Manresa estrenarà la celebració del Mil·lenari Oliba amb un espectacle nocturn a la Seu

Així, a part de Manresa, també s’han organitzat esdeveniments, tots gratuïts, a Santa Maria de l'Estany, al monestir de Sant Joan de les Abadesses i al Palau de l'Abadia i a la Catedral de Vic

Cartell de l'espectacle que es podrà veure a Manresa en el Mil·lenari d'Oliba
Cartell de l'espectacle que es podrà veure a Manresa en el Mil·lenari d'Oliba | ARR
Redacció
29 de juny del 2018
Actualitzat a les 20:25h
L'associació Rutes del Romànic és l'entitat que gestiona el Camí Oliba, un sender que uneix Montserrat i els Pirineus i recorre els indrets més representatius de l'art romànic català a la Catalunya interior. Amb l'objectiu de commemorar el Mil·lenari Oliba i, en paral·lel, donar a conèixer el camí, s'han organitzat 4 esdeveniments artístics sota el nom de "Oliba Episcopus: Camins".

Els actes, que seran gratuïts, tindran lloc a la Seu de Manresa (el 7 de juliol), al monestir de Santa Maria de l'Estany (el 18 d'agost), al monestir de Sant Joan de les Abadesses (el 29 de setembre) i al Palau de l'Abadia i a la Catedral de Vic (el 27 d'octubre).

Manresa acull el primer esdeveniment

"Homo Faber: Oliba constructor", és el títol de l'actuació artística que acollirà la Basílica de la Seu i que mostra la vessant de l'Abat i Bisbe Oliba com a constructor. Es tracta d'un espectacle totalment singular que començarà a les 10 de la nit, un horari poc habitual, on els assistents podran gaudir del temple d'una manera totalment diferent.

Els visitants primer faran un petit tastet de productes locals, i després iniciaran un recorregut per diferents espais de la basílica, on trobaran intervencions artístiques com projeccions de llum des de les cobertes, creacions artístiques i música en directe. 

La creació i direcció de l'esdeveniment anirà a càrrec d'Antoni Madueño i estarà produïda per Temps de Joglars. Els artistes participants seran Pep Aymerich, Jordi Esteban, Lucía Samitier, Arturo Palomares, Roger Subirana, Sílvia Isach-Sinoca i el mateix Antoni Madueño.

L'esdeveniment és gratuït i no és necessària la inscripció prèvia.

La proposta d'acció artística

Manresa és la primera d'una creació en quatre parts que aglutina accions al voltant de la figura del bisbe, un diàleg entre música medieval i art contemporani, inscrit radicalment en el territori a través del Camí Oliba.

Totes les accions tenen en comú que durant l'espectacle el públic circularà a través dels espais patrimonials en una descoberta poètica i simbòlica a través de la llum, el so, la música, la forma i la paraula. Les músiques d'Oliba conviuran amb elements visuals projectats (mapping, vídeo-art ), dansa contemporània, i escultures de llum, adaptades als espais en cada situació.

Les peces musicals interpretades són obres catalanes dels segles XI i XII , composades o copiades als scriptoria promoguts per Oliba, amb un treball musicològic de recerca i documentació, interpretades per músics especialitzats en el repertori medieval de reconeguda trajectòria.

Activitats complementàries

Al llarg dels caps de setmana on es realitzaran les diferents representacions artístiques, s'han programat diverses activitats que es detallaran al web del Camí Oliba: visites guiades, conferències i fins i tot la inauguració de l'exposició Oliba Episcopus al Museu Episcopal de Vic, que s'inaugurarà a finals d'octubre.