La riera de Rajadell circula neta fins a la seva desembocadura al Cardener

Un col·lector de 2.570 metres de canonada canalitza les aigües residuals del Xup

Redacció
30 de setembre del 2009
576_12543180192009_09_30_rierarajadellavui2
576_12543180192009_09_30_rierarajadellavui2

La riera de Rajadell avui. Ajuntament Manresa

Un dels projectes més esperats dels destinats a la recuperació de la riera de Rajadell era canalitzar les aigües residuals de la Riera de Rajadell. La llera de la riera de Rajadell ha estat netejada amb diferents programes d’ocupació i de medi ambient i, finalment, la construcció d’un col•lector que condueix les aigües residuals del Xup fins al col•lector de la Depuradora evita que aquestes aigües es barregin amb les de la riera i fa possible que la riera circuli més neta. Aquesta actuació reverteix en una millora de l’espai natural de la riera des del Xup fins a Can Pocoli.

La Mancomunitat de Municipis del Bages per al Sanejament ha realitzat la conducció de les aigües residuals amb impulsió del Barri del Xup al municipi de Manresa. Aquest projecte, gestionat per Aigües de Manresa, permet la millora del sanejament de les aigües residuals dels barris del Xup, Tres Creus, Bellavista, Sol i Aire i Vista Alegre, i també de l’estació de la Renfe. Aquestes obres es troben en el marc del Programa de Sanejament d’Aigües Residuals Urbanes (PSARU) de l’Agència Catalana de l’Aigua (ACA).

El pressupost amb què s’ha adjudicat l’obra és de 727.069,84 €. El temps de realització de les obres ha estat condicionat als permisos de Carreteres, d’ADIF i els treballs de FECSA-ENDESA. Les diverses connexions per gravetat s’han anat posant en funcionament al llarg dels mesos de maig i juny, i les impulsions del Xup i Vista Alegre s’han posat en marxa en fase de proves a mitjans d’agost.

El projecte inclou la instal•lació d’una canonada entre el barri del Xup i el Congost –on hi ha un col•lector general–, que permet la recollida de les aigües residuals del Xup i Tres Creus. Aquesta és la connexió principal del projecte. S’ha instal•lat una estació de bombament a uns 100 metres del Xup, a tocar de la riera de Rajadell. D’aquí en surt una canonada de 990 metres que ressegueix la carretera fins a la Catalana, que transporta les aigües per impulsió. Des de la Catalana i fins al Congost les trasllada per gravetat amb un col•lector de diàmetre nominal 400 i 500 de 760 metres.

També s’ha construït dos ramals, que connecten amb el Congost. Un primer ramal d’una longitud de 680 metres i un diàmetre nominal de 400 permet la recollida d’aigües de Bellavista i Sol i Aire i, l’altre, mitjançant una estació de bombament i una canonada d’impulsió de 140 metres la de Vista Alegre.

Les obres permeten recollir les aigües residuals d’uns 2.600 habitants, i el cabal mitjà sanejat és de 27 m3/hora.
 

Imatges de la riera de Rajadell i del Gorg dels Esparvers abans. Fotografies d'Ajuntament Manresa








Imatges de la Riera de Rajadell ara. Fotografies d'Ajuntament Manresa