Els agressors de Santa Maria d'Oló són els mateixos feixistes que van ferir dues persones a Artés

Tres-centes persones es manifesten a la població del Moianès per rebutjar l'atac feixista de la matinada de dissabte

Concentració antifeixista a Santa Maria d'Oló, aquest diumenge
Concentració antifeixista a Santa Maria d'Oló, aquest diumenge | Pere Fontanals
17 de juny del 2018
Actualitzat el 18 de juny a les 14:04h
La vintena d'espanyolistes que van protagonitzar la doble agressió feixista de la matinada de dissabte a Santa Maria d'Oló, pertanyen, en la seva gran part, a la colla de motards Rebels d'Artés. Aquesta mateixa gent ja van protagonitzar ara fa un mes un episodi similar durant la celebració de la Fira d'Artés, on van agredir a dues persones que posaven llaços grocs pel carrer.

Aquest diumenge més de tres-centes persones s'han manifestat a Santa Maria d'Oló per condemnar l'atac feixista que van patir d'un grup d'espanyolistes provinents, majoritàriament, d'Artés. A la concentració, que ha tingut lloc davant de l'Auntament i que ha obligat els Mossos d'Esquadra a tallar el carrer, hi han assistit nombrosos alcaldes i regidors de municipis del Moianès i el Bages, i la diputada, i membre de la mesa del Parlament, Adriana Delgado.

L'alcalde, Enric Güell, ha llegit un manifest contra l'acció que va tenir lloc dissabte al poble, i els convocants han fet una curta marxa fins a la plaça Catalunya que és on van succeir els fets. Allà s'han cantat els Segadors i s'ha desconvocat la concentració. Els assistents que han volgut, de diversos pobles, s'han reunit posteriorment en assemblea per buscar mesures per prevenir els atacs feixistes de cara al futur.

"Anaven molt passats"

Els que havien presenciat en directe l'episòdi violent de dissabte coincidien en assenyalar que eren una vintena llarga d'espanyolistes que "abaven molt passats". "Tot plegat va començar perquè van veure una noia que els fotografiava traient llaços grocs", explica una testimoni. "Es van dirigir cap a ells insultant-la, però entremig es van trobar amb un altre veí, que els va aturar", segueix.

"De seguida em van encerclar, un que deia que era menor em va arrencar de la solapa una insígnia de Bombers per la independència, i quan li vaig reclamar que me la tornessin, em van subjectar i em van etzibar un cop de puny", explica l'agredit.

Entremig havia baixat també l'alcalde, Enric Güell, que es va identificar diverses vegades per intentar calmar els espanyolistes, però l'únic que va aconseguir va ser que l'insultessin, segons explica. "Vaig passar por perquè estaven molt esverats", confessa.

Els Rebels d'Artés van participar a la manifestació feixista de Balsareny a favor de l'alliberament de Raul Macià de la presó, un espanyolista que era al Centre Penitenciari dels Lledoners per un delictes de robatori i per tràfic de drogues. També van agredir dues persones a Artés que penjaven llaços grocs, fa un mes.

A banda, però, tenen un passat copat de baralles i delictes i, fins i tot, condemnes de presó.