Sant Joan encara la recta final de la Festa Major amb un espectacle inèdit d'homenatge a La Verbena

Dirigida per l'actor local Pere Font, la representació tindrà lloc aquest diumenge, a les nou del vespre, al Parc Catalunya

Sant Joan homenatjarà els 100 anys de La Verbena amb un espectacle a l'aire lliure
Sant Joan homenatjarà els 100 anys de La Verbena amb un espectacle a l'aire lliure | La Verbena
21 de juny del 2018
Actualitzat el 22 de juny a les 21:30h
Ja fa prop d'un mes que Sant Joan de Vilatorrada està de festa major. Aquest municipi bagenc, de gairebé 11.000 habitants, és un dels pobles de la comarca que més allarga el seu programa de propostes i activitats lúdiques emmarcades dins la festivitat en qüestió i és, també, una cita ineludible pels més petits de casa, que esperen amb candeletes el Sant Joan City, l'edició infantil de la Festa Major que enguany ha celebrat la seva trentena edició.

Però aquest any, el municipi va començar el festeig molt abans. Concretament al mes de març, quan va dur a terme l'acte inaugural del centenari de La Verbena, l'entitat cultural i social més antiga de la vila. Aquest diumenge, 24 de juny, el santoral i l'onomàstica coincidiran en l'espectacle de clausura dels 100 anys de l'entitat; un espectacle que combinarà teatre, dansa, cant coral, tradicions i una gran dosi de cultura popular.

Dirigida per l'actor Pere Font Burés -santjoanenc de naixement i manresà d'adopció- la proposta escènica, titulada La Verbena, 100 anys d'il·lusions, començarà a les nou del vespre i tindrà lloc al Parc Catalunya, a l'aire lliure. "Serà un espectacle que mostrarà la història de La Verbena i tot el que ha aportat a Sant Joan", explica. En aquest sentit, la funció començarà retrocedint en el temps, i situant-se a l'any 1918, quan una colla de quatre amics van decidir tiara endavant la que van batejar com la Sociedad Coral Recreativa de Instrucción y de Ahorro.

La performance seguirà un fil argumental que tindrà com a protagonista una Verbena de carn i ossos, que serà l'encarregada de narrar l'evolució històrica de l'entitat; una evolució marcada per episodis tan malaurats com la Guerra Civil però també d'alegres, amb els envelats de festa major dels anys 60, 70 i 80.

"A l'espectacle hi participaran, en la gran majoria, persones que d'alguna manera han estat o estan vinculades a la Verbena", explica Font. Així, durant els noranta minuts de funció, "l'espectador veurà mostres artístiques i culturals que s'han gestat a l'entitat, com la coral, els Pastorets, el grup de caramelles o l'esbart". Malgrat ser un espectacle local, el director assegura que "el podrà venir a veure tothom, sigui o no de Sant Joan, perquè serà molt entenedor i fàcil".

"La Verbena ha estat molt important per l'evolució artística de molta gent"

Igual que la majoria de persones de la seva generació, Pere Font també va formar part de les iniciatives culturals de la Verbena. En el seu cas, pertanyent a un dels grups de teatre que l'entitat tenia. "Forma part d'un tros de la meva joventut, sens dubte", confessa, tot afirmant que "durant molts anys [La Verbena] va ser l'entitat cultural de referència per gran part dels santjoanencs".

Sentint-se "orgullós de poder dirigir aquest espectacle de clausura del centenari", l'actor constata que l'entitat "ha estat molt important per l'evolució artística de molta gent", ja fos a través del ball, el teatre o el cant.