La revetlla de Sant Joan arriba al Bages i al Moianès amb la Flama del Canigó com a protagonista

Dels quaranta municipis que conformen les dues comarques, més de la meitat celebraran aquesta tradició festiva identitària de Catalunya

20 de juny del 2018
Actualitzat a les 19:28h
La Flama del Canigó arribarà a gairebé una trentena de municipis del Bages i el Moianès
La Flama del Canigó arribarà a gairebé una trentena de municipis del Bages i el Moianès | Pere Fontanals
Un total de trenta-una propostes tindran lloc a les comarques del Bages i el Moianès per celebrar la revetlla de Sant Joan (23 de juny), que enguany caurà en dissabte. Molts dels municipis organitzen vetllades emmarcades en la Flama del Canigó, símbol de la identitat catalana, amb el foc com a protagonista.

El foc de la Flama del Canigó reposa, durant tot l'any, al Museu de la Casa Pairal de Perpinyà. Cada 22 de juny es pren la Flama i es puja fins al Canigó. Des del seu cim, i a partir de les dotze de la nit, es distribueix entre les persones presents i inicia el seu itinerari per encendre les fogueres de Sant Joan a centenars de poblacions.

Tal com explica Òmnium Cultural a la seva pàgina web, "la Flama del Canigó arriba als diferents pobles i es mostra pels carrers amb l'objectiu de donar a conèixer que comença la Nit de Sant Joan". Aquesta arribada, diuen, "es fa de les més diverses maneres, ja sigui en cotxe, en bicicleta, a peu o fins i tot en llagut, i de la mà de diversitat d'entitats, tant de l'àmbit esportiu, excursionista i cultural com veïnal".

Diversos municipis del Bages i el Moianès, doncs, prendran part d'aquesta tradició, i iniciaran la revetlla amb l'arribada del foc provinent del Canigó. Es tracta de Balsareny, Cardona, Castellbell i el Vilar, Castellnou de Bages i Santpedor, Manresa, Mura, Navarcles, Navàs, Sallent, Sant Feliu Sasserra, Sant Joan de Vilatorrada, Sant Salvador de Guardiola, Sant Vicenç de Castellet, Súria, Calders, Castellcir, Collsuspina, L'Estany, Moià, Monistrol de Calders, Sant Quirze Safaja i Santa Maria d'Oló.

La Flama, municipi a municipi

Balsareny

La revetlla començarà a dos quarts de nou del vespre amb l'arribada de la Flama del Canigó pel Pont del Traginer a càrrec del Centre Excursionista del poble. D'allà, el foc es portarà fins al camp de futbol 7, on, a partir de dos quarts de deu, s'encendrà la foguera de Sant Joan. La festa clourà amb un ball de nit a càrrec del dj. Fun Party.

Cardona

Les propostes s'iniciaran a les set de la tarda amb una audició de sardanes a la plaça de la Fira. Una hora més tard, la Flama del Canigó sortirà des de la Coromina i farà un recorregut pel centre històric de la ciutat fins a arribar a la plaça de la Fira, on s'encendrà una foguera. Seguidament, es clourà l'acte amb música, coca i mistela.

A banda d'aquesta proposta, des l'associació A viure que són dos dies proposen una revetlla a la plaça Guifré el Pilós a partir de les deu de la nit.

Castellbell i el Vilar

Els actes començaran a les set de la tarda amb la rebuda de la Flama del Canigó a la Bauma, que anirà seguida d'una petita actuació musical a càrrec de la Coral Infantil "La formiga", de la Capella de Música Burés. A les nou del vespre es donarà el tret de sortida al tradicional sopar a la fresca (també a la Bauma) i un cop amb l'àpat al pap, començarà el muntatge escènic Improvisto's Krusty Show, un espectacle amb malabars de foc i efectes pirotècnics interpretat per quatre actors. Seguidament, tindrà lloc la performance poètica Fingerlight i la cercavila que durà el foc de la Flama del Canigó fins el camp de futbol, on s'encendrà la foguera de Sant Joan. Tot plegat acabarà amb un ball de revetlla a càrrec de punxadiscsc Jordi Ros.

A banda d'aquesta proposta també n'hi haurà d'altres impulsades pels veïns i veïnes del Borràs i per les entitats Castellbell per la Independència i Fills i Amics del Burés.

