Manresa tallarà durant dos mesos l'accés a la ciutat per la via de Sant Ignasi

La mesura, que arrencarà el 26 de juny, s'emmarca en el projecte d'urbanització de la zona

Punt de la Via de Sant Ignasi on quedarà tallat el carrer per les obres
Punt de la Via de Sant Ignasi on quedarà tallat el carrer per les obres | M. Soldatova
Gemma Aleman
11 de juny del 2018
Actualitzat a les 16:19h
L'accés a Manresa per la Via de Sant Ignasi estarà tallat durant dos mesos. A partir del 26 de juny, els vehicles que arribin a la capital del Bages per la façana sud hauran de seguir pel Passeig del Riu. Tampoc es podrà utilitzar aquest mateix vial en sentit sortida. "Es tracta d'una afectació important", ha reconegut el regidor de Mobilitat de l'Ajuntament de Manresa, Jordi Serracanta, que ha fet una crida a la ciutadania "a buscar alternatives". L'actuació forma part del projecte d'urbanització de la via de Sant Ignasi i carrer Vidal i Barraquer. Mentre es dugui a terme també s'invertirà el sentir de circulació per la carretera de Viladordis, entre el carrer de Vidal i Barraquer i l'avinguda de Francesc Macià que actualment només és de baixada.
 

Els regidors de l'Ajuntament de Manresa, Jordi Serracanta i Marc Aloy. Foto: Gemma Aleman


Els regidors d'Urbanisme i Llicències, Marc Aloy, i Qualitat Urbana, Mobilitat i Serveis, Jordi Serracanta, han presentat aquest dilluns les obres d'urbanització del tram central de la via de Sant Ignasi. Arrencaran el prop 26 de juny, duraran cinc mesos i, durant els dos primers, es tancarà al trànsit rodat la via de Sant Ignasi. Serracanta ha remarcat que l'afectació a la mobilitat "és important" pel que ha fet una crida ciutadana a "buscar alternatives".

El tall suposarà que els vehicles que circulin pel Passeig del Riu, a l'alçada de la rotonda de Sant Marc, no puguin accedir al centre històric. Segons dades del mateix consistori, prop del 10% dels vehicles que accedeixen a Manresa ho fan per aquesta via. El tram afectat pels treballs, segons les mateixes fonts, suporta, cada dia, prop de 6.500 vehicles en cada sentit de la marxa.

El tall estarà senyalitzat però no es tancarà el carrer per tal que es pugui accedir a la Cova, el pàrquing del Centre Històric i La Seu. Per la seva part, els veïns que accedeixin als carrers dels sectors Escodines, Sant Bartomeu, Santa Llúcia i Vallfonollosa també hi podrà accedir. En aquest sentit i tenint en compte que no es pot tancar, Serracanta ha avançat que es col·locaran comptadors de vehicles per tal de detectar si s'està fent un ús incorrecte.
 

Afectació de les obres en el trànsit CLICK PER VEURE EN GRAN. Foto: AjM


Canvi al carrer de Viladordis

Un altre dels canvis que comportarà el tall serà que s'invertirà la circulació al carrer de Viladordis, entre el carrer de Vidal i Barraquer i l'avinguda de Francesc Macià que, actualment, amb motiu dels treballs en aquest primer, està prohibit en sentit pujada. Ara doncs, els vehicles només podran pujar i no baixar.

D'aquí a dos mesos, quan s'aixequi el tall a la via de Sant Ignasi, es reobrirà en un dels dos sentits "per decidir en funció de la necessitat", ha avançat Serracanta.

Ronda per anar a l'Hospital i Sant Cristòfol pel centre

Serracanta ha reconegut que el tall obligarà als conductors a buscar alternatives que poden comportar el trasllat de fluixos de vehicles cap a altres zones de la ciutat. El regidor ha posat com a exemple accedir al centre des del Passeig del Riu per la Muralla de Sant Francesc, a l'Hospital de Sant Joan de Déu per la C-55, o anar al centre des dels barris de la Font i Sagrada Família pel carrer de Sant Cristòfol.

Minimitzar afectacions

Marc Aloy ha explicat que s'ha optat per fer el gruix central dels treballs a l'estiu per minimitzar al màxim l'afectació a la ciutadania. Així, durant aquesta primera fase, de dos mesos, es faran els enderrocs del paviment actual, les rases i la renovació de la xarxa de clavegueram.

La urbanització del sector

Els treballs que comencen el dimarts 26 de juny són una nova fase del projecte d'urbanització que té per objectiu actualitzar les xarxes de serveis de la via Sant Ignasi i carrer Vidal i Barraquer, millorar les seves condicions d'accessibilitat i proporcionar al nou carrer un nivell de qualitat.

L'àmbit d'actuació del conjunt del projecte inclou el tram de la Via de Sant Ignasi entre la plaça Sant Ignasi i les Piscines municipals i el carrer Vidal i Barraquer, una superfície de 4.594 metres quadrats i un pressupost d'1.284.350,55 euros, assumit per Criteria Caixa en el marc del conveni de Fàbrica Nova.

Entre les millores que comportarà, ha destacat Aloy, hi ha la millora dels recorreguts per a vianants, resoldre adequadament la cruïlla de la via de Sant Ignasi amb el carrer Vidal i Barraquer, racionalitzar els accessos a les Piscines Municipals, així com "dignificar" l'espai públic a l'entorn de l'antic Col·legi de Sant Ignasi.

Menys calçada i més vorera

La nova ordenació de la Via Sant Ignasi comportarà una nova calçada més estreta, de 7 metres, amb dos carrils de circulació, un per cada sentit de la marxa. Es perdrà el cordó d'aparcament que hi ha actualment, ja que s'ampliaran les dues voreres. En el cas de la vorera del costat del barri antic, aquesta passa a ser sempre superior a 3 metres i arbrada. La vorera contrària, en relació al Museu Comarcal, té una amplada sempre superior a 2,5 m.

Obres simultànies

En paral·lel, a principi de juliol i aprofitant el tall a la Via de Sant Ignasi, és previst que comencin les obres d'urbanització de la vorera sud de la via de Sant Ignasi. La proposta permetrà completar les intervencions ja fetes en aquest vial amb la finalitat d'obtenir una vorera ampla, còmoda i arbrada que millori substancialment la connexió dels vianants entre el riu Cardener i la plaça de Sant Ignasi.

L'actuació serà a la vorera oest, on es farà un itinerari arbrat, que posarà en relació el riu i el Museu Comarcal de Manresa i permetrà millorar la comoditat i el paisatge urbà del darrer tram del Camí Ignasià, que es clou a l'Antic Col·legi de Sant Ignasi.

El projecte té un cost previst de 246.162 euros, dels quals 144.442 són aportats per l'Ajuntament de Manresa i 101.720 són finançats a través del projecte FEDER 2015-2020.

La intervenció es durà a terme entre la intersecció carrer Sant Marc-camí de la Cova i la plaça de Sant Ignasi, i permetrà completar un recorregut per a vianants arbrat, còmode i agradable entre el riu i la carretera del Pont de Vilomara un cop s'hagin completat les obres d'urbanització del tram a l'entorn del Museu, que s'executaran a partir de l'estiu, i del tram entre les piscines i la carretera del Pont de Vilomara, unes obres que està previst que s'iniciïn abans d'acabar l'any.