Medi ambient

Meandre demana el camí del riu des de Sant Joan fins l'aiguabarreig per al 2022

L'entitat ambientalista considera que es pot aprofitar l'impuls de les Vies Blaves

per Redacció, 28 de maig de 2018 a les 22:45 |
Entorn de la Font de Sant Pau | Meandre
Aquesta informació es va publicar originalment el 28 de maig de 2018 i, per tant, la informació que hi apareix fa referència a la data especificada.
Meandre ha emès un comunicat en el qual demana que s'aprofiti el projecte Vies Blaves per a que el camí del riu des de Sant Joan fins l'aiguabarreig sigui una realitat abans del 2022. 

El bé comú que representa per Manresa i Sant Joan el riu Cardener i el paisatge urbà i periurbà del seu bosc de ribera són valors cada vegada més preuats i concorreguts, reflexiona l'entitat ambientalista.


Si bé ens els últims anys s'han fet millores notables a les ribes del Cardener, "notem a faltar un projecte global de parc fluvial, un camí del riu, un parc lineal connector consolidat entre les dues trames urbanes i els seu periurbà", exposen. 

A part de la gran millora que va suposar l'arranjament del parc fluvial a nivell del pont Nou i Cementiri, a l'indret on justament el dia 2 de juny se celebrarà la primera Festa del Riu, "la majoria d'actuacions fetes han estat fruit de campanyes de voluntariat o han estat execucions de projectes guanyadors dels processos participatius, que malauradament no han tingut ordre ni continuïtat".


Per això, des de Meandre troben a faltar un "projecte global i a terminis, que ben lluny del projecte de màxims que va presentar recentment la delegació del Bages del Col·legi d'Arquitectes, volen que sigui una obra "austera i sostenible". Amb la reposició, on calgui, del bosc de ribera, i el manteniment de les diferents encluses i patrimoni fabril es pot tenir a l'abast "un parc lineal del Cardener per al oci, per l'esport i la promoció de la salut dels ciutadans".

El projecte Vies Blaves de la Diputació dels rius Llobregat, Anoia i el Cardener "pot ser una oportunitat d'or per gaudir del camí del riu a curt termini", reflexionen des de l'entitat.

Meandre analitza els punts febles i concrets per millorar. Millora del camí de la riba que connecta des del Pont Nou al terme de Manresa, amb la trama urbana i vies cíviques de Sant Joan. També la construcció de la passera dels Panyos per integrar l'antiga fàbrica del mateix nom i connectar el barri vell amb el Parc i la zona esportiva del Congost. Cal fer, consideren, un camí a la riba integrat al Parc Josep Vilà, i ordenar l'aparcament de vehicles en aquest parc que actualment es fa damunt de la vorera. El que podria ser el campus de la Joviat.

L'entitat també considera que cal fer passar el camí de Sant Jaume per sota de l'arcada del Pont Vell per evitar el perill actual degut a que actualment cal passar per l'estreta vorera. Cal l'arranjament "tants anys reclamat" del despreniment de terra del camí de Sant Jaume a nivell de la Cova fet que talla abruptament el camí que ve del la Font de Sant Pau. També cal la continuïtat fins l'aiguabarreig amb el Llobregat . 

Finalment , apunten, cal tenir molt en compte que "tot el recorregut discorre en paral·lel amb el col·lector de salmorres , del que n'esperem el més aviat possible, el seu desdoblament per evitar els vessaments que maten tot el verd que toquen i que per cert mai es reposa".

 

Participació