Clàssica

Naji Hakim, protagonista del VIII Festival Internacional d'Orgue de Montserrat

Entre els mesos de juny, juliol i agost es faran quatre actuacions amb propostes clàssiques i innovadores

per Redacció, 1 de juny de 2018 a les 20:30 |
L'Estiu torna el Festival Internacional d'Orgue de Montserrat | Montserrat
Aquesta informació es va publicar originalment el 1 de juny de 2018 i, per tant, la informació que hi apareix fa referència a la data especificada.
El VIII Festival Internacional d'Orgue de Montserrat ha programat per a l'edició del 2018 un total de quatre propostes amb un marcat accent internacional que tindran lloc a la Basílica de Santa Maria entre els mesos de juny, juliol i agost. El certamen presenta enguany un programa "ric i divers, clàssic i innovador, i amb tocs d'obertura cap a noves propostes". Una de les actuacions més destacades serà la del reconegut creador i improvisador Naji Hakim, hereu d'Olivier Messiaen a l'orgue de la Trinité (París). El concert tindrà lloc l'11 d'agost amb un programa d'obres seves i improvisacions sobre temes marians litúrgics de diverses tradicions. Els altres músics que actuaran a Montserrat seran l'organista titular de la Basílica de la Sagrada Família de Barcelona, Juan de la Rubia (16 de juny); l'organista alemany Eberhart Lauer, director de Música Sacra de la Catedral de Santa Maria d'Hamburg (21 de juliol); i l'intèrpret nordamericana Katelyn Emerson, organista de l'església d'Advent de Boston.

L'obertura del festival, el dissabte 16 de juny, tindrà un caràcter simfònic-coral molt relelvant amb dos noms destacats: W. A. Mozart i F. Poulenc. Per complementar aquestes obres litúrgiques, l'organista titular de la Basílica de la Sagrada Família de Barcelona, Juan de la Rubia, oferirà la seva particular versió del concert de Poulenc per a orgue, corda i timbales. Tot seguit, el cor Francesc Valls oferirà, juntament amb solistes vocals i l'Orquestra Simfònica Camera Musicae, una versió de les 'Vesperae solennes de Confesore'. 


Dins el capítol de grans solistes europeus, el concert del dissabte 21 de juliol tindrà com a protagonista l'organista alemany Eberhart Lauer, director de Música Sacra de la Catedral de Santa Maria d'Hamburg (Alemanya). Lauer interpretarà obres del repertori barroc alemany, alternat amb música francesa de caire romàntic simfònic, amb obres de C. Franck, M. Dupré i L. Vierne. 

Un moment llargament esperat per l'organització del festival arribarà el dissabte 11 d'agost amb la presència de l'organista Naji Hakim, hereu del gran Olivier Messiaen a l'orgue de la Trinité (Paris- França). Al voltant de la festa de l'Assumpció de la Mare de Déu, Naji Hakim oferirà un programa amb obres seves i improvisacions sobre temes marians litúrgics de diverses tradicions.

El darrer concert, el dissabte 25 d'agost, anirà a càrrec de l'intèrpret nord americana Katelyn Emerson, organista i mestra de cor de l'església d’Advent de Boston (Massachusetts, Estats Units). Emerson oferirà algunes mostres de la música nord-americana per a orgue, junt amb repertori clàssic de J. S Bach i d'altres autors. 

El VIII Festival Internacional Orgue de Montserrat serà novament un homenatge a la memòria del P. Abat Cassià M. Just, organista i músic rellevant, que va morir el 12 de març de 2008. Igualment, aquest certamen musical continua amb la voluntat de possibilitar l'audició en l'orgue Blancafort (2010) d'alguns dels millors intèrprets de l'orgue de l'àmbit internacional.

 

Programa dels quatre concerts

 

Participació