La Universitat Catalana d'Estiu a Manresa presenta els detalls del seu programa

El rector de la Universitat de Glasgow, Aamer Anwar, també advocat defensor de l'exconsellera d'Ensenyament Clara Ponsatí, farà la lliçó inaugural el dia 5 de juliol, a les 12 del migdia, a l'Institut Lluís de Peguera

Presentació de la programació de la Universitat Catalana d'Estiu a Manresa, aquest divendres
Presentació de la programació de la Universitat Catalana d'Estiu a Manresa, aquest divendres | AjM
Redacció
22 de juny del 2018
Actualitzat a les 21:55h
Classes dels cursos universitaris de 9 a 12 del matí, un acte destacat al migdia sobre temes d'actualitat amb personatges rellevants, debats a les 4 de la tarda, cinefòrum a les 6 i un concert per ta ncar la jornada. Aquest és l'esquema del programa d'activitats que han presentat avui els responsables de la Universitat Catalana d'Estiu (UCE) que es farà a Manresa del 5 al 10 de juliol.

Aquest divendres al migdia se n'ha fet la presentació, en un acte a l'institut Lluís de Peguera, amb la intervenció de Valentí Junyent, alcalde de Manresa; Josep Oliveras, vicepresident de la UCE Manresa; Joan Maluquer, gerent i secretari de l'equip rector de la UCE; i Josep Sinca – President de Gest!

La UCE, que té lloc a Prada (el Conflent) cada mes d'agost des de 1968, arriba enguany també a Manresa coincidint amb el seu 50è aniversari i amb el fet que la ciutat és al 2018 la Capital de la Cultura Catalana.

El rector de la Universitat de Glasgow, Aamer Anwar, també advocat defensor de l'exconsellera d'Ensenyament Clara Ponsatí, serà l'encarregat de fer la lliçó inaugural el dia 5 de juliol, a les 12 del migdia, a l'Institut Lluís de Peguera, que serà l'escenari de les activitats acadèmiques de la UCE Manresa coincidint amb la commemoració del 90è aniversari del centre.

Anwar encapçala la llista de personalitats que durant aquests dies passaran per la capital del Bages, entre els quals hi haurà destacats polítics, experts reconeguts en diferents matèries i altres personatges de diversos àmbits, alguns encara pendents de confirmació. Com a acte de cloenda, és previst que se celebri una activitat vinculada amb l'Any Fabra, amb motiu del 150è aniversari del naixement de Pompeu Fabra, amb la presència prevista de la catedràtica emèrita Teresa Cabré, que precisament va estudiar a l'institut Lluís de Peguera de Manresa.

Les activitats de la UCE es traslladaran a la tarda a l'Espai Plana de l'Om. A les 4 de la tarda hi haurà debats i diverses projeccions, que donaran pas a un cinefòrum a partir de les 6 amb la participació de noms destacats en cada una de les temàtiques que es tractin.

La llibreria d'Isabel Coixet obrirà un debat sobre el llibre en català el divendres 6 de juliol. L'endemà, dissabte 7, Incerta glòria d'Agustí Villaronga donarà peu a un intercanvi d'opinions sobre si la guerra civil espanyola és una qüestió no resolta. 

Diumenge, dia 8, es presentarà el documental sobre els fets de l'1 d‘octubre amb l'assistència del seu productor, Jaume Roures. I el dilluns 9 tindrà lloc una sessió de curtmetratges per reflexionar sobre la problemàtica del cinema en català. En aquestes sessions, les persones matriculades tindran prioritat, si bé seran obertes al públic en general si queden places lliures.

Les jornades de la UCE a Manresa acabaran cada dia amb un concert a la Plaça Major, a partir de les 10 del vespre. Obrirà el foc dijous, dia 5, Projecte Mut; i seguiran La Vella Dixieland, divendres; Gossos, dissabte; Txell Sust i Gemma Humet, diumenge; i Guillem Albà i la Marabunta posaran el punt i final a aquests concerts dilluns. Tots aquests espectacles seran gratuïts i oberts a tothom, s'hagi o no matriculat a l'UCE.

