Els doctors Montserrat i Rosell afirmen que la depressió és claus en l'evolució d'un càncer

Aspecte de la sala durant el Fòrum de la Catalunya Central
Aspecte de la sala durant el Fòrum de la Catalunya Central | Kanko
Redacció
20 de juny del 2018
Actualitzat a les 14:24h
Els doctors manresans Emili Montserrat i Rafael Rosell, han estat els ponents de la vint-i-quatrena edició del Fòrum Econòmic de la Catalunya Central, en una jornada especial en favor de l'Hospital d'Oncologia i Hematologia d'Althaia.

El doctor Montserrat, catedràtic emèrit de la Universitat de Barcelona, cap de servei de l'Hospital Clínic, director del Programa d'Hemato-Oncologia de la Cínica Teknon i fundador de diverses institucions internacionals com l'European Society of Hematoloy (EHA), ha pronunciat la conferència titulada "De debò ens calens els hospitals?", fent un repàs a la història de la medicina, i demostrant que els hospitals són realment necessaris. També ha afirmat que se sent molt orgullós del nou hospital de la Catalunya Central i que li ha agradat molt tornar a Manresa, on s'ha retrobat amb antics companys d'escola. 

En la seva ponència ha reconegut que malgrat que els hospitals segur que seran necessaris, també cal tenir en compte que es canviarà el model en un futur, perquè la gent tindrà més educació sobre medicina i per tant sabrà gestionar-se millor les malalties. Segurament els hospitals s'aniran reconvertint en un format més proper a l'hotel. 

La segona ponència ha anat a càrrec del doctor Rosell, que ha pronunciat la conferència "Orígens del càncer", en la qual ha destacat que la dieta i la depressió són els aspectes més importants que avui en dia poden originar un càncer. El doctor Rosell és llicenciat en Medicina, especialitzat en Hematologia, en Medicina Interna i en Oncologia Mèdica. Actualment és Cap de servei d'Oncologia Mèdica a l'Hospital Universitari Germans Trias i Pujol i té el privilegi de comptar amb una beca atorgada per l'European Liquid Biopsies Academy – "Towards widespread clinical application of blood-based diagnostic tools" (ELBA).

El doctor ha destacat principalment que molts tumors tenen un origen infecciós i que la Unió Europea està treballant en la investigació d'aquest tema que té el seu origen principalment en la dieta, a part dels contaminants atmosfèrics. Rosell ha explicat que la zona geogràfica també té una gran influència, especialment en el desenvolupament del càncer de pulmó dels no fumadors, on a la Xina o altres part d'Àsia hi ha una incidència del 50% en comparació amb el 10% d'Europa. 

La depressió també està altament relacionada amb el càncer i actualment es pot detectar amb uns receptors a través del corrent circulatori de la sang.

El Dr. Rosell ha explicat que avui en dia els tractaments han millorat moltíssim, i tot i que encara hi ha molta feina a fer, mai s'ha de perdre l'esperança. Per finalitzar ha agraït a tothom i ha volgut fer un reconeixement a tots els metges de la seva època.