Les Enramades de Sallent fan un tomb per la seva història

L'espectacle que explica l'evolució de la festa, principal novetat d'enguany

Les Enramades de Sallent han viscut enguany espectacles per explicar la festa
Les Enramades de Sallent han viscut enguany espectacles per explicar la festa | Àlex Gómez Ribera
03 de juny del 2018
Actualitzat el 04 de juny a les 10:02h
La festivitat de Corpus a Sallent es viu al carrer, una tradició emblemàtica que és caracteritza per enramar o engalanar els carrers de la població. Però la decoració efímera que es pot veure a Sallent és només una part de les Enramades, la festa també s'acompanya d'un programa d'actes que dinamitza encara més una tradició amb més de sis segles d'història.

Recuperar el fil de la historia ha estat l'objectiu de l'espectacle Destrenant les Enramades, la principal novetat del programa d'actes d'enguany. El projecte ha estat encapçalat pels Gegants de Sallent i per l'Esbart Vila de Sallent amb la participació d'aquestes dues entitats i, també, dels bastoners de Sallent i d'actors i actrius del municipi. L'espectacle ha fet un repàs de la història de les Enramades amb la representació, en diferents punt del poble, de diverses escenes teatralitzades que, amb un toc d'humor, explicaven diferents moments històrics de la festa. El pas d'un escenari a un altre s'ha fet amb el seguici format per la Cobla Súria i les entitats participants. Amb el personatge d'en Boix com a fil conductor s'han explicat els inicis medievals de la festa a la plaça de la Vila, el funcionament separat de les Enramades per barris durant el segle XIX al carrer Torres Amat, la unificació en una sola festa durant el segle XX a la plaça de la Pau i els moments actuals a la plaça dels Arbres. Aquest punt ha estat el final de l'itinerari, l'espectacle ha continuat amb les ballades dels Gegants, els Nans, l'esbart i els bastoners, per acabar tots els grups han fet, de manera conjunta, la dansa de la Balladeta.
 

Sallent ha tornat a viure un esclat de color amb les seves Enramades. Foto: Àlex Gómez Ribera


Els carrers enramats

Més enllà d'aquest espectacle i la resta d'actes programats, el protagonisme més visual se l'han endut els carrer enramats, de nou els sallentins han demostrat la seva creativitat, transformant els carrers del centre del poble en ambients temàtics diferents segons el vial. El carrer del Cos, en els seus diferents trams, llueix decoracions relacionades amb l'Índia, el Nadal, el Petit Princep , la pluja i la natura, el primer tram d'aquest carrer ha estat decorat gràcies a la col·laboració dels enramadors del barri de Gràcia de Barcelona. A tocar del carrer del Cos, al carrer Nou, la lectura i els llibres s'han convertit en l'eix temàtic, un espai que també fa alguna referència a Anna Gabriel. La pau és la protagonista del carrer Clos, un vial que s'ha enramat amb la col·laboració d'Ampans, Asprodis i l'Escola Municipal de Música, a l'inici del carrer també s'hi troben les tradicionals figures dels embotits, aquest any dedicades a la coral Nova Harmonia. El carrer de Sant Bernat també s'ha inspirat en el conte d'El Petit Príncep i en la pluja, el carrer de la Unió en la natura i els animals i el carrer Sant Esteve s'ha convertit en un jardí romàntic. Una mica més enllà, al carrer Guimerà, s'han inspirat en l'ambient d'un poble, just al costat, a la plaça Joan Vilaseca, causa sorpresa la transformació de l'espai en una piscina. Finalment altres carrers també han volgut mirar enrere, tot recuperant la història de Sallent, ha estat el cas de la plaça de la Pau, amb fotografies històriques de les Enramades, i de la Travessia del Teatre, amb imatges antigues del municipi.

Les destrosses fetes per quatre joves el divendres a la nit no han alterat el ritme d'unes Enramades que s'han desenvolupat amb normalitat tot i l'amenaça de pluja. Enramadors i visitants han fet viure, un any més, una festa documentada des de l'any 1325.