L'AMPA de la Flama critica l'actitud del govern davant la històrica demanda d'un menjador «digne»

L'Associació de Mares i Pares del centre fa tres anys que intenta tirar endavant unes obres que, al seu entendre, són necessàries per acollir el volum d'infants que s'hi queden a dinar

Pati de l'escola Flama
Pati de l'escola Flama | Flama
01 de juny del 2018
Actualitzat a les 20:06h
Membres de l'Associació de Mares i Pares de l'escola Flama han constituït una comissió per estudiar accions de mobilització en defensa d'un menjador digne per al centre escolar. Segons exposen, les  instal·lacions actuals "no compleixen els requeriments de la normativa sanitària, no tenen cuina i són insuficients per encabir els 300 escolars que hi dinen cada dia".
 
La voluntat de tirar endavant les obres per un nou menjador fa temps que és dins la carpeta de tasques pendents de l'AMPA. De fet, durant l'any 2015 l'entitat va començar a mantenir reunions amb l'Ajuntament de Manresa -que és el titular de l'edifici escolar- per tirar endavant un projecte d'obra, "però aquest no es va complir", exposen. Un any després, i veient la inactivitat del govern municipal, van decidir traslladar la demanda al Consell Comarcal, que és qui té delegades les competències de gestió de menjadors escolars, "però ens van dir que no tenien capacitat per donar servei a una quantitat tan important d'infants en una escola sense cuina", relaten.
 
Lluny de rendir-se, els representants de les famílies, d'acord amb l'escola, van iniciar, pel seu compte, els tràmits per construir la nova cuina parlant amb possibles empreses interessades en fer-ne tant la construcció com la gestió posterior del servei. Aquest procés "el vam dur a terme informant, en tot moment, el Departament d'Ensenyament", expliquen des de l'AMPA, tot afegint que aquest "es va comprometre a fer la licitació de l'obra".
 
Però quan l'entitat ja tenia la proposta de tres empreses disposades a tirar endavant el projecte a canvi d'una amortització a càrrec de la gestió del servei de menjador, el Departament va comunicar-los que no els concediria la llicència i que tampoc permetria als pares que la poguessin licitar. "L'argument que ens van donar va ser que, en tant que espai públic, des de l'AMPA no teníem competències per fer-ho", lamenten els de l'entitat, que afegeixen que no es quedaran de braços plegats davant d'aquesta situació "insostenible".
 
Més de tres-cents infants i un espai del tamany d'una cargolera
 
La gestió del servei de menjador de la Flama ja fa anys que es va delegar a l'Associació de Mares i Pares gràcies a un acord entre aquesta entitat i la direcció del centre. En aquest sentit, i degut al fet que l'escola està fora del terme municipal de Manresa, molts infants s'hi han de quedar a dinar. "Això s'ha traduït en una massificació del servei, amb puntes de 330 escolars que mengen en un espai de les dimensions d'una cargolera més una petita construcció annexa", expliquen des de l'AMPA, tot posant de manifest que malgrat que el centre "forma part de la xarxa d'escoles de la capital del Bages i que aquest problema fa temps que dura, l'actuació de l'administració fins ara ha estat nul·la".
 
La solució d'Ensenyament: que les obres les pagui l'AMPA
 
En aquests moments, el Departament d'Ensenyament només ha ofert solucions provisionals i temporals per al proper curs i, "apropiant-se de la feina que hem fet des de l'AMPA, ens ha comunicat que licitarà les obres de la cuina aprofitant les condicions pactades amb les empreses i usurpant la gestió a les famílies per traspassar-la al Consell Comarcal del Bages", exclamen les mares i pares de l'entitat.
 
"No estem d'acord que l'esforç econòmic l'hàgim d'assumir nosaltres i que finalment siguin el Consell Comarcal i l'empresa que aquest decideixi qui s'encarregui de la gestió", afirmen, perquè "això voldrà dir que les famílies perdrem el control sobre els criteris tant educatius com alimentaris de l'espai de menjador".
 
Tot i així, els de l'AMPA manifesten que "desconfiem dels compromisos de l'administració", ja que "no és la primera vegada que ens prometen una cosa, com quan ens van dir que ens farien un nou edifici a Manresa, i no s'acaba complint".