Enyor i esperança en la presentació de l'exposició «Refugiades de lluny i de prop»

El diàleg que es va realitzar a l'Espai 1522 va mostrar testimonis d'exili actuals i de la Guerra Civil Espanyola

Presentació de «Refugiades de lluny i de prop» a l'Espai 1522
Presentació de «Refugiades de lluny i de prop» a l'Espai 1522 | AjM
Redacció
15 de juny del 2018
Actualitzat a les 14:41h
Dijous es va dur a terme la presentació de l’exposició "Barcelona-Elna. Alep-Mafraq. Refugiades de Lluny i de Prop", un dels actes principals que commemoren, a Manresa, el Dia Internacional de les Persones Refugiades que se celebra arreu el dia 20 de juny i que va omplir a vessar l’Espai 1522.

L’acte, conduït per la regidora d’Acció Social i Cooperació, Àngels Santolària, es va dividir en dues parts. En la primera hi van intervenir la coordinadora de l’àrea de la Mediterrània de l’Associació Catalana per la Pau, Teresa Palop, l’artesà d’origen sirià, Joan Babelli i el músic, Safi Al Hafez, que van testimoniar el conflicte a Síria explicant la greu situació que pateix la població civil. També van esposar els seus reptes personals i com a entitats per tal de trobar esperança i generar projectes de suport a les persones refugiades.

La segona part va estar formada per les aportacions de Conxita Parcerisas, membre de l’Associació Memòria i Història i el testimoni de Llorenç Planes i Joan Caminal, nebot i besnét de persones que van patir l’exili a la Espanya de postguerra. Parcerisas va recordar el símbol de la Maternitat d’Elna per estimular la necessitat d’acollir i ser conscients que les accions de persones concretes, com l’ infermera Elisabeth Eidenbenz, poden canviar la realitat.

L’acte forma part del Pla de sensibilització i s’ha organitzat conjuntament amb dues entitats que coneixen molt directament la realitat dels exilis: l’Associació Catalana per la Pau, ONGD que des de fa temps dóna suport als camps de refugiats de diferents zones d’Orient Mitjà, i l’Associació Memòria i Història de Manresa que ha fet un treball exhaustiu de recuperació de la història recent.

Tot i la diferència de quasi 80 anys entre els testimonis de la situació a Síria i les persones que ens van recordar els exilis de la guerra civil, els temes de l’enyor, la pèrdua, el dolor, la incertesa, l’esperança... van ser compartits per tots els testimonis, mostrant així el paral·lelisme entre el moment actual i la història. Aquest fet estimula a aprendre del què s’ha viscut i enfortir la idea de convertir-se en societat d’acollida.

La trobada es va cloure amb el recital musical del llaütista sirià Safi Al Hafez. En Safi, refugiat a Catalunya des de fa 5 anys, ha fet de la música una forma d’expressar les seves vivències i de donar suport a persones que pateixen un procés similar al seu, convençut que la música "cura".

L’exposició "Barcelona-Elna. Alep-Mafraq. Refugiades de Lluny i de Prop", es podrà visitar al mateix Espai 1522 fins al 17 de juny i després es traslladarà a la Plana de l’Om on s’hi estarà fins a finals de mes.