Castellnou de Bages i Santpedor

La Flama del Canigó serà transportada de Castellnou de Bages fins a Santpedor de la mà dels alumnes de primària de l'escola del poble. Els de 5è i 6è començaran la ruta des de Castellnou (18:30); els de 3r i 4t s'hi afegiran a Cal Flaquer (19:30), i els de 1r i 2n ho faran al Mas Pinyot (20:00). A les nou arribaran a la plaça Gran del municipi i encendran la foguera mentre els castellers de Santpedor duran a terme una actuació. Mitja hora més tard començarà el tradicional sopar popular i la posterior revetlla musical.

Manresa

La capital del Bages oferirà un total de tres propostes lúdiques la primera de les quals començarà a les cinc de la tarda amb la rebuda de la Flama del Canigó a la plaça Sant Domènec. Serà llavors quan s'engegarà una cercavila republicana que passarà per alguns dels col·legis que van estar oberts per l'1-O i que finalitzarà, a dos quarts de vuit del vespre, a la plana de l'Om. Allà, l'actriu Mireia Cirera interpretarà la satírica Petita història d'una gran república, escrita pel periodista Carles Claret. Seguidament, es portarà la Flama del Canigó fins a la plaça Major, on s'encendrà el peveter.

De fet, abans de l'arribada de la Flama a la plaça de l'Ajuntament, aquesta mateixa ubicació acollirà, a partir de les set de la tarda, la 20a edició de la revetlla infantil sense petards, que començarà amb un berenar popular i acabarà, a les deu del vespre, amb l'espectacle d'animació Cassoles, olles i cançons, amb Carles Cuberes, Xavi Carbonell i Xavi Grau.

La revetlla republicana que passarà per diversos col·legis de l'1-O acabarà amb un sopar al Parc de la Seu organitzat per Òmnium i una revetlla amb música que arriba de la mà del Bar Toni's, Vermuteria Santa Rita i Espai Rubiralta. Els tiquets del sopar tenen un preu de 10 euros si s'adquireixen anticipats en algun d'aquests tres establiments i de 12 si es compren el mateix dia.

Paral·lelament a aquests dos actes, els col·lectius de l'Esquerra Independentista de la capital del Bages, juntament amb els veïns i comerciants de la plaça Gispert, han muntat una revetlla popular en aquest punt de la ciutat, com ja és tradició. Començarà a dos quarts de deu del vespre amb un sopar i acabarà a les dotze de la nit amb un castell de focs i amb la música de Ponsi Dj. Tot plegat, acompanyat de coca.

Els veïns i veïnes del barri de Cal Gravat també celebraran la seva pròpia revetlla. Començarà a les cinc de la tarda amb la recollida de la Flama del Canigó des de la plaça de la Bonavista. Una hora més tard arribarà al barri i, a les deu del vespre, s'encendrà la tradicional foguera. Durant l'acte es repartirà coca amb xocolata i mistela per a tots els assistents.

Mura

La Flama del Canigó arribarà a les vuit del vespre a la plaça d'Àngel Guimerà. Un cop encesa la foguera es durà a terme un sopar popular i una revetlla musical a l'aire lliure.

Navarcles

La revetlla començarà a les cinc de la tarda amb l'arribada de la Flama del Canigó a la residència del poble. D'allà, es traslladarà fins a la Planota, on s'encendrà la tradicional foguera. Per acabar, a les nou, la mateixa ubicació acollirà un sopar a la fresca en el qual tothom que hi vulgui prendre part haurà de dur menjar per compartir. Les inscripcions a l'àpat es poden fer enviant un whatsapp al 609 169 471.

Sallent

El FAES, juntament amb el CDR del poble, organitzen, enguany, una revetlla que començarà a un quart de nou del vespre amb l'arribada de la Flama del Canigó a la plaça Catalunya. Seguidament tindrà lloc un sopar col·lectiu a la Pista Coberta del municipi. A les onze de la nit s'encendrà la foguera amb les bruixes de Sallent i el gegant Maqui. Per acabar, la formació de rumba catalana Terratombats oferirà un concert a la mateixa Pista Coberta.

Sant Feliu Sasserra

La Flama del Canigó arribarà a tres quarts de vuit de la tarda al Parc dels Castanyers, que serà rebuda amb la música de la coral del poble. Tot plegat s'amanirà amb coca i xocolata.

