Les Trobades d'Animadors de Cant de Montserrat homenatjaran el P. Gregori Estrada

La ponència d'enguany porta per títol Influència del cant gregorià en la cançó tradicional catalana i anirà a càrrec del musicòleg Ramon Vilar i Herms

Redacció
28 de juny del 2018
Actualitzat a les 12:26h
Les Trobades d'Animadors de Cant per a la Litúrgia de Montserrat d'aquest estiu homenatjaran el seu fundador, el P. Gregori Estrada, amb motiu del centenari del naixement d'aquest monjo i músic, traspassat el 18 de març de 2015. Així, doncs, a les tres Trobades programades enguany, que tindran lloc les setmanes del 23 al 28 de juliol, del 30 de juliol al 4 d'agost, i del 13 al 18 d'agost, hi haurà tres concerts, respectivament, de l'organista Modest Moreno, per tal de recordar la figura del P. Gregori. Aquests concerts, que es podran seguir en directe a través de Montserrat RTV, seran els dies 27 de juliol, 3 i 17 d'agost, a les 21h, a la Basílica de Santa Maria de Montserrat. L'entrada serà lliure.

Les Trobades d'Animadors de Cant per a la Litúrgia de Montserrat són un espai per compartir anhels, preocupacions i projectes pel que fa al cant a la litúrgia; i també per descobrir mètodes i pràctiques que afavoreixin la participació del poble en les celebracions litúrgiques. Se celebren ininterrompudament des de 1970, tenen una durada d'una setmana i se'n fan tres durant l'estiu.

Van començar amb motiu de la introducció de les llengües vernacles en la Litúrgia pel Concili Vaticà II: es feia necessari un repertori i uns animadors per ensenyar i dirigir el cant en català i facilitar la participació litúrgica de l'assemblea. Cantors, cantores, directors i directores han format part d'una generació moguda per l'afany del conreu de la música i del cant per a la litúrgia. Un dels artífex més destacats d'aquest treball va ser el P. Gregori Estrada, amb la seva preparació musical i la seva constància tenaç. Mestre de mestres, el P. Gregori va saber amalgamar directors, cantors i voluntats per a dur endavant la tasca de les Trobades.

El programa de les Trobades

En les tres Trobades anuals s'hi treballen cants en català per a la litúrgia i direcció musical. Tot i que es fa servir molt material del repertori montserratí –com el llibre "El diumenge a Montserrat"- també es treballaran peces del Cantoral Litúrgic Bàsic per tal d'oferir un repertori divers i que, un cop a les seves parròquies i comunitats, els animadors puguin fer servir el que més s'adapti a les seves necessitats. Amb tot, cal recordar que més que el repertori concret, el que realment és important és la manera de treballar-lo, el treball de la direcció, el treball vocal, el treball coral... Es tracta de posar uns bons fonaments, els punts bàsics del cant i la direcció, per tal d'aplicar-los posteriorment a la realitat concreta de cada assemblea. A les Trobades també s'hi imparteix una ponència de tema litúrgic i es facilita la participació a la pregària i a l'Eucaristia del Santuari. Igualment hi ha estones de lleure que permeten la convivència i el coneixement de diferents realitats de Montserrat. Les Trobades s'inicien a les 12 del migdia del dilluns i acaben a les 4 de la tarda del dissabte. L'allotjament és a l'Hostatgeria del Monestir de Montserrat.

Les condicions per a la inscripció són: tenir 17 anys com a mínim –o estar avalat per algú que se'n faci responsable-, i exercir l'animació i la direcció del cant en la Litúrgia. És bo tenir coneixements musicals o almenys preparar-s'hi.

Les tres Trobades d'Animadors de Cant per a la Litúrgia d'aquest estiu són:

- Del 23 al 28 de juliol, dirigida per Cinta Ollé
- Del 30 de juliol al 4 d'agost, dirigida per Marc Díaz
- Del 13 al 18 d'agost, dirigida per Aïda Espelt

A cadascuna de les Trobades hi ha instructors adjunts. La ponència d'enguany porta per títol Influència del cant gregorià en la cançó tradicional catalana, que impartirà el musicòleg Ramon Vilar i Herms.

Més informació i inscripcions a les Trobades: a través del telèfon 93 877 77 66 (G. Andreu) o per correu electrònic a trobadescant@abadiamontserrat.net.