​Mor als 85 anys Salvador Martí, soci fundador i gerent de Mafrica durant 42 anys

El cardoní Salvador Martí, gerent de Mafrica durant 42 anys, ha mort a l'edat de 85 anys
El cardoní Salvador Martí, gerent de Mafrica durant 42 anys, ha mort a l'edat de 85 anys | Arxiu familiar
18 de juny del 2018
Actualitzat a les 17:58h
Diumenge a la matinada va morir, a l'edat de 85 anys, Salvador Martí Jené, una de les ànimes de Mafrica (Matadero Frigorifico del Cardoner), l'escorxador de grans dimensions més antic de Catalunya.
 
Nascut a Cardona l'any 1933, Martí va començar, amb 14 anys, a treballar en una farinera que tenia el seu tiet (el germà petit de la seva mare). Al començament ajudava a carregar els sacs dins dels camions però ben aviat va passar a fer d'acompanyant d'un dels xofers que repartia els paquets de farina a les cases de pagès de la zona. Exceptuant els dos anys de servei militar obligatori (en el seu cas, a Ceuta), aquesta feina d'acompanyant del xofer la va mantenir fins els 21 anys, moment en el qual el seu tiet li va oferir de capitanejar una farinera que feia poc que havia adquirit a Mollerussa.
 
Paral·lelament a aquests episodis laborals, Martí va conèixer, abans d'anar a la "mili", la que seria la seva esposa, la Rufina Subirana, veïna d'Avià. Un cop casats i amb la primera filla acabada de néixer, el mateix tiet de les farineres va planejar, amb uns parents seus de Sant Joan de Vilatorrada, alçar un escorxador al mateix poble. Va proposar-li, al Salvador, de traslladar-s'hi per agafar les regnes del negoci.
 
L'any 1963 es signava la constitució de l'empresa sota el nom de Mafrica i l'any 1965 entrava en funcionament sota el comandament de Martí, que en aquell moment tenia 30 anys. Al començament la planta funcionava amb menys de cinquanta treballadors. Actualment en té prop de quatre-cents. "Gran part d'aquest èxit és mèrit del nostre pare", exposen la Glòria, el Carles i el Jordi, els tres fills del Salvador, que asseguren que el seu caràcter "decidit, afable, compromès i comunicatiu" ha deixat empremta a tothom que hi ha treballat.
 
De fet, durant els primers anys de vida de l'empresa, Martí, juntament amb la seva mà dreta, el ja difunt Alfons Torra, feia tots els papers de l'auca. El negoci va començar fent repartiments diaris per Catalunya i va créixer amb la distribució de pernils arreu de l'Estat espanyol. Ara, més d'un 20% de l'exportació arriba a la resta d'Europa, Àsia i Àfrica.
 
Martí es va jubilar l'any 2007 després de 42 anys ocupant el càrrec de gerent de Mafrica. A banda, durant la seva època en actiu també va vincular-se en diverses iniciatives empresarials i emprenedores del territori. En aquest sentit, cal destacar que va ser un dels impulsors de la Federació Empresarial de Carn i Indústries Càrnies (FECIC), entitat de la qual també va ser-ne president. Entre d'altres, també va estar lligat en projectes i empreses com Mútua Manresana, Fira de Barcelona o Caixa Manresa.
 
Poc després de morir la seva dona, a Martí li van diagnosticar, l'any 2012, demència de cossos de Lewy, una patologia molt semblant a l'alzheimer.

Diumenge a la matinada va morir víctima d'aquesta malaltia, als 85 anys. El seu funeral tindrà lloc aquest dimarts, 19 de juny, a les deu del matí, a l'església de Crist Rei de Manresa.