A banda de les activitats esmentades, hi haurà també algunes visites turístiques a Manresa i a altres indrets de la comarca del Bages. També és previst que hi hagi la presència de dirigents polítics, que s'aniran confirmant en funció de les seves agendes.

Les persones que s'hi vulguin inscriure poden consultar el programa de cursos i emplenar el formulari de matrícula a la web de la UCE Manresa (www.uce.cat). Els preus per assistir a tots els actes del programa són els següents: 120 euros els majors de 26 anys, 66 euros els joves de 15 a 25 anys, i 36 euros els que tinguin fins a 14 anys.

El cartell de la 50a edició de la UCE és obra del prestigiós artista català Jaume Plensa i porta com a lema un vers de Miquel Martí i Pol que fa referència als fets que ha viscut Catalunya recentment: "I tanmateix, la remor persisteix".

La Universitat Catalana d'Estiu a Manresa neix de la col·laboració de la Fundació UCE amb l'Associació de Professionals Sèniors al Servei del Territori, Gest!, entitat impulsora d'aquesta iniciativa, i compta amb el suport de l'Ajuntament de Manresa.

En la presentació d'aquest migdia, el vicepresident de la UCE Manresa, Josep Oliveras, ha remarcat que la celebració de la UCE a Manresa és "molt especial, perquè està vinculada a la capitalitat de la cultura catalana de Manresa, està lligada al 50è aniversari de la UCE a Prada i també al 90è aniversari de l'institut Lluís de Peguera". 

Per la seva banda, Joan Maluquer, ha explicat que la celebració de la UCE a Manresa el juliol ha permès que alguns ponents que mai no poden ser presents a Prada, que cada any es fa a l'agost, sí que podran ser a Manresa, com ara "dos professors que treballen a Austràlia o el catedràtic Guillem López Casasnovas". Maluquer ha explicat que "sobre la UCE, sovint surten a la premsa debats o declaracions, però la nostra base és acadèmica. La UCE permet convalidacions de crèdits, tenim el suport de la Xarxa Vives d'Universitats, i la nostra raó de ser és enfocar uns estudis des d'un punt de vista de Països Catalans". El mateix ha recordat que als plans d'estudis universitaris, hi ha assignatures que no hi apareixen, com ara les vinculades a la història del pensament català: "això és preocupant des del punt de vi sta de país. Doncs això es fa a Prada. I ara a Manresa. Nosaltres tenim una agilitat que no és possible en les universitats convencionals, i això ens permet oferir aquests continguts."

Maluquer també ha explicat que comença a produir-se un "efecte Prada", i és que algunes entitats aprofiten que es fa l'UCE per dur a terme activitats paral·leles. Per exemple, la federació d'entitats de cultura popular han muntat, el dissabte dia 7, una jornada complementària a les activitats oficials de l'UCE, sota el títol "l'associacionisme davant les noves formes de comunicació: les entitats en els temps del Whatsapp". "Això és bo perquè enriqueix el programa, i portarà gent que potser no vindria pels cursos, però sí per una activitat paral·lela concreta", ha dit Maluquer.

Al seu torn, Josep Sinca, de Gest!, entitat que enguany fa 5 anys i que ha impulsat la celebració de l'UCE a Manresa, ha agraït la confiança de l'Ajuntament i dels responsables de la Universitat Catalana per tirar endavant la iniciativa. Sinca ha assegurat que també els municipis el Bages i empreses que s'han visitat han mostrat molt interès per la proposta.

