L'Ateneu Cooperatiu planteja el futur de l'economia social i solidària al territori

Durant la jornada, emmarcada en la segona Taula Territorial de l'entitat, també es va presentar l'experiència d'èxit del model de concertació de l'Agència de Desenvolupament Local de Solsona i Cardona

La 2a Taula Territorial de l'Ateneu Cooperatiu planteja el futur de l'economia social i solidària al territori
La 2a Taula Territorial de l'Ateneu Cooperatiu planteja el futur de l'economia social i solidària al territori | Dies d'Agost
Redacció
05 de juny del 2018
Actualitzat a la 13:41h
L'Ateneu Cooperatiu de la Catalunya Central enfoca la segona part de l'any amb una part significativa dels objectius per a aquest primer semestre ja assolits. I ho fa també en ple debat sobre les línies mestres que han de regir en el futur aquesta fórmula de foment del cooperativisme i l'economia social i solidària en el territori. La Setmana de l'Economia Social i Solidària de Manresa, en la qual l'Ateneu s'hi ha implicat a fons, ha servit per aprofundir en aquest debat i d'altres relacionats amb la governança d'empreses i administracions a partir dels principis de l'economia social i solidària.

Aquests precisament van ser els eixos entorn als quals va girar la 2a Taula Territorial de l'Ateneu d'aquest any 2018 i que s'ha fet en el marc de la Setmana de l'Economia Social i Solidària en una trobada de cooperatives i administracions a l'Ateneu Les Bases de Manresa.

La primera part de la trobada de la Taula Territorial va girar entorn a una dinàmica entre les cooperatives i administracions de les diferents comarques de la Catalunya Central i que col·laboren amb l'Ateneu en les seves tasques de foment del cooperativisme. La dinàmica consistia en apuntar i debatre entorn als trets principals que haurien de tenir els ateneus cooperatius en el futur.

En aquest sentit, des de l'Ateneu s'ha fet una valoració més que positiva de les aportacions que han fet les persones representants de les cooperatives i administracions que hi van participar. La primera part de la taula territorial, igual que s'havia fer amb la primera de l'any a Vic, va tancar-se amb un berenar a base de productes de proximitat de cooperatives del Bages.

A la segona part, ja oberta al públic, es va presentar l'experiència de l'Agència de Desenvolupament Local de Solsona i Cardona com a model singular de governança amb participació de sector públic i privat de dues poblacions que ni tan sols són de la mateixa província i comarca, però que han compartit en els últims anys sinergies a l'hora de planificar i executar les seves polítiques en matèria de promoció econòmica i desenvolupament local.

A la taula rodona hi van intervenir, Cristina Cruz, regidora d'Ocupació i Emprenedoria i de Dona i Igualtat de l'Ajuntament de Manresa; Alba Rojas, coordinadora de l'Ateneu; Santi López Villa, consultor i assessor de models de governança, democràcia participativa i desenvolupament local, i David Rodríguez i Glòria Domínguez, president i directora de l'Agència de Desenvolupament Local de Solsona i Cardona, amb la qual López Villa ha col·laborat estretament en els últims anys.

López Villa va posar en valor alguns conceptes com els de cuidar, concertar, coherència, planificar, donar o comunitat. També, el valor d'escoltar, aprendre i proposar en el moment de la planificació. En el cas de la concertació, com es va donar entre Solsona i Cardona en el seu moment, el consultor va dir que es tractava de "reconèixer la dignitat de l'altre" abans que qualsevol altra cosa.

Per la seva part, Rodríguez i Domínguez van explicar la gestació de l'Agència de Solsona i Cardona, com els ajuntaments van confluir amb les agrupacions empresarials, i com tots plegats han aconseguit junts, aquests últims anys, uns resultats més que remarcables a partir d'una visió singular del desenvolupament local. Van posar en valor que, a diferència del que passa en altres llocs, empresaris i ajuntaments s'asseuen a la mateixa banda de la taula a l'hora de planificar, i que fins i tot les unions de botiguers dels dos municipis estan treballant conjuntament. Entre 2014 i 2017 s'ha passat d'una taxa del 18% d'atur a un 11%.