Manresa (1988); la Creu de Sant Jordi (1991); el Premi Bages de Cultura (1995).

El funeral per acomiadar Mossèn Gasol tindrà lloc aquest dimecres, 4 de juny, a les dotze del migdia, a la Seu de Manresa i estarà presidit pel bisbe de Vic, Romà Casanova.