Dos de cada tres municipis del Bages tindran consultes per la independència

Redacció
30 de setembre del 2009

Mostra Consultes populars en un mapa més gran. Jordi Masdeu Valverde

Consultats per Manresainfo els trenta-cinc ajuntaments del Bages se’n desprenen uns resultats que mostren un mapa on les consultes populars per la independència seran majoria i on, hores d’ara, només tres consistoris descarten donar suport a iniciatives d’aquest tipus.

Majories d'ERC i propostes aprovades per ple
Als ajuntaments on ERC ja ha mostrat la seva voluntat d’aprovar les mocions gràcies a que hi tenen majoria absoluta (Calders, L’Estany, Sant Feliu Sasserra, Santa Maria d’Oló i Santpedor), s’hi ha de sumar Balsareny, Fonollosa, Moià i Navàs on les mocions ja s’han aprovat gracies a majories formades generalment per CiU, ERC i grups independents, però amb casos curiosos com el de Balsareny on es van aprovar dues mocions en el mateix sentit, una presentada per CiU i l’altra per ERC, Navàs on, tot i no estar en el consistori, la CUP va participar en la redacció de la proposta o Fonollosa, on la moció va prosperar per unanimitat.

Les properes
Aquesta mateixa nit (30-09), Castellbell i el Vilar i Callús han aprovat la moció i avui Monistrol de Montserrat hauria d’aprovar per ple, sense massa contratemps, una proposta en el sentit de donar suport a qui impulsi una iniciativa de consulta popular sobre la independència catalana. Durant octubre i novembre, Aguilar de Segarra, Artés, Avinyó, Cardona, Castellnou de Bages, Rajadell, Sallent, Sant Fruitós de Bages i Sant Vicenç de Castellet, hauran d’atendre en els seus respectius plens propostes en el mateix sentit, en alguns casos consensuades entre tots els grups o entre la majoria, i en altres per mocions d’ERC, CUP o grups independents, però amb una majoria nacionalista en la composició de la taula de regidors que garanteixen la seva aprovació. En alguns d’aquests municipis, fins i tot no es descarta que regidors del PSC o de llistes adscrites a aquesta formació puguin votar a favor, abstenir-se o presentar conjuntament amb els altres grups mocions sobre consultes per la independència.

El paper d'ICV
A Manresa i a Sant Joan de Vilatorrada ICV té la clau per a donar la majoria a una o altra banda del debat. Mentre que a Manresa ICV ja es va mostrar favorable a “qualsevol consulta popular que reforci la democràcia” en l’anterior notícia on Manresainfo preguntava als portaveus del grups de la capital del Bages, a Sant Joan, on històricament la relació entre ICV i PSC ha estat més forta un plantejament similar al de Manresa comportaria l’aprovació de la moció per ple. En altres municipis de la comarca on també hi ha representació d’ICV el seu vot no seria determinant.

No se n'ha parlat a tot arreu
A Marganell, Sant Mateu de Bages i Talamanca confirmen que encara no han parlat del tema ni tenen coneixement de proposta al respecte però la composició dels consistoris amb àmplies majories nacionalistes fa pensar que la moció prosperaria sense dificultats, tot i que en el cas de Sant Mateu on tenen unanimitat de regidories de CiU podria fer endarrerir o adormir la proposta.

La particularitat de la norma
Monistrol de Calders, Sant Salvador de Guardiola i Súria són uns casos particulars. En un cas perquè, tot i tenir el govern, la majoria de regidors del PSC són independents i podrien simpatitzar amb la proposta de consulta; en un altre perquè les constants escissions i disputes entre els regidors fa que el vot particular de cadascun d’ells sigui un secret fins a última hora, tot i que la major part dels regidors haurien d’estar en l’òrbita sobiranista. A Sant Salvador de Guardiola la CUP, tot i no tenir representació, ha entrat una instància per a poder presentar la proposta per la independència als regidors per al seu debat i votació. I en el darrer cas, l’existència de tres formacions independents fa difícil especular amb un resultat concret. En tots tres casos des del consistori s’ha apuntat que encara no hi ha rumors de la postura que adoptarà cada formació –o cada regidor.

Manresainfo no ha pogut obtenir resposta encara de Castellfollit del Boix (7 ICB), de Gaià (4 CiU i 1 PSC) i de Mura (4 PSC i 1 CiU). Els únics tres ajuntament que hores d’ara és segur que la proposta possiblement ni s’arribarà a presentar són els de Castellgalí, El Pont de Vilomara i Rocafort i Navarcles.

En tots els casos la vertebració d’un moviment social que impulsi orgànicament les consultes serà la tasca més feixuga.