La 080 més manresana exhibirà dissenys de tres marques locals

Es tracta de Miriam Ponsa, AMT. i Killing Weekend

AMT. (a la imatge) i Miriam Ponsa repetiran a la 080 i Killing Weekend s'hi estrenarà
AMT. (a la imatge) i Miriam Ponsa repetiran a la 080 i Killing Weekend s'hi estrenarà | 080 Barcelona Fashion
26 de juny del 2018
Actualitzat a les 12:09h
Aquest dilluns es va donar el tret de sortida a una nova edició de la 080 Barcelona Fashion, la fira de moda més important de Catalunya creada l'any 2008 amb la voluntat de promocionar i donar visibilitat als dissenyadors independents a nivell nacional.

Amb vint-i-una edicions a l'esquena (se'n celebren dues cada any), la d'aquest mes de juny serà la que tindrà més presència manresana. Dels vint-i-vuit dissenyadors i marques que hi participaran, tres provenen de la capital del Bages. Es tracta de la ja habitual Miriam Ponsa; de Killing Weekend, i de AMT. Aquestes dues darreres estan capitanejades pels joves emprenedors Alba i Xavi Martínez (Killing Weekend) i Adrià Machado (AMT.).

Aquest 11% de presència local l'inaugurarà, aquest dimarts a dos quarts de sis de la tarda, Miriam Ponsa, amb la seva col·lecció I have a dream. Seguint en la línia de les peces que va presentar el mes de gener a la 080, la mostra al·ludirà, un cop més, al dret a decidir de la societat catalana a través de la figura de Martin Luther King i la lluita en pro dels drets civils afroamericans.

L'acció no violenta -inspirada en l'exemple de Ghandi, el protagonsita de la col·lecció de gener- va mobilitzar a una part creixent de la comunitat afroamericana fins a culminar, l'estiu del 1963, en la històrica marxa sobre Washington, on Luther King va pronunciar un dels discursos més commovedors conegut per la fórmula que encapçala la seva visió d'un món just: I have a dream (Tinc un somni).

Les peces d'aquesta nova col·lecció es basen en una deconstrucció ideada a partir de la investigació en patronatge per crear irregularitats. Les formes oversize afavoreixen la llibertat de moviment per deixar al cos expressar-se sense limitacions. Els dissenys inacabats "tenen un sentit metafòric per explicar que el procés de creació està viu, en moviment", diu Ponsa, tot afegint que "les formes orgàniques es treballen amb la tècnica de la teixidura formant paisatges que ens apropen a la natura".

Per simbolitzar l'opressió, la manresana ha fet ús de cordes i cintes entrelligades. La violència es materialitza amb la tècnica del macramé amb aplicacions metàl·liques. En aquest sentit, "les peces embuatades i de pell, de color negre, simbolitzen la necessitat de protegir el cos", exposa, posant de manifest que "els missatges estampats i brodats parlen de drets i llibertats tot explicitant i posant en valor el missatge".

Els teixits usats en I have a dream són majoritàriament de composició natural: cotó, seda i lli, i es combinen entre ells en una mateixa peça. Per la seva banda, els colors s'inspiren amb la terra, l'origen; i el blanc i negre com a metàfora de l'Apartheid.

El tercer round de Machado que venera les Açores

Va estrenar-se a la 080 el mes de juny passat, amb només 23 anys. En la seva primera presa de contacte amb la fira de la moda catalana per excel·lència va donar a conèixer la seva col·lecció Mirage, inspirada en les il·lusions òptiques que apareixen, sobretot, en llocs on hi predominen les altes temperatures. Aquest mes de febrer va tornar a fer acte de presència a la passarel·la amb Komorebi, amb peces que intentaven transmetre com la llum del sol penetra en les escletxes dels troncs i les branques dels arbres.

Aquest jove dissenyador manresà va començar la seva carrera professional mentre estudiava moda a Barcelona. Les primeres peces amb segell propi van ser unes dessuadores per a dones, que van anar seguides per una línia de joies en 3D. Un cop finalitzats els estudis, va decidir tirar endavant i professionalitzar el que, en un principi, per a ell, era un divertimento. Va establir la seva seu laboral a Manresa, al Poal, en un petit taller en el qual compta amb persones que s'encarreguen de cosir i portar a la pràctica els seus dissenys. "M'agradaria posar el meu granet de sorra en rescatar el passat tèxtil català", exposa el jove, tot afirmant que "els teixits que utilitzo sempre intento que siguin reciclats i respectuosos amb el medi ambient".