Sant Joan de Vilatorrada

El poble, que estarà en plena Festa Major, rebrà la Flama del Canigó a les vuit del vespre i s'anirà exhibint pels carrers del municipi al llarg d'una cercavila que acabarà amb una foguera a la plaça de la Solidaritat a dos quarts de deu. Seguidament, el mateix espai donarà el tret de sortida a un cercavila musical a càrrec de Xaranga Màgic. Per consultar el programa complet de le Festa Major de Sant Joan premeu aquest enllaç.

Sant Salvador de Guardiola i Salelles

El foc de la Flama arribarà al polígon de Salelles a dos quarts de sis de la tarda, des d'on, a través de relleus, es portarà fins a l'Ajuntament, passant per Mas Joan. A les deu del vespre, a l'exterior del pavelló esportiu, tindrà lloc un sopar de carmanyola i, seguidament, s'encendrà la foguera. La revetlla acabarà amb la música en directe de La Pajarita Sound.

Sant Vicenç de Castellet

Organitzada pel Centre Excursionista del poble, la Flama del Canigó arribarà al Pla de les Vives a tres quarts de vuit del vespre. D'allà, es traslladarà fins la plaça de l'Ajuntament, on s'encendrà una foguera.

Súria

La Flama del Canigó entrarà pel poble a dos quarts de vuit del vespre a càrrec d'esportistes locals i farà un recorregut pel carrer Ignasi Abadal, plaça de Sant Joan, carrers Sant Salvador i González Solesio i avinguda de l'Ajuntament. A dos quarts de vuit del vespre la Casa de la Vila acollirà les actuacions dels Capgrossos; Geganters i Grallers del Gorg de l’Olla; de la colla castellera Salats; el Ball de Cascavells amb el Tro Gros, i el Ball de Gegants i Nans,  interpretat per alumnes de l’Escola Municipal de Música. A les nou la flama tornarà a traslladar-se fins a la Plaça Sant Joan, on tindrà lloc un sopar popular de revetlla. Finalment, a les onze, s'encendrà la foguera amb l'acompanyament musical dels Dj Jordi Vèliz i Ferran Jordano.

Calders

El municipi moianès donarà la benvinguda a la Flama a les vuit del vespre, a la plaça del poble. Una hora més tard, a la mateixa ubicació, tindrà lloc l'encesa de la foguera i un sopar popular a la fresca. Tot plegat acabarà amb un ball de revetlla amenitzada per la música d'Abel.

Castellcir

La Flama arribarà a la plaça de l'Era a les nou del vespre, vinguda des de Castellterçol. Un cop allà s'encendrà la foguera i es repartirà coca per a tots els assistents. A les deu començarà un sopar de carmanyola.

Collsuspina

El Solar de Can Mas serà el punt de trobada dels vilatans que vulguin passar la revetlla al poble. A les set de la tarda hi arribarà la Flama del Canigó. A les nou del vespre es durà a terme un sopar popular amb música de fons i, finalment, a dos quarts de dotze de la nit, tindrà lloc un concert de la banda de rumba llatina No Estamos Locos.

L'Estany

A les nou del vespre la Flama arribarà a la Pista Vella. Seguidament, s'encendrà la foguera i es repartirà coca i cava per a tothom.

Moià

A les set de la tarda, el foc del Canigó arribarà a la plaça del CAP. Seguidament tindrà lloc l'encesa de la foguera amb música de revetlla.

Monistrol de Calders

La Flama del Canigó hi arribarà a la tarda, però no serà fins les onze de la nit quan, al camp de futbol, s'encendrà la foguera i es repartirà coca i cava per a tothom. Abans, però, i a partir de dos quarts de cinc de la tarda, Ca la Mestra acollirà propostes lúdiques pels més menuts, com un taller per construir un coet casolà sense pólvora; una xocolatada solidària a benefici de Sant Joan de Déu, i una actuació del mag Jordan Bosco.

Santa Maria d'Oló

A través d'una cercavila musical i rítmica, la Flama del Canigó, acompanyada dels geganters i els grallers d'Oló i de la formació Batuka l'Olla, arribarà fins a la plaça de l'Ajuntament a dos quarts de nou del vespre.

Sant Quirze Safaja, Granera i Castellterçol també rebran el foc del Canigó. Els altres municipis que celebraran la revetlla però sense Flama són Artés, Castellgalí i Fals.