L'alcalde de Manresa, Valentí Junyent, ha tancat la presentació agraint el treball i l'esforç dels membres de la UCE i de Gest! i ha fet seva la idea que, en el cas de Manresa, "el campus és la ciutat". L'alcalde ha explicat que el compromís de l'Ajuntament amb la UCE té la motivació de "reforçar el paper de Manresa com a ciutat universitària". Segons ell, "la centralitat de la ciutat fa pensar que, més enllà d'oferir un programa acadèmic de primer ordre, serem un punt de referència i podrem aprofitar la UCE per oferir un promocionar el nostre patrimoni, serveis i capacitat d'organització". També ha remarcat que la proposta s'ha programat per aquest any, coincidint amb la capitalitat de la cultura catalana, i "un cop sapiguem el resultat, plantejarem la possibilitat de repetir-ho e ls propers anys. La resposta que tinguem serà el que determinarà si l'esforç que fa l'Ajuntament, enguany amb motiu de la capitalitat cultural, es podrà repetir els propers anys". Finalment, ha assegurat que "estem molt satisfets que la UCE ens hagi escollit com a segona seu amb motiu del 50è aniversari, i esperem que no quedin en un pla pilot, sinó que tingui continuïtat". L'alcalde confia que els manresans i manresanes "també es facin seva la proposta, que té lloc bàsicament en un lloc tan emblemàtic com l'institut Lluís de Peguera".

Us oferim aquí el contingut detallar tant del programa de cursos universitaris com dels actes, debats i espectacles previstos durant aquests dies a Manresa.

Programa de cursos universitaris (Institut Lluís de Peguera)

Ciències de la natura

«Sostenibilitat: realitat o quimera?»

Coordinador: Dr. Martí Boada i Juncà (Institut de Ciència i Tecnologia Ambientals, Universitat Autònoma de Barcelona)        
del 5 al 10 de juliol, de les 9 a les 12 del migdia

Concepte de sostenibilitat. Orígens i actualitat. Perspectiva social, ambiental, econòmica. Encara que el concepte de sostenibilitat té un origen remot (Carlowicz, Cotta, Goethe), actualment té una significació destacada que arrencaria l'any 1987, a partir de l'Informe Brundtlant, en el qual se sentenciava que, si no es prenien mesures correctives en els models de creixement global, ens podríem enfrontar a una crisi de relacions dels humans amb el planeta molt greus.

La primera dificultat generada ha estat el «babelisme» conceptual que ha sorgit. Actualment hi ha unes 130 definicions de desenvolupament sostenible. El primer conflicte està servit. El primer problema és semàntic, seguit de l'ús confús o abusiu del terme.

Ciència i tecnologia

«De la física quàntica a les nanotecnologies»

Coordinadora: Dra. Núria Ferrer i Anglada (Universitat Politècnica de Catalunya)
del 5 al 10 de juliol, de les 9 a les 12 del migdia

La física quàntica s'anà desenvolupant amb l'inici del segle XX, de manera espectacular i segura. Veurem els principis de la física quàntica i les seves conseqüències. Parlarem de les aportacions de Richard Feynman, amb motiu del centenari del seu naixement, i de les nanotecnologies, de les quals Feynman és considerat el precursor.

Finalment, exposarem aplicacions pràctiques actuals o futures, com ara la computació quàntica o les nanobiotecnologies. Amb l'objectiu de donar a conèixer la recerca actual en diferents camps relacionats amb el tema del curs, convidarem diferents investigadors de grups o instituts de recerca del nostre entorn.

Ciències de la salut

«La sanitat i la societat avui»

Coordinador: Dr. Jordi Craven-Bartle i Lamote de Grignon (Hospital de Sant Pau i la Santa Creu, Universitat Autònoma de Barcelona)
del 5 al 7 de juliol, de les 9 a les 12 del migdia

Ponents de primer nivell ens parlaran de diversos temes que preocupen la societat d'avui: envelliment i qualitat de vida; el mal d'esquena; la Síndrome Metabòlica de Diabetis II (obesitat i hipertensió), l'epidèmia del segle XXI?; l'infart de miocardi; la medicina fonamentada en l'evidència (contribució de la Fundació Cochrane a la sistematització de l'avaluació crítica del procés de decisió mèdica).

També es farà un balanç de cent anys de la física mèdica (situació actual a Europa i a Catalunya) i es presentaran les conclusions del XX Congrés de Metges i Biòlegs de Llengua Catalana celebrat a Manresa el mes d'octubre passat. Finalment, es debatrà sobre el desenvolupament del model sanitari català (d'on venim, cap on anem?) i la xarxa d'atenció oncològica a Catalunya.