Amb la ferma voluntat de tirar endavant una marca 100% sostenible, Machado també exposa el seu desig de "poder-ho fer tot localment": "abans d'enviar-ho a fer a Xina prefereixo quedar-me aquí, perquè tinc més control de tot plegat i m'asseguro que tothom cobri bé".

La col·lecció que presentarà en aquesta edició del 080 (aquest dimecres a les dues del migdia) porta per títol Saudade i està inspirada en un viatge que va fer a São Miguel, l'illa més gran de l'arxipèlag de les Açores. "Allà, els canvis de temperatura són bestials; pots passar d'estar-te morint de calor a tenir un fred terrible en un moment", comenta, "i això fa que mai sàpigues com t'has de vestir". Aquesta experiència, que ell la recorda amb molta estima, la vol materialitzar anomenant-la Saudade, un mot portuguès que en català no existeix però que s'assimilaria a una nostàlgia positiva.

La col·lecció, tota femenina, potencia els teixits tencel (una fibra molt sostenible que ve de l'eucaliptus); els cotons reciclats; el lli, i la viscosa. Hi predominen els colors blanc, verd, groc i una mica de negre, així com també els estampats ratllats. A més, amb aquesta tercera incursió a la passarel·la 080, Machado ha incorporat bosses de mà fetes amb pell 100% reciclada i cosides a Alacant.

La desfilada per presentar aquesta nova col·lecció tindrà lloc al Recinte Modernista de Sant Pau de Barcelona.

L'estrena de Killing Weekend que mostrarà el naixement de la marca

L'Alba i el Xavi Martínez van començar el seu propi projecte arrel d'un llarg viatge que van fer a la Índia. No tenien intenció de crear res, quan van marxar de Manresa. Simplement volien apartar-se de la vida que duien a la capital del Bages i deixar-ho tot: feina, família i amics.

Durant els quatre mesos de travessia, la parella va anar gestant una idea que, dos anys després, van materialitzar: una marca de roba diferent i trencadora, Killing Weekend. Un concepte que, tal com explicaven els emprenedors al NacióManresa, "volia transmetre la idea de buscar experiències diferents cada dia per trencar amb la rutina".

Assentats a Manresa des del 2014, l'Alba i el Xavier van obrir la seva pròpia botiga el desembre de 2015, al carrer Sant Miquel. Des d'aleshores s'ha consolidat com una de les marques de roba de referència de la ciutat i, mica en mica, es van fent un lloc en el sector de la moda nacional i internacional.

La d'aquest juny serà la primera edició en la qual estaran presents a la 080 Barcelona Fashion. Ho faran amb la col·lecció Orígens, que té la voluntat de donar a conèixer la seva trajectòria vital des que van decidir marxar de la ciutat per canviar d'aires fins que hi van tornar amb les energies renovades i amb un projecte engrescador entre mans.

"Hem dividit la col·lecció en tres etapes. La primera, que consta de vuit looks, mostra el sentiment de buidor vital que teníem abans de trencar amb tot. La segona exposa el viatge a la Índia a través de vuit models, i la tercera, amb vuit peces, explica el procés de creació de la marca", diu Xavier Martínez.

En aquest sentit, els primers vuit models estaran regits per tons negres i grisos, amb frases amb tipografia blanca que remeten a la perseverança i al no rendir-se quan es té una idea o un somni; en els segons hi predominarà el color, a través de fotografies que ells mateixos van fer mentre eren a la Índia, i en la tercera etapa s'hi mostrarà el branding de la marca, amb tonalitats blanques i negres.

Els teixits, de cotó i de més tècnics, potencien l'estampació de dissenys propis. La desfilada, que tindrà lloc aquest dimecres, a les onze del matí, al Recinte Modernista de Sant Pau, constarà de vint-i-cinc looks, el 30% dels quals seran masculins i el 70%, femenins.