El Festival Espurnes Barroques arribarà al Bages aquest cap de setmana

Amb la representació d'una òpera, una activitat cultural infantil i dos concert a Súria i a Sant Mateu de Bages

Foto de família de la presentació del Festival Espurnes Barroques
Foto de família de la presentació del Festival Espurnes Barroques | ACN
Redacció
06 de juny del 2018
Actualitzat el 07 de juny a les 12:47h

La plaça Major del Poble Vell de Súria, l'església de Sant Miquel de Castelltallat i el santuari de la Mare de Déu de Coaner, al terme de Sant Mateu de Bages, acolliran, aquest cap de setmana, 9 i 10 de juny, espectacles musicals i artístics emmarcats dins del del Festival Espurnes Barroques, en el qual participa l'Ajuntament de Súria.

El Festival Espurnes Barroques es desenvolupa a nou municipis de les comarques del Solsonès, la Segarra, l'Anoia i el Bages amb l'objectiu de convertir-se en un referent musical de primer ordre a Catalunya gràcies a la presència de primeres figures de la música barroca.

Totes les activitats musicals programades tenen lloc en destacats enclavaments barrocs del territori (esglésies, places, claustres, etcètera) per tal de posar en valor aquest patrimoni i poder gaudir de música barroca interpretada amb criteris històrics i en l'entorn més adient.

El programa també inclou activitats complementàries per tal de contextualitzar l'experiència musical, com xerrades, tallers i propostes gastronòmiques d'època amb productes ecològics i de proximitat.

L'espectacle que inaugurarà el festival a la comarca del Bages serà el concert del grup Dichos Diabolos, que tocaran a l'església de Sant Miquel de Castelltallat, aquest dissabte, a partir de les set de la tarda. Aquesta jove formació vocal i instrumental, guanyadora del Concurs Internacional de Broquets històrics de Toulouse en la seva segona edició (2016), oferirà el concert titulat Noche de los siglos, en el qual els components de la banda retran homenatge a la figura de Joan Cererols (1618-1680), de qui enguany es commemora el 400 aniversari del seu naixement. Al voltant de les seves composicions, s'interpretaran també partitures de compositors coetanis del que és considerat com el fundador de l'escola montserratina.

A la sortida del concert, que també comptarà amb una explicació prèvia de l'església i de la gastronomia de l'època a càrrec de Roser Parcerisas, s'oferirà un sopar barroc a peu dret, amb una amanida de l'hort, un verat escabetxat, xai rostit, postres de xocolata i cafè. Tot plegat pel preu de 22 euros.

 

Diumenge, dia 10, s'encetarà amb la música del duet Quebrado Barroco, que oferirà un concert al Santuari de la Mare de Déu de Coaner a partir de dos quarts de dotze del migdia. La sonoritat del traverso i del clavecí s'uniran per presentar una mostra dels gustos compositius del barroc francès, italià i alemany. El recital, que compta amb la col·laboració de l'Escola Superior de Música de Catalunya (ESMUC), acabarà amb una visita al santuari i un tast de vi i un escabetx de pollastre ecològic a càrrec de Territori de Masies. 

Finalment, Espurnes Barroques clourà la seva incursió al Bages amb l'òpera La serva padrona, de G.B. Pergolesi, que es podrà veure a la plaça Major del Poble Vell de Súria a les set de la tarda. Es tracta d'un dels títols més destacats de la música escènica del segle XVIII, amb punts còmics i amb una durada aproximada de 55 minuts. La posada en escena anirà a càrrec del grup Teatre de les Comèdies, amb la soprano Laia Frigolé i el baríton Xavier Mendoza. A més, una hora i mitja abans que comenci, es durà a terme, a la mateixa ubicació, una visita pel Poble Vell i el taller infantil "Petita òpera per a petites orelles".

Aquesta serà la primera vegada que la plaça Major del Poble Vell de Súria acull una representació operística, afegint-se a altres experiències escèniques com les dues edicions de l'espectacle teatral i musical Pell de Poble, celebrades els anys 1985 i 2010.

El Festival Espurnes Barroques va començar el passat 26 de maig al Santuari del Miracle (Riner), amb la presència de l'alcalde Josep Maria Canudas, entre d'altres autoritats. En total, el programa inclou tretze concerts, set refrigeris barrocs, sis àpats històrics, tres tallers, dues conferències-diàleg i visites als diferents espais barrocs.

Aquesta primera edició del Festival és organitzada pels Ajuntaments del Territori Barroc (Riner, Pinós, La Molsosa, Estaràs, Sant Ramon, Pujalt, Canonge de Segarra, Sant Mateu de Bages i Súria), amb la implicació del Consorci de l'Alta Anoia, la col·laboració dels Bisbats de Solsona i de Vic, i el suport del departament de Cultura de la Generalitat i de les Diputacions de Lleida i Barcelona.

El naixement del Festival Espurnes Barroques coincideix amb el vintè aniversari dels incendis forestals que l'any 1998 van devastar milers d'hectàrees a la Catalunya Central. En aquest sentit, la iniciativa vol contribuir a la dinamització d'aquest territori i donar a conèixer el seu importantíssim patrimoni barroc.

Les dades de les activitats del Festival Espurnes Barroques a Súria i a Sant Mateu de Bages són les següents:

Dissabte, 9 de juny

19.00 h. Concert de Dichosos Diabolos, visita i sopar a peu dret. Obres de Joan Pau Pujol, Joan Cerarols, Sebastián Durón, Bartolomeo de Selma, Juan Hidalgo, Pablo Bruna, Mateo Romero, Gabriel Manalt i Carlos Patiño. La banda Dichosos Diabolos està formada per Belén Vaquero (soprano); Lluís Coll (corneta); Ignacio Ramal (violí); Alfonso Barreno (baixó, baixonet i flauta de bec); Dimitri Kindynis (viola de gamba), i Marc Sumsi (orgue i clavicèmbal). Lloc: Església de Sant Miquel de Castelltallat. Preu: 22 euros. Més informació i compra d'entrades


Diumenge, 10 de juny

11.30 h. Concert del duet Quebrado Barroco, visita i tast. Obres de Couperin, Leclair, C.P.E. Bach i J.S. Bach. El duet Quebrado Barroco està format per David Gutiérrez (traverso) i Alejandro Fernández (clavicèmbal). Amb la col·laboració amb l'Escola Superior de Música de Catalunya (ESMUC). Lloc: santuari de Coaner a Sant Mateu de Bages. Preu: 12 euros. Més informació i compra d'entrades.

17.30 h. Taller infantil "Petita òpera per a petites orelles" i visita al Poble Vell. A càrrec de membres de Teatre de les Comèdies. Activitat gratuïta. Lloc: plaça Major del Poble Vell de Súria. Més informació i reserva.

19.00 h. Òpera: "La serva padrona" de Pergolesi. A càrrec de Laia Frigolé (soprano), Xavier Mendoza (baríton) i Arnau Colom (actor), i Teatre de les Comèdies. Lloc: plaça Major del Poble Vell de Súria. Durada aproximada: 55 minuts. Preu: 12 euros. Més informació i compra d'entrades.

Arxivat a