Salut i nutrició

«La dieta i els seus efectes preventius sobre les malalties»

Coordinadora: Blanca Ribot Serra
del 8 al 10 de juliol, de les 9 a les 12 del migdia

L'alimentació és clau en la disminució del risc de malalties cardiovasculars, diabetis, hipertensió arterial i sobrepès, entre altres, i en aquest sentit, és important alimentar-se d'una forma variada i equilibrada des de la infància. Malgrat tot, mai és tard per fer un canvi d'hàbits, ja que els beneficis s'obtenen fins i tot en edats avançades. En el curs es revisarà l'evidència de l'efecte preventiu de la dieta sobre determinades malalties i analitzarem els mites alimentaris més arrelats.

Història

Coordinador: Dr. Àngel Casals (Universitat de Barcelona)    
del 5 al 10 de juliol, de les 9 a les 12 del migdia

«UCE 1968-2018: balanç de 50 anys d'historiografia»

Una de les matèries més presents al llarg de tota la història de la Universitat Catalana d'Estiu ha estat la història, sens dubte. Per això, és un marc ideal per a aplegar alguns dels historiadors més importants del nostre país i reflexionar sobre com ha avançat la historiografia des de la fase final del franquisme fins avui.

«Dels orígens de la identitat nacional a l'independentisme»

Com s'ha format la nació catalana? Com es construí el discurs polític un cop es prengué consciència nacional? Farem un repàs sobre els elements fonamentals i les fites cabdals que han portat des del naixement de Catalunya a l'edat mitjana a l'hegemonia de l'independentisme en el discurs nacionalista.

Literatura

«Lectures i interpretacions dels clàssics medievals. Balanç de més d'un segle»

Coordinador: Dr. Joan Santanach i Suñol (Universitat de Barcelona)
del 5 al 10 de juliol, de les 9 a les 12 del migdia

Des que, a mitjan segle XIX, s'inicià un programa de recuperació d'autors i obres catalanes medievals, més vacil·lant al començament, més sistemàtic a mesura que anaven avançant els anys, la visió que se n'ha tingut i ofert ha evolucionat substancialment. El curs proposa constatar aquesta evolució des de les primeres aproximacions fins a les interpretacions més actuals, d'acord amb la nova i recent Història de la literatura catalana.

Actes, debats i espectacles

Dijous, 5 de juliol

12 del migdia - Institut Lluís de Peguera

Acte inaugural, amb Joandomènec Ros (president de la Fundació UCE), Valentí Junyent (alcalde de Manresa), Jordi Casassas (president de l'UCE) i Josep Sinca (president de Gest!).

Lliçó inaugural: «Drets humans, democràcia i euroordres» per Aamer Anwar (Rector de la University of Glasgow).

4 de la tarda - Espai Plana de l'Om

Taula rodona: «Canvi climàtic i energia: cap a un canvi de model?» amb Òscar Saladié (director de la Càtedra Dow-URV de Desenvolupament Sostenible, Universitat Rovira i Virgili), Martí Boada (Institut de Ciència i Tecnologia Ambientals, Universitat Autònoma de Barcelona) i Joandomènec Ros (Universitat de Barcelona).

6 de la tarda - Espai Plana de l'Om

Visita guiada: Manresa, amb la col·laboració del Centre d'Estudis del Bages.

10 de la nit - Plaça Major

Espectacle: Projecte Mut.

Divendres, 6 de juliol

12 del migdia - Institut Lluís de Peguera

Acte: «L'empresa i l'economia catalanes: com i cap on van?»

amb Oriol Amat (rector de la Universitat de Vic - Universitat Central de Catalunya), Guillem López Casasnovas (catedràtic d'economia a la Universitat Pompeu Fabra) i, com a moderador, Josep Huguet.

