La Fundació Rosa Oriol es deslliga dels Tous arran del conflicte per Rahola i Rakosnik

El patronat havia perdut la confiança en els joiers manresans després que Rosa Tous intentés expulsar de la fundació la periodista i l'esposa del president Mas per les pressions espanyolistes

Helena Rakosnik i Pilar Rahola
Helena Rakosnik i Pilar Rahola | NacióDigital
26 de juny del 2018
Actualitzat el 27 de juny a les 12:22h
L'intent de fer fora Helena Rakosnik i Pilar Rahola de la Fundació Rosa Oriol per part de Rosa Tous arran de la campanya espanyolista que va patir la marca manresana, ha acabat amb la família de joiers fora de la fundació, segons ha decidit el patronat de l'ens aquest dimarts a la tarda en una reunió que s'havia anat posposant des que va esclatar el conflicte.

El patronat ha aprovat el canvi de nom de la fundació, que passarà a anomenar-se Fundació del Convent de Santa Clara. Aquest canvi dels estatuts desposseirà Rosa Oriol del càrrec de presidenta honorífica; li llevarà la capacitat que tenia de fer fora patrons, i suposarà un canvi de seu de l'entitat, que s'establirà al convent de Santa Clara, residència de la directora, que ho seguirà sent, Sor Lucía Caram.

El gestor de l'empresa d'equips electrònics industrials Selba, de Sant Salvador de Guardiola, és el nou president de la fundació i substitueix Rosa Tous. La vicepresidència cau en la cap del servei d'oncologia d'Althaia, Montserrat Domènech; la tresoreria, en Jaume Badia, que havia estat vinculat al grup Control Sistemes, i la secretaria la portarà, a partir d'ara, Josep Ribera, sense ser membre del patronat.

Del nou patronat no hi quedarà ningú, de la família Tous. Tampoc hi seran Helena Rakosnik i Pilar Rahola. Completaran el patronat de la Fundació del Convent de Santa Clara Maria Casals, Imma Augé, Pere Gassó, Xavier Perramon, Francisco Margenat, Francesc Xavier Sitjes, Frederic Solé, Vicenç Mauri i Jaume Massana.

La voluntat de la fundació és tornar als orígens, i s'ha aprofitat que alguns dels càrrecs del patronat caducaven per fer tots els canvis i desencallar la situació que s'havia provocat arran de l'intent d'expulsió de Pilar Rahola i Helena Rakosnik per part de la llavors presidenta Rosa Tous.

Segons han informat des de la fundació, la família Tous continuarà fent una aportació anual a l'ens, tot i que molt més reduïda que fins ara. En aquest sentit, s'incorporaran nous patrons que, juntament amb els ja existents, incrementaran les seves aportacions per mantenir el nivell d'ingressos.

Tous va defallir a la pressió de l'espanyolisme

El novembre de l'any passat, amb la campanya de Nadal a la vista i un boicot espanyolista a les xarxes contra la marca Tous, la filla del popular matrimoni manresà i presidenta, aleshores, de la Fundació Rosa Oriol, va anunciar que feia fora del patronat Pilar Rahola i Helena Rakosnik per intentar evidenciar un cop d'efecte contra l'independentisme de cara al mercat estatal.

El boicot s'havia desfermat a Espanya arran d'una fotografia on Alba Tous, la presidenta de la companyia, compartia paella a la casa d'estiu de Rahola, amb Carles Puidemont, Joan Laporta, o el major dels Mossos, Josep Lluís Trapero, entre molts altres.

Tot i així, la biògrafa dels Tous, Anna Alós, va assegurar durant la seva intervenció en el programa Espejo Público d'Antena3, que havia estat la reina Letícia qui havia demanat a Rosa Tous l'expulsió de Pilar Rahola i Helena Rakosnik de la fundació. Rosa Tous manté una relació d'amistat amb la reina d'Espanya.

Però l'estratègia no li va sortir bé a Rosa Tous perquè l'única persona, segons els estatuts, que podia fer fora un patró de la fundació era la seva mare, Rosa Oriol, com a presidenta honorífica de l'ens. I la mare, tot i no contradir publicament la seva filla, tampoc no la va secundar. A més a més, el boicot espanyol contra Tous no es va aturar, i se li va afegir el d'una part del catalanisme molest amb la decisió.

La reunió del patronat que s'havia de celebrar per tractar la qüestió es va anar ajornant del desembre al febrer; del febrer a primers de juny, i finalment s'ha celebrat aquest dimarts, 26 de juny. Ja des del primer moment, el patronat es va mostrar disconforme amb la decisió de Rosa Tous i li va exigir una rectificació. Alguns dels seus membres fins i tot van arribar a demanar que fos Rosa Tous qui plegués.

Finalment, i després de moltes negociacions discretes, els Tous s'aparten de la fundació, fins al punt que amb el canvi de nom s'elimina la referència a la matriarca de la família de joiers, i es renova una part del patronat amb nous membres.

La Fundació del Convent de Santa Clara gestiona actualment 14 pisos que donen cobertura a 70 persones i reparteix bosses d'aliments directes a un total de 1.400 famílies i, indirectament, a la comarca -a través d'entitats- a 4.500. La fundació gestiona actualment un pressupost anual d'aproximadament 1,3 milions d'euros.