El ple de Manresa condemna les massacres d'Israel a Gaza, però renuncia a fer boicot directe

Una esmena impulsada per l'equip de govern treu els punts que instaven l'Ajuntament a no col·laborar amb empreses que donin suport al règim sionista

L'activista Ricard Sánchez durant la seva intervenció en el ple de l'Ajuntament de Manresa
L'activista Ricard Sánchez durant la seva intervenció en el ple de l'Ajuntament de Manresa | Pere Fontanals
21 de juny del 2018
Actualitzat a les 23:11h
El ple municipal de Manresa ha aprovat una moció de condemna "vers les massacres comeses per les forces armades israelianes contra la població desarmada i que es manifesta a Gaza" i que dona suport "a la demanda d'Amnistia Internacional cap als estats per a que aquests imposin un embargament integral a la venda d'armament a Israel".

La moció que ha presentat aquest dijous en el ple municipal l'Associació Catalana per la Pau a través de la CUP, però, també instava inicialment l'Ajuntament a donar suport al moviment BDS (Boicot, Desinversions i Sancions) i "a prendre les mesures necessàries per assegurar que els fons i recursos públics no es destinin a finançar activitats o empreses que proporcionen de manera directa o indirecta ajuda material per la comissió de greus crims de guerra o contra la humanitat".

Però aquests dos punts han estat eliminats de la moció principal per una esmena de supressió que ha presentat el govern de la ciutat. Com ha dit la regidora de Cooperació, Àngels Santolària, "presentem l'esmena a contracor, però no podem aprovar una moció que no tenim eines per complir, ja que ens és impossible tenir un control sobre qui col·labora amb Israel". Per al cupaire Jordi Masdeu, però, la visió era una altra: "amb aquesta esmena assumiu que coneixeu que ICL col·labora amb l'exèrcit d'Israel, i per això traieu aquests punts del text".

El portaveu dels rupturistes ha anat més enllà quan ha admès no entendre "com es poden condemnar uns fets amb el text de la moció i alhora eliminar el punt destinat a combatre'ls". "Ens tornem a trobar amb una moció genèrica que proposa canvis, però que els facin els altres, i en la que els únics punts que assenyalen una acció local són eliminats", ha apuntat, tot finalitzant "es valora més un patrocini econòmic que les vides dels palestins que pateixen la repressió".

L'activista Ricard Sánchez, que ha parlat en nom de l'Associació Catalana per la Pau, ha posat sobre la taula que només el passat 14 de maig, UNRWA va comptabilitzar 108 morts, 58 ferits greus i milers de ferits en un atac de les forces armades d'Israel contra la població de Gaza. També ha denunciat el bloqueig il·legal que pateix Gaza per part d'Israel i Egipte sobre serveis bàsics i sobre les persones, especialment aquelles que requereixen tractament mèdic.

La moció resultant insta l'Estat espanyol i la Unió Europea a portar a terme l'embargament contra Israel i a la Comissió Europea a treure-li la condició de soci preferent.