4 de la tarda - Espai Plana de l'Om

«El llibre en català: perspectiva de futur»

Projecció del film La llibreria, d'Isabel Coixet (1:53 h)

6 de la tarda - Espai Plana de l'Om

Cinefòrum amb Josep Cots (director d'Edicions de 1984), Antoni Daura (Llibreria Parcir) i Josep Murgades (catedràtic de filologia catalana a la UB i director d'Els Marges)

10 de la nit - Plaça Major

Concert: La Vella Dixieland

Dissabte, 7 de juliol

12 del migdia - Institut Lluís de Peguera

Acte: «Big Data: democràcia i seguretat»

amb M. Àngels Barbarà (directora de l'Autoritat Catalana de Protecció de Dades), Pompeu Casanovas (La Trobe University, Austràlia), Marta Poblet (RMIT, Austràlia) i Sebastià Vila (Grup de Recerca en Circuits i Sistemes de Comunicació, UPC Manresa)

4 de la tarda - Espai Plana de l'Om

«La Guerra Civil: una qüestió no resolta»

Projecció del film "Incerta glòria", d'Agustí Villaronga (1:56 h)

6 de la tarda - Espai Plana de l'Om

Cinefòrum amb Joan Villarroya (catedràtic d'història contemporània a la Universitat Autònoma de Barcelona), Jordi Sales (professor jubilat de filosofia de la Universitat de Barcelona), Joaquim Aloy (Associació Memòria i Història de Manresa) i, com a moderador, Àngel Casals (Universitat de Barcelona).

10 de la nit - Plaça Major

Concert: Gossos

Diumenge, 8 de juliol

4 de la tarda - Espai Plana de l'Om

Taula rodona: «L'atac contra l'escola»

Amb Natxo Badenes (president d'Escola Valenciana), Elena Gual (directora de l'Escola Arrels, Perpinyà) i M. Antònia Font (Stei-Illes).

6 de la tarda - Espai Plana de l'Om

«Democràcia i repressió». Projecció del documental 1-O, de Lluís Arcarazo (35 m)

Cinefòrum amb Jaume Roures (Mediapro), Jordi Borràs (fotoperiodista, Grup de Periodistes Ramon Barnils) i, com a moderador, Quico Sallés (elMón.cat)

10 de la nit - Plaça Major

Concert: Txell Sust i Gemma Humet

Dilluns, 9 de juliol

12 del migdia - Institut Lluís de Peguera

Acte: «Esport i política»

Diversos convidats moderats per Carles Santacana (professor d'història contemporània a la Universitat de Barcelona)

4 de la tarda – Espai Plana de l'Om

Taula rodona: «Usos lingüístics i consum cultural dels joves»

amb Ester Franquesa (directora general de política lingüística, Generalitat de Catalunya)i responsables en polític lingüístiques del govern balear i de la Generalitat Valenciana. Moderador: Marc Marcè, director de Regió 7.

6 de la tarda - Espai Plana de l'Om

«La problemàtica del cinema en català»

Projecció dels curtmetratges La nit de l'oceà de Maria Lorenzo (animació, País Valencià, 11'), Víctor Uris: els camins del blues de Xavier Pueyo (les Illes Balears, 19'), La porta d'Oriol Segon Torra i Albert Palomar (Principat, 12'), La part dels àngels de Roger Roca i Albert Serradó (Principat, 20') i Interior. Família de Gerard Quinto, Esteve Soler i David Torras (Principat, 9').

Cinefòrum amb Jordi Balló (professor de comunicació audiovisual, Universitat Pompeu Fabra), Alfons Gorina (Catalunya Ràdio), Núria Prims (actriu), Laura Ferrés (directora) i, com a moderador, Joan Barbé (crític).

10 de la nit - Plaça Major

Espectacle: Guillem Albà i la Marabunta

Dimarts, 10 de juliol

12 del migdia - Institut Lluís de Peguera

Acte de cloenda

Josep Oliveras (vicepresident de l'UCE Manresa), Jordi Casassas (president de l'UCE), Valentí Junyent (alcalde de Manresa) i Joandomènec Ros (president de la Fundació UCE).

Es pot trobar més informació d'aquesta edició a la web de la UCE Manresa.