Junqueras, Romeva, Cuixart i Sànchez seran traslladats a la presó dels Lledoners

Dolors Bassa i Carme Forcadell ingressaran a les Basses, a Figueres

Centre Penitenciari de Lledoners
Centre Penitenciari de Lledoners | ACN
Aida Morales / Roger Font
02 de juliol del 2018
Actualitzat a les 19:01h
Els centres penitenciaris de Lledoners, a Sant Joan de Vilatorrada, i les Basses, a Figueres, seran els llocs on ingressaran els presos polítics catalans, segons ha informat Serveis Penitenciaris. Concretament, Oriol Junqueras, Raül Romeva, Jordi Cuixart i Jordi Sànchez aniran a Lledoners, mentre que Dolors Bassa i Carme Forcadell ingressaran a les Basses. De moment, els trasllats estan pendents de concretar, tot i que es produiran en els proprs dies. En aquest vídeo es pot veure la inauguració de la presó dels Lledoners, l'any 2008.


Serveis Penitenciaris afirma que ha analitzat totes les sol·licituds d'acord amb el principi d'igualtat que aplica a tots els interns, i assegura que aquests són els destins que "ha considerat més adients". Com tots els interns que ingressen a una presó, seran conduits al mòdul d'ingressos, on faran una sèrie de tràmits, com ara la identificació, la visita mèdica i les entrevistes de l'equip. Després seran ubicats on es determini, tot i que sempre serà un mòdul ordinari adient al seu perfil. Dolors Bassa i Carme Forcadell, estaran en centres penitenciaris que compten amb mòduls de dones, i la seva rutina serà la mateixa que la dels interns que compleixen condemna. L'únic que canvia és que no participaran en activitats especialitzades d’intervenció en un delicte, ja que no estan penats. No obstant això, sí que poden participar en la resta d’activitats formatives, esportives, artístiques o laborals.

En el cas de Jordi Turull, Josep Rull i Quim Forn, els tràmits s'han fet per separat i el pas s'ha posposat. Segons fonts pròximes al govern espanyol, aquest procés s’ha iniciat aquesta mateixa tarda però els presos no arribaran a les seves presons de destinació fins dimecres o dijous. “Entenem que durarà diversos dies”, han apuntat.

A hores d'ara, Serveis Penitenciaris està pactant el destí amb les famílies i el trasllat s'ha d'acordar amb el cos de la Guàrdia Civil, que és el cos que l'efectuarà. Fonts de les defenses van explicar a NacióDigital que el trasllat no implicarà beneficis directes per als presos més enllà de la proximitat amb les famílies i l'articulació de la defensa. No obstant això, el trasllat sí que suposarà un canvi important. Catalunya és l'única comunitat autònoma que té transferides les competències en matèria de política penitenciària. Això vol dir que, una vegada s'efectuï el trasllat, qui supervisarà el dia a dia dels presos i les llicències de visites serà, en exclusiva, els organismes penitenciaris que depenen de la conselleria de Justícia.

El procés s'ha iniciat aquesta tarda, però el trasllat no és directe. El Ministeri de l’Interior els podria concentrar aquest dilluns en una sola presó, però segons fonts pròximes a Fernando Grande Marlaska no arribaran fins als seus centres de destinació fins dimecres o dijous. Podrien fer una aturada a Saragossa o bé passar una nit a Barcelona abans d'arribar als centres designats. De moment ha transcendit que Dolors Bassa ha demanat anar a la presó de dones de Girona, Jordi Sànchez a Quatre Camins, Romeva a un centre de Barcelona sense especificar i Cuixart i Junqueras a Brians II.

Tot plegat després que el dimecres de la setmana passada la sala d’apel·lacions del Tribunal Suprem confirmés la interlocutòria de processament dels 25 investigats en aquesta causa per delictes de rebel·lió, desobediència i malversació, fet que dona pràcticament per tancada la instrucció a l’espera de l’inici del judici. A partir de dijous, i un cop rebudes les peticions de les defenses, l’executiu ja va anunciar que iniciava els tràmits per a aquest acostament. En primer lloc elaborant els informes de cada centre, demanant el criteri al jutge Llarena i sotmetent el cas a les Juntes d’Avaluació dels centres.

Això implicaria, d'entrada, determinar si se situa els presos en mòduls o zones de respecte. Per altra banda, la Generalitat també podria disminuir les traves administratives que s'han viscut a l'hora de demanar visites.

El jutge instructor del Tribunal Suprem Pablo Llarena va comunicar la setmana passada al govern espanyol que havia finalitzat la instrucció i que no havia de practicar més diligències. El divendres, el magistrat va donar llum verda al govern de Pedro Sánchez per tirar endavant el protocol per traslladar els presos polítics a Catalunya. La ministra d'Educació i portaveu del govern espanyol, Isabel Celáa, va confirmar també després del consell de ministres que "es procedirà al trasllat d'aquestes persones a presons catalanes".