Eswèrtia i Sant Esteve fan les delícies del cant coral en una vetllada al convent de les caputxines

per Ramon Carreté, Manresa | 18 de juny de 2018 a les 09:29 |
Les corals Eswèrtia i Sant Esteve van oferir una tarda de música al convent de Sant Carles Borromeu de Manresa | Ramon Payàs
Aquesta informació es va publicar originalment el 18 de juny de 2018 i, per tant, la informació que hi apareix fa referència a la data especificada.
La Coral Eswèrtia de Manresa i la Coral Sant Esteve de Balsareny van oferir, diumenge a la tarda, un concert a l'església de Sant Carles Borromeu, del convent de les Caputxines de Manresa. L'acte formava part del cicle Concerts al Convent, que des de fa temps organitza la Plataforma 379 a fi de donar suport a les monges caputxines i apropar, per mitjà de la cultura, la societat al convent del carrer de Talamanca de la capital bagenca.

La Coral Eswèrtia es va constituir el 1978 en el si de l'històric Centre Excursionista de la Comarca de Bages; després de quaranta anys i és un referent en l'àmbit musical de Manresa i del Bages, amb un repertori que va des de les cançons més populars als més grans compositors de música clàssica. Actualment la dirigeix la jove Cristina Gamisans.


La Coral Sant Esteve de Balsareny va néixer l'any 1963 a la Colònia Soldevila de Balsareny i és, per tant, una de les corals més veteranes de la Catalunya Central, amb un repertori molt ampli i variat i una llarga trajectòria que inclou enregistraments discogràfics i participació en espectacles teatrals musicals. Fundada per mossèn Joan Bajona, que l'ha dirigida al llarg de més de 50 anys, l'actual director és el jove Marc Comabella.

El concert, d'alt nivell musical i vocal, va constar de tres parts. A la primera, la Coral Eswèrtia, amb l'acompanyament de Cinta Macià al piano, va interpretar sis peces. Van començar amb un clàssic divertit, Bon menú, de Carl F. Zöllner, en versió catalana; i van seguir amb el cèlebre Hallelujah de Leonard Cohen; The last rose of summer, de John Stevenson; L'oreneta de Queralt, de Manuel Oltra, i la popular Baixant de la font del gat. Va cloure aquesta part l'abrandada Evocació del Pirineu, de la Cançó d'Amor i de Guerra de Lluís Martínez Valls.


A la segona part, la Coral Sant Esteve de Balsareny, amb el director Marc Comabella també al piano i amb Mel·lina Illa al violí, va cantar, per començar, dos bonics lieder de Johannes Brahms: Rosmarin i Vergangen ist mir Glück und Heil. Seguidament van interpretar una cançó popular del Brasil, A rolinha do mato; l'emotiva havanera Nadala marinera, del mestre Josep Lluís Ortega Monasterio; i l'encisadora Memory, la més coneguda de les peces del musical Cats, d'Andrew Lloyd Weber, amb lletra del poeta T. S. Eliot. Van acabar amb un medley de cançons catalanes que incloïa peces com Margarideta, Ton pare no té nas, L'estaca, El meu avi  (d'Ortega Monasterio) o Oració al senyor Sant Jordi, de Francesc Vila sobre un poema de Salvador Espriu.

La part final va reunir les dues corals conjuntament per interpretar dues cançons tradicionals: El Rossinyol i Muntanyes del Canigó. L'acte va finalitzar amb mossèn Joan Bajona dirigint l'himne nacional de Catalunya, Els Segadors. El públic que omplia l'església va premiar amb llargs i càlids aplaudiments les dues corals, que van oferir un concert d'una gran qualitat.
 

 

Participació