El manresà Enric Roca reuneix historiadors i testimonis en un film sobre la persecució religiosa del 36

El documental, titulat "Sospita de fet" s'estrenarà oficialment a principis de l'any vinent

Enric Roca traurà a la llum un documental sobre la persecució religiosa de la Manresa del 36
Enric Roca traurà a la llum un documental sobre la persecució religiosa de la Manresa del 36 | Arxiu personal
Redacció
06 de juny del 2018
Actualitzat el 08 de febrer del 2019 a les 9:55h
Aquest dimarts, 5 de juny, la sala d'actes de la Residència Montblanc de Manresa va ser l'escenari de la presentació adreçada als protagonistes, en primícia i a porta tancada, del documental Sospita de fe, ideat i produït pel cineasta manresà Enric Roca. De fet, en el passi hi van ser presents la gran majoria de testimonis que van ajudar a bastir la producció aportant les seves vivències relacionades amb la persecució religiosa viscuda a la capital del Bages durant els primers mesos de la Guerra Civil.

Al llarg del documental, de 79 minuts de durada, l'espectador serà partícip de la feina de recerca i investigació de diversos historiadors locals -i del testimoni d'un grup de disset persones grans de la ciutat- sobre els fets que van tenir lloc a Manresa entre els mesos de juliol i octubre de l'any 1936, un cop neutralitzat l'intent colpista d'una part de l'exèrcit a Barcelona i en el moment en el qual l'extrema esquerra va prendre el poder per iniciar un procés revolucionari que volia acabar definitivament amb l'Església Catòlica de forma violenta.

Roca és realitzador i està format, tal com ell mateix explica, "en llenguatge cinematogràfic dins del context del cinema no professional dels anys setanta". En aquest sentit, comenta, "plantejo la meva proposta creativa alternant l'activitat pictòrica amb l'experimentació visual". Durant aquests dos darrers anys s'ha dedicat exclusivament a la realització de Sospita de fe que, si tot va bé, s'estrenarà oficialment a principis de l'any vinent i es presentarà en alguns festivals de cinema del país.

Les persones que han participat en el documental són els historiadors Carles Puigferrat, Joaquim Aloy, Josep Maria Gasol, Jordi Sardans, Miguel Gómez i Pere Gasol, i els testimonis Antoni Garriga, Concepció Angla, Dolors Punsà, Jaume Navarro, Joan Sampera, Joan Ubiergo, Joaquima March, Josep Esquius, Lluís Mestres, Lluís Soldevila, Maria Pilar Selga, Maria Prat, Providència Bastardes, Rosa Bonsfills, Salvador Farrés, Teresa Sellarés i Víctor López.